Διαρροή προσωπικών δεδομένων: Ήρθε η ώρα να κληθούν στη Βουλή οι διαχειριστές του Facebook

617.722 χρήστες του Facebook στην Ελλάδα, βρίσκονται μεταξύ των 533 εκατομμυρίων ατόμων παγκοσμίως, που είδαν τα προσωπικά τους δεδομένα να έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο και στο Deep Web. Η εξόρυξη προσωπικών δεδομένων έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από ερωτήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα σχετικά με την διαχείριση -και τους διαχειριστές- του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα μας. Μήπως έχει έρθει η ώρα για τη συγκρότηση Επιτροπής ελέγχου, στα πρότυπα του αμερικανικού κογκρέσου, όπου ο ίδιος ο Μαρκ Ζάκενμπεργκ κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την υπόθεση της Cambridge Analytica;
Σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, απέστειλε χθες (09/03) ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Διαρροή προσωπικών δεδομένων: Ήρθε η ώρα να κληθούν στη Βουλή οι διαχειριστές του Facebook

Στην επιστολή του, ο πρώην υπουργός Επικρατείας, καλεί ευθέως τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή και να  κληθούν σε ακρόαση οι εκπρόσωποι του Facebook στην Ελλάδα, κατονομάζοντας συγκεκριμένα την εταιρεία Teleperformance.

Συγκεκριμένα, η επιστολή του Χριστόφορου Βερναρδάκη αναφέρει:

«Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,

Θα έχετε πληροφορηθεί ασφαλώς την διαρροή των προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών σε όλο τον κόσμο της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης facebook. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στην Ελλάδα διέρρευσαν στοιχεία από 617.722 λογαριασμούς και στην Κύπρο από 152.321 λογαριασμούς. Τα διαρρεύσαντα στοιχεία, αφορούν δεδομένα όπως αριθμούς τηλεφώνου, ονόματα, τοποθεσίες, ημερομηνίες γενεθλίων, βιογραφικά και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Πρόκειται για την σοβαρότερη μέχρι στιγμής διαρροή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία πιθανότατα θα τύχουν εμπορικής ή άλλης αξιοποίησης, καθότι σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι πληροφορίες αυτές προσφέρονται φθηνά σε γνωστούς ιστότοπους που λειτουργούν ως οιονεί κλεπταποδόχοι ψηφιακών δεδομένων.

Κύριε Πρόεδρε,

με την ανά χείρας επιστολή επιθυμώ να σας υποβάλλω πρόταση για τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων με πρωτοβουλία σας, εφόσον και εσείς κρίνετε το ζήτημα αυτό σοβαρό.

Η Επιτροπή θα προβεί σε πρόσκληση για ακρόαση ενώπιόν της, των υπευθύνων στην Ελλάδα εκπροσώπων της εταιρείας Facebook και εκπροσώπων της εταιρείας διακομιστή και διαχειριστή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης facebook στη χώρα μας (Teleperformance) για λογαριασμό της εταιρείας.

Η Διακομματική αυτή Επιτροπή θα θέσει ερωτήσεις στους εκπροσώπους της εταιρείας Facebook για την πολιτική προστασίας των στοιχείων που αφορούν προσωπικά δεδομένα, τις εγγυήσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται από την εταιρεία για την προστασία των δεδομένων, τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη η διαρροή και θα καλέσει την εταιρεία να δεσμευτεί για την αποκατάσταση των πιθανών βλαπτικών συνεπειών και για την αποτελεσματικότερη διαφύλαξη των στοιχείων των χρηστών του μέσου.

Τέλος, η Διακομματική Επιτροπή, αξιοποιώντας την ακρόαση των εκπροσώπων της εταιρείας θα συντάξει πόρισμα το οποίο θα χρησιμεύσει ως οδηγός ενεργειών της Βουλής των Ελλήνων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών από μελλοντικούς αντίστοιχους κινδύνους.

Ήδη πολιτειακοί θεσμοί διεθνώς, καλούν τους υπευθύνους επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών πληροφορικής και τους υποβάλλουν ερωτήσεις για την εμπορική πολιτική τους και τους κινδύνους που εγκυμονούνται από την υπέρβαση του θεσμικού πλαισίου του αντίστοιχου ανταγωνισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κλήση σε ακρόαση των εκπροσώπων του Facebook, της Amazon, της Apple και της Google από την αμερικανική Γερουσία, για να απαντήσουν σε ανάλογες καταγγελίες για διαρροές προσωπικών δεδομένων και παράνομες χρήσεις τους.

Κύριε Πρόεδρε,

Θα ήταν εξαιρετική πρωτοβουλία να επιληφθείτε του θέματος της συγκρότησης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, με τη βεβαιότητα ότι αυτή σας η πρωτοβουλία θα τύχει ευνοϊκής αποδοχής από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου.

Παράλληλα θα αναδείξει το ενδιαφέρον και την πρόθεση της Βουλής των Ελλήνων να εμπλακεί στη διερεύνηση σύγχρονων προβλημάτων που αφορούν μεγάλους αριθμούς πολιτών και να τεθεί στην πρώτη γραμμή για την επίλυσή τους.

Με εκτίμηση, Χριστόφορος Βερναρδάκης»

Εκτός από τον πρόεδρο της Βουλής, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, με επίσημη ερώτηση του, καλεί και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, να απαντήσει επί του ιδίου θέματος.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά.

«Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  • Έχει λάβει γνώση του εν λόγω περιστατικού; Πως αξιολογεί τα γεγονότα που συνέβησαν ως προς το είδος και την έκταση της συντελεσθείσας παραβίασης;
  • Με ποιο τρόπο προστατεύεται στη χώρα μας η ιδιωτικότητα των πολιτών που συμμετέχουν στην ψηφιακή κοινωνία; Με ποια νομοθετικά και διοικητικά μέτρα επιτυγχάνεται η αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση διαρροής των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των χρηστών υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης, οικονομικής συναλλαγής και πολιτικής αλληλεπίδρασης;
  • Ποιες κυρώσεις έχουν θεσπιστεί στην ελληνική έννομη τάξη σχετικά με περιπτώσεις μαζικής παραβίασης προσωπικών δεδομένων χρηστών από εταιρίες του ιδιωτικού τομέα, εγχώριες ή διεθνείς; Σκοπεύει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να λάβει κάποια επίσημη θέση απέναντι στο συμβάν μαζικής ψηφιακής παραβίασης που υπέστησαν 600.000 πολίτες του; Αν ναι, σε τι ενέργειες θα προβεί;»

Ανακοίνωση για το ίδιο ζήτημα εξέδωσε πρόσφατα και η ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με νέους ισχυρισμούς του Facebook, η εξόρυξη των στοιχείων πραγματοποιήθηκε πριν από την έναρξη εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων στις 25/5/2018, και για τον λόγο αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν γνωστοποίησε το περιστατικό στους θιγόμενους χρήστες. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αυτούς, η εξόρυξη πραγματοποιήθηκε πριν από την έναρξη εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) στις 25/5/2018, και για τον λόγο αυτό το Facebook δεν γνωστοποίησε το περιστατικό ως παραβίαση προσωπικών δεδομένων βάσει του άρθρου 33 ΓΚΠΔ.

Το νέο σύνολο δεδομένων περιλαμβάνει όντως το αρχικό σύνολο δεδομένων για το 2018 (προ ΓΚΠΔ) σε συνδυασμό όμως με πρόσθετα αρχεία, τα οποία φαίνεται  να προέρχονται από μεταγενέστερη περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, οι διαχειριστές της εταιρείας στην Ελλάδα, θα είχαν σίγουρα πολλά να απαντήσουν, καθώς εκτός από τα προσωπικά δεδομένα, έχουμε τελευταία και πολλά περιστατικά αναίτιων ή τουλάχιστον υπερβολικών "ban" με τρανταχτά παραδείγματα αυτά της Έλενας Ακρίτα και της Ευγενίας Λουπάκη. 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ