Ινστιτούτο Reuters: Εξαρτημένα από την κυβέρνηση και αναξιόπιστα τα ελληνικά ΜΜΕ (video)

Η πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Reuters για την ψηφιακή ενημέρωση, αφιερώνει ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον κομμάτι για τα ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία και περιγράφει στην πλειοψηφία τους ως αναξιόπιστα και ελεγχόμενα από την κυβέρνηση.

Ινστιτούτο Reuters: Εξαρτημένα από την κυβέρνηση και αναξιόπιστα τα ελληνικά ΜΜΕ (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Χαρακτηριστικό της αναξιοπιστίας και του κατακερματισμού των ελληνικών ΜΜΕ είναι το γεγονός πως οι έλληνες χρησιμοποιούν περισσότερες ψηφιακές πηγές ενημέρωσης από οποιονδήποτε άλλον στις 46 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, εκτός της Κένυας.

Η κατά 73% διείσδυση των ψηφιακών μέσων στην ενημέρωση, αφορά κυρίως τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, από τα οποία ενημερώνεται το 69% των ερωτηθέντων, ενώ το 37% να μεταδίδει το ίδιο τις ειδήσεις, μέσω αυτών.

Το ποιοτικό αυτό χαρακτηριστικό της έρευνας οδήγησε, όπως αναφέρει και η ίδια η έκθεση, την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τον Μάρτιο του 2021, δήλωσε πως τα social media είναι «απειλή για τη Δημοκρατία» καλώντας τους νέους να "προσέχουν".

Να υπενθυμίσουμε πως τη συζήτηση για "ρύθμιση κανόνων" ή ακόμα και «να πέσει "μαύρο"» στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν κατά καιρούς ανοίξει και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και φιλοκυβερνητικοί δημοσιογράφοι.

Η έκθεση του Ινστιτούτου Reuters, αναφέρει επίσης, με αφορμή και την "Λίστα Πέτσα" ότι 54% των ελλήνων πολιτών δεν συμφωνεί με τις κρατικές ενισχύσεις ΜΜΕ, εν μέσω πανδημίας, όπως αυτή για το «Μένουμε Σπίτι», υπογραμμίζοντας ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις που αφορούσαν τα 1.232 ωφελούμενα ενημερωτικά Μέσα, δόθηκε ενίσχυση σε μη πιστοποιημένα ΜΜΕ, ενισχύοντας την πεποίθηση πως τα ελληνικά Μέσα είναι αναξιόπιστα και εξαρτώμενα από την κυβέρνηση.

Στην έρευνα επίσης αναφέρεται πως μόνο το 32% εμπιστεύεται τις ειδήσεις στα ψηφιακά ΜΜΕ (χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη μετά το 30% της Γαλλίας και της Ουγγαρίας) και μόλις ένα 12% πληρώνει για στήριξη -κυρίως ανεξάρτητων μέσων- της ψηφιακής ενημέρωσης.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σχετικά με το ελληνικό #metoo, το Iνστιτούτο Reuters τονίζει πως σε αντίθεση με άλλες χώρες, στην Ελλάδα τα Μέσα ενώ φαινομενικά καλύπτουν τις εξελίξεις που αφορούν σεξουαλική παρενόχληση και βιασμούς στη βάση των καταγγελιών, έχουν αφήσει αδικαιολόγητα ανεξερεύνητο ένα αντίστοιχο κύμα αποκαλύψεων στον δημοσιογραφικό χώρο.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ