Η Ελλάδα θετική στο να συμμετέχει ενεργά σε ακόμα ένα «ματωμένο» Παγκόσμιο Κύπελλο

Σύμφωνα με το Politico, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη συνομιλήσει από το καλοκαίρι για τη συγκεκριμένη προοπτική.

Η Ελλάδα θετική στο να συμμετέχει ενεργά σε ακόμα ένα «ματωμένο» Παγκόσμιο Κύπελλο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το Παγκόσμιο Κύπελλο που μας πέρασε, αυτό του Κατάρ, θεωρείται ήδη από πολλούς ως το πιο βρόμικο που έγινε ποτέ. Όχι φυσικά για το αγωνιστικό κομμάτι της διοργάνωσης και την κατάκτηση της Αργεντινής, αλλά για όλα τα άλλα.

Πιο συγκεκριμένα, οι νεκροί εργάτες στα έργα για το περασμένο Μουντιάλ υπολογίζεται πως ήταν πάνω από 15.000, ενώ οι καταγγελίες για δωροδοκίες ή και παράξενους θανάτους ακόμα έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Και εκεί που νομίζαμε ότι όλα αυτά είναι στο παρελθόν, έρχεται ένα δημοσίευμα να μας θυμίσει όλα τα παραπάνω. Αυτό βέβαια δεν αφορά το Κατάρ, αλλά το αντίπαλο δέος του. Τη Σαουδική Αραβία. Για όσους ασχολούνται έντονα με τον αθλητισμό, όχι απαραίτητα το ποδόσφαιρο, μπορούν εύκολα να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο βασικός «αντίπαλος» του Κατάρ στο συγκεκριμένο θέμα. Και οι δυο χώρες αποτελούν τεράστιες πετρελαιοπαραγωγές, έχουν αγοράσει πολλές ευρωπαϊκές ομάδες και «σπρώχνουν» αβέρτα μη νόμιμο χρήμα, ενώ ο τρόπος με τον οποίον προσπαθούν να «καθαρίσουν» το όνομα τους, για να ξεχάσουμε το πώς ήρθε αυτό το χρήμα στα χέρια τους, είναι ακριβώς ο ίδιος (ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, πίστες F1, αγορά σπουδαίων παικτών στα πρωταθλήματα τους).

Παρένθεση: Ένα τέλειο Pod για να καταλάβει κανείς το τι κάνουν αυτές οι χώρες και τις πρακτικές που ακολουθούν, αλλά και το τι έκανε το Κατάρ συγκεκριμένα, είναι αυτό του Θέμη Καίσαρη του περασμένου Νοέμβρη.

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα του Politico, με τίτλο «Το μυστικό σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας για να αγοράσει το Παγκόσμιο Κύπελλο», η αραβική χώρα είναι έτοιμη να καταθέσει φάκελο για τη διοργάνωση του 2030, αλλά όχι μόνη της. Καθώς, όπως επισημαίνει το εν λόγω ρεπορτάζ, είναι διατεθειμένη να το διοργανώσει μαζί με την Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το Politico, οι επαφές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το συγκεκριμένο θέμα έχουν ήδη ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο.

Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση, μέσα από ανάρτηση του υφυπουργού Αυγενάκη, διέψευσε το δημοσίευμα χαρακτηρίζοντάς το ανακριβές, αλλά όχι και το γεγονός της συνεργασίας της χώρας μας με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο για την κατάθεση κοινής πρότασης.

Όπερ σημαίνει ότι ο κ. Αυγενάκης ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι η χώρα μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε επαφές ώστε να καταθέσει μια πρόταση που θα «ξεπλένει» επίσημα τη Σαουδική Αραβία και τα «ματωμένα» πετροδόλαρα.

Γιατί, όπως είπαμε και πιο πάνω, ο τρόπος με τον οποίον βγήκαν αυτά τα χρήματα στη συγκεκριμένη χώρα, αλλά και οι τακτικές που ακολουθεί, είναι πανομοιότυπες με αυτές του Κατάρ.

Ελπίζουμε τουλάχιστον να μη θρηνήσουμε και τα θύματα του Κατάρ, έχοντας μάλιστα ως χώρα βάλει και τη «σφραγίδα» μας σε κάτι τέτοιο...

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ