Η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για παραβίαση της αρχής του Κράτους Δικαίου

Ψήφισμα - κόλαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών κατά των πρακτικών καταστρατήγησης του Κράτους Δικαίου από την ελληνική κυβέρνηση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για παραβίαση της αρχής του Κράτους Δικαίου
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η Ευρωπαική Ένωση Δικαστών δημοσιοποίησε το ψήφισμα - καταδίκη του αποκλεισμού των Δικαστικών Ενώσεων από το Ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης και ουσιαστικά κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για χειραγώγηση της δικαστικής ανεξαρτησίας.
Το ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών είναι απότέλεσμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσή της, με συμμετοχή εκπροσώπων από 33 χώρες. 

Σε αυτή τη συνέλευση συζητήθηκε με μεγάλη ανησυχία η κατάσταση στην Ελλάδα μετά την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να αποκλείσει τις Δικαστικές Ενώσεις από όλες τις Επιτροπές που αφορούν τη Δικαιοσύνη και τους Δικαστικούς Λειτουργούς. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ελληνικής Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, την Παρασκευή συγκλήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ήταν και ο καταγγελλόμενος αποκλεισμός «των Δικαστικών Ενώσεων που αφορούν τη Δικαιοσύνη και τους Δικαστικούς Λειτουργούς». Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο καλούν την ελληνική κυβέρνηση να συμμορφωθεί.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Την περασμένη Παρασκευή (28 Μαΐου 2021) συγκλήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών (EAJ) στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 33 ευρωπαϊκές χώρες. Συζητήθηκαν ουσιώδη προβλήματα ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Ένα από τα κορυφαία θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε την κατάσταση στην Ελλάδα όπως διαμορφώθηκε μετά την στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Δικαιοσύνης να αποκλείσει τις Δικαστικές Ενώσεις από όλες τις Επιτροπές που αφορούν τη Δικαιοσύνη και τους Δικαστικούς Λειτουργούς.
Η Ένωσή μας εκπροσωπήθηκε από την Α’ Αντιπρόεδρο κ. Αικατερίνη Ντόκα και το μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων κ. Γεώργιο Κασίμη. Παραθέσαμε αναλυτικά συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν βάσιμα τους ισχυρισμούς μας. Οι Ευρωπαίοι Δικαστές θεωρούν απειλή για την Δικαστική Ανεξαρτησία και το Κράτος Δικαίου την πολιτική που ακολουθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και καλούν την Ελληνική Κυβέρνηση σε συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της.

Το Ψήφισμα που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών ήταν ομόφωνο και δικαιώνει απόλυτα τις θέσεις της Ένωσής μας. Καλείται πλέον ο Πρωθυπουργός της Χώρας, στον οποίο κοινοποιούμε το Ψήφισμα, να προβεί σε κάθε ενέργεια που θα επαναφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης στις βασικές Αρχές του Κράτους Δικαίου ώστε να αποφύγουμε και στο μέλλον την διεθνή καταδίκη της Χώρας.

Διαβάστε το ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών:

«Το Κράτος Δικαίου είναι θεμελιώδης ιδρυτική αρχή της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (άρθρο 2 της Συνθήκης). Επομένως, όταν προωθούνται νομοθετικές μεταβολές που αφορούν ουσιώδη ζητήματα της κατάστασης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών – όπως η προαγωγή, η αξιολόγηση και ο πειθαρχικός έλεγχος -, θεωρούμε ότι αποτελεί νομική υποχρέωση κάθε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμπεριλάβει επισήμως τις δικαστικές ενώσεις στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία. Η μη συμμόρφωση ενός κράτους μέλους με αυτές τις βασικές αρχές είναι δυνατό να θεωρηθεί ως παραβίαση της αρχής του Κράτους Δικαίου. Πόσο μάλλον όταν οι νομοθετικές μεταβολές, που αφορούν την προαγωγή και αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών και ιδίως τον πειθαρχικό τους έλεγχο, δύνανται να αποτελέσουν απειλή για τη δικαστική ανεξαρτησία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών, ζητεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να διασφαλίσει αποτελεσματικά και άμεσα ότι οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων στην Ελλάδα θα συμμετέχουν χωρίς εξαιρέσεις σε κάθε νομοπαρασκευαστική διαδικασία που λαμβάνει χώρα ενόψει νομοθετικών μεταβολών που αφορούν το δικαστικό σώμα και ειδικά την επαγγελματική κατάσταση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ