Πριν ακριβώς ένα χρόνο ο Μητσοτάκης για το δάσος του Ερημίτη: «Κάποια στιγμή θα καεί» - Ένα μήνα μετά... κάηκε (video)

Πρόκειται για μια από τις πιο σοκαριστικές παραδοχές που έχουμε ακούσει, από οποιονδήποτε πρωθυπουργό, τις τελευταίες δεκαετίες και μάλιστα μπροστά σε κάμερες και κόσμο. Σαν να μην είχε καμία επίγνωση του τι έλεγε. Δυστυχώς, είχε.

Πριν ακριβώς ένα χρόνο ο Μητσοτάκης για το δάσος του Ερημίτη: «Κάποια στιγμή θα καεί» - Ένα μήνα μετά... κάηκε (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στις 15 Ιουλίου του 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρευρίσκεται στα εγκαίνια έναρξης εργασιών κατασκευής μεγάλου μεγέθου ξενοδοχειακής μονάδας, στο εκπληκτικής ομορφιάς, παρθένο δάσος του Ερημίτη στην Κασσιώπη της Κέρκυρας. Μια επένδυση και ιδωτικοποίηση, για την οποία οι κάτοικοι της περιοχής, ακτιβιστές, σωματεία και περιβαλλοντικές οργανώσεις, είχαν δώσει μεγάλο αγώνα για να αποτρέψουν.

Εκεί, μιλώντας με παρευρισκόμενους και μπροστά σε κάμερες, ο πρωθυπουργός προέβη σε μία αδιανόητη δήλωση.

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει το φαραωνικό "τσιμέντωμα" του Ερημίτη και να απαντήσει στις αντιδράσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακούγεται να λέει καθαρά:
«Η εναλλακτική ποια θα είναι; Να μην κάνουμε τίποτα. Κάποια στιγμή θα καεί… και τότε;», εννοόντας προφανώς πως καλύτερα να το τσιμεντώσουμε μόνοι μας, γιατί αλλιώς θα καεί (η περίπτωση προστασίας προφανώς δεν περνάει από το μυαλό πολιτκών και ανθρώπων σαν τον έλληνα πρωθυπουργό).

Και όμως το χειρότερο δεν είχε έρθει ακόμα. Ακριβώς ένα μήνα μετά την σοκαριστική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το δάσος του Ερημίτη, με 5 ταυτόχρονες εστίες, πήρε φωτιά και η καταστροφή ήταν ανυπολόγιστη. 

Κάπου εδώ στο βάθος, βλέπουμε και μια όμορφη στιγμή από τα εγκαίνια του "τσιμεντώματος" του Ερημίτη...

Την ίδια ώρα

Η περιοχή του Ερημίτη αποτελεί, όχι μόνο ένα προστατευόμενο δάσος εξαιρετικού και σπάνιου φυσικού κάλλους, αλλά και η οικολογική του αξία είναι ανυπολογιστη.
Οι τρεις του λίμνες: Το Έλος Ερημίτη, η Άκολη και η Βρωμόλιμνη συμπεριλαμβάνονται επισήμως στο δίκτυο προστατευόμενων μικρών νησιωτικών υγροτόπων και φιλοξενούν έναν μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών και ενδημικών πτηνών.

Ο Ερημίτης είχε μείνει αναλλοίωτος, αποτελώντας παράδειγμα πρώιμου κερκυραϊκού φυσικού τοπίου. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από πλούσια βιοποικιλότητα χλωροπανίδας και φιλοξενεί προστατευόμενα είδη όπως τα πάνω από 20 είδη ορχιδέας, την παγκοσμίως πλέον απειλούμενη βίδρα (Lutra lutra) και τη μεσογειακή φώκια Monachus monachus. 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ