Υπόθεση Μελέκ Ιπέκ: Συγκινεί η νέα της αρχή στο πανεπιστήμιο - «Αφήστε τις γυναίκες να σταθούν στα πόδια τους» (εικόνες - video)

Τη ζωή στα χέρια της ξαναπήρε η γυναίκα από την Τουρκία, η οποία δολοφόνησε τον σύζυγο και βασανιστή της μετά από 12 χρόνια φυλακής σε έναν κακοποιητικό γάμο. Η νέα αρχή που ξεκίνησε με τις κόρες της και η μεγάλη της απόφαση να μπει στο πανεπιστήμιο φέρνουν χαμόγελα στα χείλη.

Υπόθεση Μελέκ Ιπέκ: Συγκινεί η νέα της αρχή στο πανεπιστήμιο - «Αφήστε τις γυναίκες να σταθούν στα πόδια τους» (εικόνες - video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η Μελέκ Ιπέκ, η ιστορία της οποίας μας σόκαρε και μας συγκίνησε όλους λίγους μήνες πριν, μιλά για τη νέα της αρχή μετά τα τραυματικά γεγονότα που τη στιγμάτισαν. Εγκλωβισμένη για χρόνια μέσα σε έναν γάμο γεμάτο βία και συστηματική κακοποίηση, η Ιπέκ δολοφόνησε τον Ιανουάριο τον σύζυγο - βασανιστή της, βάζοντας έτσι ένα απελπισμένο τέλος στο μαρτύριό της. Μετά από 108 μέρες στη φυλακή κι έναν μεγάλο δικαστικό αγώνα, εδώ και λίγο καιρό απολαμβάνει καινούριες ανάσες ελευθερίας, σχεδιάζοντας το μέλλον πιο αισιόδοξη από ποτέ.

Η νέα αρχή στο αγρόκτημα

«Πέρασα πολλά χρόνια βασανιστηρίων. Ένας άνθρωπος είναι νεκρός, αλλά θα μπορούσε το ίδιο να ισχύει για εμένα και τις δυο κόρες μου», δήλωσε η 31χρονη στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Demirören“.

Τώρα πια έχει αποσυρθεί σ’ ένα αγρόκτημα στην επαρχία της νότιας Αττάλειας, όπου περνά τον χρόνο της μαζί με τις κόρες της, τα πρόβατα, τα σκυλιά, τα κοτόπουλα και τις χήνες, προσπαθώντας έτσι να ξεχάσει τις παλιές δύσκολες μέρες. Σε ερώτηση για το πώς κυλά ο χρόνος στη νέα αυτή αρχή, εκείνη απάντησε: «Περνάω τα πρωινά μου βοσκώντας τα πρόβατα, γιατί είναι κάτι που με ηρεμεί, ενώ τα απογεύματα καλλιεργούμε λαχανικά».

Παράλληλα, η ίδια δήλωσε πως μετανιώνει βαθύτατα για το ότι ποτέ της δεν μοιράστηκε με την οικογένειά της τον πόνο και τα βασανιστήρια του γάμου της. «Αν ήξερα τότε όλα όσα ξέρω τώρα, θα μιλούσα στους γονείς μου. Τα παιδιά πρέπει να τα λένε όλα στους γονείς τους. Πρέπει να τα διδάξουμε να λένε «όχι» ελεύθερα. Δεν πρέπει να φοβούνται».

«Αφήστε τις γυναίκες να σταθούν στα πόδια τους»

Εκτός από τις αγροτικές εργασίες, η Μελέκ περνούσε το χρόνο της μελετώντας και παρακολουθώντας μαθήματα, αφού στόχος της ήταν να λάβει μέρος στις εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο.

«Θέλω να γίνω καθηγήτρια μαθηματικών. Αν δεν καταφέρω να μπω στο πανεπιστήμιο φέτος, θα προσπαθήσω ξανά του χρόνου». Αυτό είναι το όνειρό της και το ευτύχημα είναι πως είναι ακόμα ζωντανή κι ελεύθερη να το κυνηγήσει. Επιθυμία της είναι να μπορεί να εκπαιδεύει τα παιδιά, ώστε αυτά να μεγαλώσουν με σωστό τρόπο.

Πριν από λίγες ημέρς, η Μελέκ Ιπέκ έδωσε για τρίτη φορά εξετάσεις και δήλωσε αισιόδοξη για τα αποτελέσματα. Το άγχος και ο ενθουσιασμός δεν την άφησαν να κοιμηθεί όλη τη νύχτα. Μαζί της βρέθηκε η μία από τις δύο κόρες της, δηλώνοντας περήφανη για την απόφαση της μητέρας της να δώσει εξετάσεις. 

«Δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορούμε να καταφέρουμε σε αυτή τη ζωή. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Αφήστε τις γυναίκες να διαβάσουν και να σταθούν στα πόδια τους», ήταν το ηχηρό μήνυμα που θέλησε να στείλει σε όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται με το δικό τους τρόπο. 

Το παράδειγμα της Μελέκ δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Το όνομά της, η ιστορία της θα θυμίζουν πάντα την ανάγκη να ακούγονται οι φωνές όλων των κακοποιημένων γυναικών.

Tο γεγονός πως αθωώθηκε από το δικαστήριo ενώ η ίδια, προκειμένου να σωθεί, δολοφόνησε το σύζυγό της, είναι κάτι που προκάλεσε έναν τεράστιο «σεισμό» στην συντηρητική Τουρκία, μια χώρα στην οποία έχουν ριζώσει πατριαρχικά, σεξιστικά και μισογυνιστικά ιδεώδη. Ίσως αυτό το τρίξιμο στο υπέδαφος να προκαλέσει την κατάρρευση αυτών των αντιλήψεων.

Τα περιστατικά κακοποίησης και βιασμού που με απίστευτο ρυθμό ήρθαν στο φως τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα, προκάλεσαν αποτροπιασμό και οργή.

Κι ενώ η κυβέρνηση επέδειξε πρωτοφανή αυτοπεποίθηση και ξόδεψε εκατομμύρια ευρώ για το αλησμόνητο «Μένουμε σπίτι. Μένουμε ασφαλείς», δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ πραγματικά για το τι συμβαίνει μέσα σε αυτά τα σπίτια.

Μέσα σε σπίτια στα οποία συντηρείται η βία. Σε σπίτια όπου γυναίκες αναγκάζονται να υπομένουν καρτερικά τη νοσηρότητα των βίαιων συντρόφων τους. Όπου φυτοζωούν με τον ενδεχόμενο κίνδυνο να υπάρξουν θύματα κακοποίησης.

Ευτυχώς για την Μελέκ Ιπέκ, η ίδια κατάφερε μέσα από την αιματοβαμμένη ιστορία της να γίνει σύμβολο ελπίδας για τις γυναίκες που αγωνίζονται να απεγκλωβιστούν από τα δεσμά τους. Άλλες, πάλι, έχασαν τη ζωή τους. Στις πόσες νεκρές θα επέλθει η αλλαγή;

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ