Οργή από μητέρα υποψήφιας σε επιστολή προς Κεραμέως: «Δυστυχώς θυμίζετε τακτικές αυταρχικού κράτους και πλήρους παράνοιας»

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν οι οργισμένες δημόσιες επιστολές γονέων προς την υπουργό Παιδείας. Σε αντίστοιχη επιστολή που λάβαμε από μητέρα μαθήτριας, υποψήφιας για Αρχιτεκτονική Σχολή, αποδεικνύεται για πολλοστή φορά η ψυχολογική βία που έχουν υποστεί μαθητές και γονείς από την ιδεοληπτική επιμονή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου Κεραμέως.

Οργή από μητέρα υποψήφιας σε επιστολή προς Κεραμέως: «Δυστυχώς θυμίζετε τακτικές αυταρχικού κράτους και πλήρους παράνοιας»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η μητέρα που υπογράφει την επιστολή, αναφέρει πως η μαθήτρια Γ΄ Λυκείου που προέρχεται από τρίτεκνη οικογένεια, κατάφερε μετά από πολύ αγώνα και κόπο να συγκεντρώσει 15.317 μόρια για να μπει σε αρχιτεκτονική σχολή που ήταν πάντα το όνειρό της, αλλά το αίσθημα της δικαίωσης των κόπων και της προσπάθειάς της, αντικαταστάθηκε από την απογοήτευση και την απορία μετά την ανακοίνωση των ειδικών βάσεων εισαγωγής που επιβλήθηκαν από το Νόμο Κεραμέως στα ειδικά μαθήματα.

«Υποχρεώνετε λοιπόν τους γονείς να αναλάβουν οι ίδιοι εξ΄ ολοκλήρου τα έξοδα προκειμένου το παιδί να ακολουθήσει το όνειρό του, γεγονός το οποίο δεν συνάδει με τη δωρεάν Παιδεία σε καμία εκ των περιπτώσεων», αναφέρει η μητέρα της μαθήτριας, κλείνοντας την επιστολή της λέγοντας πως «το όλο σενάριο θυμίζει δυστυχώς τακτικές αυταρχικού κράτους και πλήρους παράνοιας. Ο μεσαίωνας και ο αυταρχισμός πρέπει να παύσουν εδώ»

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή όπως την λάβαμε στο 2020mag.gr:

Προς την Υπουργό Παιδείας

Υπουργέ,

Είμαι μητέρα μιας μαθήτριας Γ΄ Λυκείου που προέρχεται από τρίτεκνη οικογένεια, εκ των οποίων τα δυο παιδιά είναι δίδυμα, η οποία συμμετείχε στις τρέχουσες Πανελλήνιες εξετάσεις παλεύοντας κυριολεκτικά να εκπληρώσει το όνειρό της και να καταφέρει να σπουδάσει στην Αρχιτεκτονική σχολή.

Βάσει αυτού του στόχου, είναι αποφασισμένη να παλέψει για οποιαδήποτε πόλη χρειαστεί και η ίδια σήμερα παρακολουθεί τελικά άφωνη τις εξελίξεις σχετικά με το νέο κανονισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) για την εισαγωγή των υποψηφίων φέτος στις σχολές.

Υπό δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που αφορούσαν βέβαια όλα τα παιδιά τα οποία διαγωνίζονταν φέτος, κατάφερε να συγκεντρώσει 15.317 μόρια (12.347 στα τέσσερα μαθήματα ενώ η επίδοσή της στα ειδικά μαθήματα ήταν 17,1 στο γραμμικό και 12,6 στο ελεύθερο) επιδόσεις αρκετά καλές ώστε να εισαχθεί σε κάποια από τις πόλεις που υφίσταται αντίστοιχη Αρχιτεκτονική σχολή σύμφωνα με τα δεδομένα των προηγούμενων ετών.

Το αίσθημα της δικαίωσης των κόπων και της προσπάθειάς της όλο αυτό το χρονικό διάστημα όμως, αντικαταστάθηκε από την απογοήτευση και την απορία μετά την ανακοίνωση των ειδικών βάσεων εισαγωγής όπως εσείς επιβάλλατε φέτος στα ειδικά μαθήματα.

Πιο συγκεκριμένα ορίσατε ταυτόχρονα τρεις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής, τρεις κόφτες, εκ των οποίων οι δυο αφορούν σε μαθήματα που ουδέποτε τα παιδιά διδάχθηκαν μέσα στα σχολικά πλαίσια.

Υποχρεώνετε λοιπόν τους γονείς να αναλάβουν οι ίδιοι εξ΄ ολοκλήρου τα έξοδα προκειμένου το παιδί να ακολουθήσει το όνειρό του, γεγονός το οποίο δεν συνάδει με τη δωρεάν Παιδεία σε καμία εκ των περιπτώσεων. Οι τρεις αυτές ειδικές βάσεις εισαγωγής προϋποθέτουν ότι ο υποψήφιος ακόμη κι αν απέχει χιλιάδες μόρια από τη βάση εισαγωγής όπως τελικά θα διαμορφωθεί, αν και εφόσον υπολείπεται έστω και σε μια βάση εισαγωγής από τις δυο ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων, αποκλείεται εκ των πραγμάτων αμέσως από τη σχολή της επιλογής του.

Το αποτέλεσμα σήμερα είναι ότι στο μηχανογραφικό της εμφανίζεται μόνο η σχολή Αρχιτεκτονικής στα Γιάννενα, όπου κατανοείτε κι εσείς με την απλή λογική ότι φέτος θα δεχθεί ένα τεράστιο όγκο αιτήσεων που ως σχολή βέβαια δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει και ένα τεράστιο πλήθος υποψηφίων θα παραμείνει και πάλι εκτός.

Παράλληλα, για την αντίστοιχη σχολή στα Χανιά το σύστημα την απέρριψε για τη διαφορά των 0,02 μονάδων πράγμα το οποίο αφήνω ασχολίαστο.

Αξιολογώντας ως θετική την πρόθεσή σας να περιορίσετε την πρόσβασή σας στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα υποψηφίων που συγκεντρώνουν πολύ χαμηλή βαθμολογία, έχουν ελλιπείς γνώσεις και ταλαιπωρούν ιδιαίτερα το πρόγραμμα σπουδών στα ΑΕΙ, διαπιστώνεται όμως στην πορεία ότι το όλο εγχείρημά σας έγινε άναρχα, με τραγικά αποτελέσματα και σοβαρές αστοχίες με συνέπεια οι υποψήφιοι που αριστεύουν κατά τα άλλα στις Πανελλαδικές εξετάσεις, να μην μπαίνουν τελικά στις σχολές που επιθυμούν γιατί δεν πληρούν ταυτόχρονα το κριτήριο των τριών ΕΒΕ.

Το όλο σενάριο θυμίζει δυστυχώς τακτικές αυταρχικού κράτους και πλήρους παράνοιας.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους παρακαλούμε:

- Nα ανακαλέσετε άμεσα το μέτρο των ΕΒΕ ή

- Nα μειώσετε, αναλαμβάνοντας εσείς την ευθύνη, τους συντελεστές που καθόρισαν οι ίδιες οι σχολές ισοπεδώνοντας εντελώς την προσπάθεια των παιδιών.

Ο μεσαίωνας και ο αυταρχισμός πρέπει να παύσουν εδώ.

Με εκτίμηση

Παπαδοπούλου Χαρίκλεια

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ