Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπασε το ρεκόρ της κυβέρνησης Μητσοτάκη - Επιστολή-κόλαφος των Αποφοίτων ΕΣΔΔΑ για τους 3.000 μετακλητούς

Δεύτερο ρεκόρ δεκαετίας, το ένα πίσω από το άλλο, για τους διορισμούς μετακλητών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπασε το ρεκόρ της κυβέρνησης Μητσοτάκη - Επιστολή-κόλαφος των Αποφοίτων ΕΣΔΔΑ για τους 3.000 μετακλητούς

Στις 5 Αυγούστου του 2020 -ακόμα και- η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» είχε ως τίτλο σε είδησή της «Απίστευτο: Ρεκόρ επταετίας για τους μετακλητούς υπαλλήλους σε υπουργικά γραφεία», καθώς με την τότε πρόσφατη καταγραφή, οι μετακλητοί υπάλληλοι είχαν φτάσει τους 2.817.
Αριθμός που μέχρι τότε αποτελούσε ρεκόρ επταετίας, καθώς από τον Ιανουάριο του 2013 (επί κυβερνήσης Σαμαρά), δεν είχε καταγραφεί υψηλότερος.

Πέντε μήνες μετά το δημοσίευμα και οκτώ μήνες μετά την καταγραφή του Μαΐου του 2020, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπέρασε τον εαυτό της, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ και το αδιανόητο φράγμα των 3.000 μετακλητών υπαλλήλων.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε την Ένωση Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) να καταγγείλει, με επιστολή-κόλαφο, το γαλάζιο κομματικό στρατό που συνεχώς μεγαλώνει.

«Ο αριθμός των μετακλητών έχει υπερβεί ακόμα τον αριθμό των αποφοίτων δημοσίων υπαλλήλων της ΕΣΔΔΑ, και εκτινάσσει το δημοσιονομικό κόστος λειτουργίας του κράτους. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το ετήσιο κόστος των μετακλητών υπαλλήλων ανέρχεται στα 260.000.000 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας και περίπου 65.000.000 ευρώ ετησίως» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους οι Απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

«Η ανωτέρω επιλογή συνεπάγεται και έλλειψη λογοδοσίας, καθώς ως πολιτικές επιλογές, οι υπάλληλοι αυτοί εξαρτώνται άμεσα από τον πολιτικό τους προϊστάμενο συνήθως για όσο διαρκεί ο εκλογικός κύκλος», σημειώνει η Ένωση Αποφοίτων. 

Ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, σχολίασε την αποκάλυψη, σημειώνοντας πως μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η εγκαθίδρυση ενός σκληρού κομματικού κράτους, ενώ επισήμανε ότι εκτός από την αύξηση στον αριθμό των μετακλητών, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ακόμα σε:

  • Αύξηση των αποδοχών των μετακλητών έως και 70%.
  • Περιορισμό στις προϋποθέσεις διορισμού, καθώς όλοι οι μετακλητοί (ακόμη και οι διευθυντές των γραφείων των Υπουργών) μπορούν να διορίζονται με μοναδική προϋπόθεση το απολυτηρίο Λυκείου.
  • Αύξηση των αποδοχών των μετακλητών έως και 70%.
  • Τοποθέτηση μετακλητών ακόμα και σε θέσεις μονίμων δημοσίων υπαλλήλων, με παράκαμψη του ΑΣΕΠ.

Και όλα αυτά την ώρα που η πραγματική οικονομία στενάζει, εκατοντάδες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο, χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της ανεργίας και η κυβέρνηση αρνείται να προσλάβει μόνιμους γιατρούς και καθηγητές.

 

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Ένωσης Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΝΑΠ- ΕΣΔΔΑ)


Η Ένωση Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΝΑΠ- ΕΣΔΔΑ) εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της σε σχέση με τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσω του apografi.gov.gr (2.994 άτομα, Νοέμβριος 2020). Ο αριθμός αυτός έχει αγγίξει δυσθεώρητα ύψη για το ελληνικό κράτος, υπερβαίνοντας ακόμη και τον αριθμό των αποφοίτων δημοσίων υπαλλήλων της ΕΣΔΔΑ, και εκτινάσσει το δημοσιονομικό κόστος λειτουργίας του κράτους, καθώς το ποσό που δεσμεύεται για υπερωριακή απασχόληση και απασχόληση (εξαιρέσιμες ημέρες και αργίες) ανέρχεται πλέον σε 712.000 € για το 2020. Η στελέχωση, οργάνωση και λειτουργία μιας δημόσιας διοίκησης προσανατολισμένης στο δημόσιο συμφέρον θα πρέπει να βασίζεται σε αρχές όπως η αμεροληψία, η διαφάνεια η ίση μεταχείριση των πολιτών, η συνέχεια, η λογοδοσία και η νομιμότητα. Αυτές οι αρχές πρέπει να αποτελούν κεκτημένα και προϋποθέσεις μιας σύγχρονης, ορθολογικής και δημοκρατικής δημόσιας διοίκησης.

Η διόγκωση του σώματος των μετακλητών υπαλλήλων, με την παράλληλη «μετακλητοποίηση» ολόκληρων Υπηρεσιών και τον διορισμό μετακλητών ιδιωτών ακόμα και σε θέσεις ευθύνης (βλ. μ.α. ν.4704/2020, αρ. 37: Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ν. 4670/2020, αρ. 106: Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου), είναι μια πολιτική επιλογή που λειτουργεί σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Μια επιλογή που συνεπάγεται έλλειψη διαφάνειας, απουσία αντικειμενικών κριτηρίων επιλογής στη στελέχωση δημόσιων υπηρεσιών και υψηλό δημοσιονομικό κόστος καθώς, με βάση το μέσο μισθό ενός μετακλητού υπαλλήλου όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΓΛΚ, το ετήσιο κόστος των μετακλητών υπαλλήλων ανέρχεται στα 260.000.000 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας και περίπου 65.000.000 ευρώ, ετησίως.
Περαιτέρω, η ανωτέρω επιλογή συνεπάγεται και έλλειψη λογοδοσίας, καθώς ως πολιτικές επιλογές, οι υπάλληλοι αυτοί εξαρτώνται άμεσα από τον πολιτικό τους προϊστάμενο συνήθως για όσο διαρκεί ο εκλογικός κύκλος.

Η διαχρονικότητα του φαινομένου είναι συνυφασμένη με το πελατειακό κράτος και βρίσκεται σε προφανή αντίφαση με τις δεσμεύσεις περί έμπρακτης και αποτελεσματικής διάκρισης της Κυβέρνησης από τη Διοίκηση και εχεγγύων διαφάνειας και ακεραιότητας και συνέχειας στην κρατική λειτουργία, όπως φιλοδοξεί να εισάγει ο Ν.4622/2019 για το επιτελικό κράτος.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία να εξετάσει με ψυχραιμία, σύνεση και ορθολογικότητα όλες τις παραπάνω πρακτικές και να διενεργήσει το ταχύτερο δυνατό τις νόμιμες προβλεπόμενες υπαρκτές διαδικασίες που αφορούν σε προσλήψεις προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ ή της ΕΣΔΔΑ, ανανεώνοντας το προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης και στελεχώνοντας θέσεις Υπηρεσιών που δοκιμάζονται λόγω της πανδημίας.
Επίσης θεωρούμε επιτακτική την αξιοποίηση σε θέσεις ευθύνης έμπειρου και καταρτισμένου στελεχιακού δυναμικού όπως των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Τα ανωτέρω αποτελούν προϋποθέσεις για την επαναπροσέγγιση και εμπέδωση των αξιών που μια σύγχρονη και δημοκρατική Δημόσια Διοίκηση οφείλει να υπηρετεί αλλά και μια ισχυρή εγγύηση της αποτελεσματικής υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ