"Βόμβες" από Γεροτζιάφα: «Πάμε σε υγειονομικό και κοινωνικό Αρμαγεδδώνα - Έπεσε έξω το εμβολιαστικό πρόγραμμα»

Ο καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και υπεύθυνος του Τμήματος Θρόμβωσης στο Νοσοκομείο Tenon στο Παρίσι, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, δεν μάσησε τα λόγια του μιλώντας σήμερα «Στο Κόκκινο» και στην ΕΡΤ.

ΠΡΟΒΟΛΗ

Σε πλήρη αντίθεση με ό,τι λέει η κυβέρνηση, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης υπογράμμισε ως πολύ ανησυχητικό γεγονός, ότι είμαστε ήδη απέναντι στο τέταρτο κύμα με υψηλό αριθμό κρουσμάτων και με την εμφάνιση μιας εξαιρετικά μεταδοτικής μορφής του ιού. Ενώ θα μπορούσαμε με τις ήδη διατυπωμένες προτάσεις που είναι: η αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού, η ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης, η ενίσχυση του συστήματος υγείας και το άνοιγμα των πατεντών, να το αποφύγουμε. «Η πολιτική ηγεσία αν δεν ακούει τους επιστήμονες έχει τεράστια πολιτική ευθύνη για την υγεία του πληθυσμού αλλά κυρίως για την καταστροφή των παραγωγικών μονάδων της χώρας».

ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΥΜΑ

«Το τέταρτο κύμα, δεν είναι ένα ενδεχόμενο, όπως λέγαμε πριν από ένα μήνα, είναι ένα γεγονός. Πέσαμε έχω χρονικά. Μας βρίσκει στην Ευρώπη ανεπαρκώς καλυμμένους όσον αφορά τους εμβολιασμούς. Θα χρειαστεί και ενίσχυση του εμβολιασμού με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου με στράτευση του πληθυσμού, όχι με καταστολή και εκφοβισμό. Δεύτερον, καλή επιδημιολογική επιτήρηση (τεστ, αναλύσεις στα λύματα) και τρίτον, πολύ καλή οργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης γιατί όλα τα δεδομένα που έχουμε σήμερα λένε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε αρρώστους και οι άρρωστοι με κορονοϊό, ένα 15% κινδυνεύει να νοσηλευθεί. Αν τους πιάσουμε νωρίς και κάνουμε τις θεραπείες στο σπίτι ή στο νοσοκομείο».

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, σχετικά με το κλείσιμο Νοσοκομείων, είπε: «Δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική της διαχείρισης της πανδημίας.
Παντού στον κόσμο, όταν υπάρχει πόλεμος ή μια πανδημία, υπάρχει ανακωχή. Αντιθέτως η κυβέρνηση επιλέγει να βγει με τη σημαία του νεοφιλελεύθερου προγράμματός της ανοίγοντας κοινωνικό πόλεμο που θα επιφέρει νέμεση. Όταν όλοι οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, είναι προσβολή και ύβρη η συζήτηση για το αν είναι πολλά τα νοσοκομεία».

ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΜΕΘ

Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα, «μπαίνουμε σε lock down όταν γεμίζουν τα νοσοκομεία. Δεν μπορείς από τη μια μέρα στην άλλη να φτιάξεις νοσοκομεία, μονάδες εντατικής θεραπείας, αποτελεσματικούς θαλάμους νοσηλείας. Είδατε,άλλωστε στην Ελλάδα, ότι στις μονάδες εντατικής θεραπείας είχε 60% θνητότητα, τα οποία είναι τα νούμερα που είχαμε στην Ευρώπη πέρυσι το Μάρτη. Αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη, αυτός ο αριθμός είναι στο 30%. Να ενισχυθεί η περίθαλψη στην πόλη».

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Έπεσε έξω το πρόγραμμα στην Ευρώπη γιατί δεν έχουμε εμβόλια. Η μία δόση δεν φτάνει για να έχεις μια ικανοποιητική απάντηση στη μετάλλαξη και δεύτερον, οι μεγάλες χώρες έχουν αυξημένες ανάγκες εμβολίων». Κατά συνέπεια «μπορεί να πάθουμε ότι πάθαμε την άνοιξη, όταν οι ΗΠΑ απορρόφησαν μεγάλο κομμάτι των εμβολίων. Η πανδημία θα έχει διάρκεια. Έχει σημασία να περιγράφουμε με ειλικρίνεια και όχι με τακτικισμό την κατάσταση. Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο. Οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο λένε ότι ο εμβολιασμός από μόνος του δεν φτάνει. Χρειαζόμαστε περίθαλψη και επιδημιολογική επιτήρηση. Ο κόσμος χρειάζεται να εμπνευστεί και όχι να υποχρεωθεί. Ο εμβολιασμός είναι μια πράξη αλληλεγγύης. Κάθε αύξηση 20% των εμβολιασμένων στην κοινότητα, ελαττώνει κατά μισό τη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα».

ΔΑΤΥΠΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Απέναντι σε αυτή την προβλέψιμη εξέλιξη και τον κοινωνικό υγειονομικό Αρμαγεδδώνα που έρχεται, υπάρχουν διαμορφωμένες προτάσεις για την διαχείριση της πανδημίας από φορείς και επιστήμονες, οι οποίες πρέπει άμεσα να υιοθετηθούν από την πολιτική ηγεσία. Απαιτείται επιτάχυνση εμβολιασμών, ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης, ενίσχυση των συστημάτων υγείας και άνοιγμα των πατεντών»

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ