Η Διπλωματία των Σεισμών καταπλακώνει Ερντογάν - Μητσοτάκη

Η κίνηση της Ελλάδας να στείλει -ως όφειλε- βοήθεια στην Τουρκία για την ανάσυρση επιζώντων από τα ερείπια που προκάλεσαν οι διαδοχικοί σεισμοί, θα έπρεπε να είναι υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όμως καταπλάκωσε τους Ερντογάν και Μητσοτάκη, που συντηρούσαν την πολεμική ρητορική για τις ψήφους των ακραίων.

Η Διπλωματία των Σεισμών καταπλακώνει Ερντογάν - Μητσοτάκη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η Διπλωματία των Σεισμών εγκαινιάστηκε στην διπλωματική ορολογία το 1999 για να περιγράψει την προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας στους σεισμούς του 1999. Αυτές οι κινήσεις ανθρωπιάς καλυτέρεψαν τις σχέσεις των δύο χωρών, αύξησαν τον τουρισμό μεταξύ των δύο χωρών, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές και δυσαρέστησαν τους εμπόρους όπλων και τους μεσάζοντες ή αντιπρόσωπους της πολεμικής βιομηχανίας. Ταυτόχρονα σε όλες τις έρευνες η Ελλάδα και η Τουρκία δεν φαίνονταν στα ζητήματα που απασχολούσαν τους πολίτες των δύο χωρών. Η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη είχε θάψει το μίσος. Για λίγα χρόνια. Ώσπου οι Μητσοτάκης και Ερντογάν ξέθαψαν το μίσος, αλλά θα πάνε σε εκλογές με τους λαούς αδελφωμένους!

Έκτοτε τα ελεγχόμενα κανάλια της Τουρκίας και της Ελλάδας, αναδείκνυαν τις δηλώσεις κάθε τριτοτέταρτου απόστρατου γερακιού των δύο χωρών για να συντηρήσουν το πολεμικό κλίμα, με αποκορύφωμα την στιγμή πριν ενάμιση χρόνο όπου τα κανάλια ξεκίνησαν να εντάσσουν ωριαίο ρεπορτάζ με την Τουρκική Απειλή! Όλοι οι απεσταλμένοι στην Τουρκία αναβαθμίστηκαν και δεν λείπουν από κανένα δελτίο ειδήσεων, το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ. Τα ίδια ακριβώς και στην Τουρκία.

Όμως αποδείχθηκε πως οι εχθροί μας είναι κυρίως οι Ερντογάν και Μητσοτάκης που συντηρούν αυτό το πολεμικό κλίμα. Αξιοσημείωτες και απόλυτα χαρακτηριστικές είναι μερικές από τις δηλώσεις Τούρκων κάτω από το βίντεο με την ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ στο Facebook:

Λέγαμε πως θα πάμε μια νύχτα ξαφνικά, αλλά ήρθαν αυτοί. Τόσο χαρούμενος που ήρθαν.

Οι πολιτικοί μας κάνουν εχθρούς. Πέρα από αυτό, οι κουλτούρες μας δεν διαφέρουν τόσο πολύ, πλην της θρησκείας. Υπάρχουν από τα αρχαία χρόνια, όπως και εμείς. Η ανθρωπιά θα κερδίζει πάντα, όχι η πολιτική 

Το γνωρίζω από την Κύπρο, οι δύο λαοί μοιάζουν πάρα πολύ μεταξύ τους, δυστυχώς η παγκόσμια πολιτική θέλει να χωρίσει τις δύο χώρες 

Ένας άνδρας κλαίει από χαρά επειδή έσωσε μια ζωή ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείαςμ γλώσσας ή ιστορίας. Το να είναι ένας μεγάλος άνθρωπος ξεκινά από αυτό. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.Τι υπέροχη φιλία. Συγχαρητήρια στο όνομα της ανθρωπότητας 

Ο Θεός να ευλογεί όσους βοηθούν.Τόσο χαρούμενοι που είστε δίπλα μας. Σας αγαπάμε τόσο πολύ. Δεν έχουμε πρόβλημα με τον ελληνικό λαό. Ας είμαστε όλοι ενωμένοι στις καλές και τις κακές μέρες. Να έχεις μακροζωία (τυπικές τουρκικές και μουσουλμανικές ευχές, που έχουν περάσει στον προφορικό κυρίως λόγο. Το αντίστοιχο «Ο Θεός να σου δίνει χρόνια») 

Είμαι οδηγός φορτηγού που πηγαίνω στην Ελλάδα, έχω καιρό να κάνω ταξίδι. Είναι τόσο καλοί και βοηθητικοί. Λένε πως οι Τούρκοι είναι αδέρφια μας. Δεν υπάρχει η έχθρα που εικάζεται. Ευχαριστούμε γείτονα 

Πρώτα από όλα είμαστε γείτονες και χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο στα δύσκολα, χαίρομαι που είστε εδώ και ευχαριστώ τους καλόκαρδους γείτονες.Έτσι μοιάζει η ειρήνη και η φιλία, μακάρι να κρατήσει για πάντα και για όλους Θεού θέλοντος (σ.σ. insallah, απόλυτα αντίστοιχη έκφραση)

Μια μέρα ενότητας. Ίσως η πιο όμορφη μορφή ανθρώπινης αλληλεγγύης που θα μείνει στην ιστορία της ανθρωπότητας

Το να είσαι άνθρωπος δεν είναι θρησκεία, αίρεση, φυλή, το να είσαι άνθρωπος είναι θέμα συμπόνιας και καρδιάς

Έτσι πρέπει να είμαστε πάντα. Πάντα

Δεν έχουμε εχθρούς έχουμε αδέρφια

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ