Ένα -τρομακτικά- επικίνδυνο εργασιακό νομοσχέδιο

«Συμφιλίωση της προσωπικής με την επαγγελματική ζωή» με κατάργηση κεκτημένων 100 χρόνων.

Ένα -τρομακτικά- επικίνδυνο εργασιακό νομοσχέδιο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το εργασιακό νομοσχέδιο που τα συστημικά Μέσα χαρακτηρίζουν εκσυχρονιστικό και που αποτελεί το «masterpiece» της ακραία νεοφιλελεύθερης και αντεργατικής κυβέρνησης, παρουσιάζει σήμερα,12/5, ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Εργασίας, έχοντας την πλήρη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, θέτει σε δημόσια διαβούλευση, την Πέμπτη (13/5), την κατάργηση του οκταώρου, την εργασία τις Κυριακές, τις αλλαγές στις απολύσεις, τις απλήρωτες υπερωρίες και τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, υπερθεματίζοντας και διατυμπανίζοντας τις βελτιωτικές αλλαγές του νομοσχεδίου που είναι οι γονεϊκές άδειες -θέσπιση άδειας πατρότητας-, η ίση αποζημίωση για τους εργατοτεχνίτες, το δικαίωμα «αποσύνδεσης» του τηλεργαζομένου και τα αυστηρά μέτρα για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία.

Το νομοθέτημα που αφορά όλες τις πτυχές των εργασιακών ζητημάτων θίγει κεκτημένα κερδισμένα με αίμα και σηματοδοτεί την επιστροφή σε εργασιακές συνθήκες προηγούμενων αιώνων.

Τα 5 σημεία που καταστρατηγούν τα δικαιώματα

ΟΚΤΑΩΡΟ

Οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν την αύξηση της ημερήσιας εργασίας στις 10 ώρες, χωρίς επιπλέον αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση και χωρίς προηγούμενη συλλογική συμφωνία. Μάλιστα, ύστερα από πρόταση του ίδιου του εργαζομένου στον εργοδότη, χωρίς επιπρόσθετη αμοιβή. Συμφωνία που θα επιτυγχάνεται με ατομική σύμβαση εργασίας. 

Ο νόμος (ν.3986/2011) στην Ελλάδα, ορίζει ρητά ότι η ρύθμιση του χρόνου εργασίας γίνεται αποκλειστικά με συλλογική συμφωνία, αναγνωρίζοντας την ανισότητα στη διαπραγματευτική ισχύ, ανάμεσα στον εργαζόμενο και τον εργοδότη.

ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Η αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών στις 150 ώρες το χρόνο σε βιομηχανία και λοιπούς κλάδους δημιουργεί ένα νέο όριο 25% πιο αυξημένο από τον ανώτατο αριθμό υπερωριών και 50% περίπου από τον κατώτατο, προκειμένου οι επιχειρήσεις να μην υποχρεώνονται σε πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. Έτσι θα υπάρξει ξεκάθαρη μείωση αποδοχών και αύξηση της εργασίας των ήδη απασχολούμενων.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Ακόμα και αν μια επιχείρηση απολύσει παράνομα τον εργαζόμενό της, δεν θα έχει την υποχρέωση επαναπρόσληψης, αλλά θα μπορεί να δώσει ορισμένους μισθούς, ως αστική ποινή και μόνο αν τα οικονομικά της το επιτρέπουν. Μέχρι τώρα ο εργαζόμενος, σε περίπτωση παράνομης ή καταχρηστικής απόλυσης, μπορούσε να προσφύγει στη δικαιοσύνη, να απαιτήσει -και να κερδίσει- την επιστροφή του στην εργασία του, υποχρεώνοντας τον εργοδότη για καταβολή και των μισθών των ετών που δεν εργαζόταν.

ΑΠΕΡΓΙΕΣ

«Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις ούτε και επιχειρήσεις με εργαζόμενους στα κεραμίδια», μας λέει το υπουργείο Εργασίας και για το λόγο αυτόν αποδυναμώνει το μοναδικό αποτελεσματικό όπλο των εργαζομένων, την απεργία, ένα ήδη απονευρωμένο συνταγματικό δικαίωμα. Το νομοσχέδιο προβλέπει τον αποκλεισμό των συνδικάτων από τη διαπραγμάτευση των  συλλογικών συμβάσεων καθώς και τη χειραγώγησή τους. Την ποινικοποίηση και τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας και της προστασίας των εκπροσώπων των εργαζομένων.

ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Η κυβέρνηση καταργεί την κυριακάτικη αργία για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους. Τις Κυριακές, οι φαρμακαποθήκες, η εφοδιαστική αλυσίδα, τα κέντρα κοινών υπηρεσιών, τα κέντρα δεδομένων, θα είναι ανοιχτά, ενώ με άδεια του ΣΕΠΕ θα ρυθμίζεται η περαιτέρω λειτουργία και άλλων επιχειρήσεων.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο πετσόκομα των εργασιακών κεκτημένων στον υπουργό και περιμένουμε με ανυπομονησία στην επόμενη γενέθλια τούρτα του να περιλαμβάνει και αυτό το κατόρθωμα. Ραντεβού για τα συγχαρητήρια, στο δρόμο.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Έξω από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχουν προγραμματίσει για τη 1 μ.μ. τα συνδικάτα, την ώρα της παρουσίασης του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, ενώ καλούν σε συλλαλητήριο και αύριο Πέμπτη 13 Μάη στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ