#Μύκονος / Χαριστική βολή στον τουρισμό από την κυβέρνηση που υποσχόταν ανέμελο ελληνικό καλοκαίρι

Μέσα Ιουλίου, στην "καρδιά" της τουριστικής περιόδου, ίσως ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός της χώρας, μπαίνει σε λοκντάουν, παρά το covid - free καλοκαίρι που είχαν υποσχεθεί Μητσοτάκης και Θεοχάρης.

#Μύκονος / Χαριστική βολή στον τουρισμό από την κυβέρνηση που υποσχόταν ανέμελο ελληνικό καλοκαίρι
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Είναι ιδιαιτέρως ευχάριστο το γεγονός, ότι μερικές ημέρες μετά από το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, το μήνυμα της ασφάλειας έχει περάσει στη διεθνή κοινότητα», δήλωνε στις 19 Μαΐου, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού FITUR, στη Μαδρίτη και μετά από συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 27 Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα Build, πως στην Ελλάδα «Ιούλιο και Αύγουστο τα πράγματα θα θυμίζουν πολύ, ένα φυσιολογικό καλοκαίρι»

Λιγότερο από δύο μήνες μετά, σημερα, Σάββατο 17 Ιουλίου, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνει αυστηρα μέτρα και λοκντάουν για τη Μύκονο, το νησί με ρεκόρ εμβολιασμένων κατοίκων (περίπου 87%), και έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας αναφέρει:

«Από σήμερα Σάββατο 17/7 και λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας κατά τα τελευταία 24ωρα, με πολλαπλές συρροές και clusters, η Κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών μέτρων για το νησί της Μυκόνου.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

2. Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από σήμερα ώρα 18:00.

Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα 26/7 στις 06:00 το πρωί με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης».

Στο "κόκκινο" βρίσκονται επίσης και άλλοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί όπως η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ίος, και το Ρέθυμνο.

Στον κόσμο τους

Σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Τύπου, Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε πως «δεν επιβλήθηκε lockdown στη Μύκονο, αλλά μέτρα περιορισμού στη διασκέδαση».

Στην κυβέρνηση επιμένουν ακόμα πως για την αύξηση κρουσμάτων στη χώρα δεν ευθύνεται ο τουρισμός (ούτε η συνεχιζόμενη "σαρδελοποίηση" στα Μέσα Μεταφοράς).

Συνεχίζουν να μην κατανοούν πως το "λοκντάουν της Μυκόνου" θα κάνει τον γύρο του κόσμου και η ζημια που θα προκληθεί στον τουρισμό θα είναι πολύ μεγαλύτερη απο ένα  συνεπέστερο και πιο επαρκές άνοιγμα του τουρισμού που θα έπρεπε να έχει προηγηθεί. Οι θριαμβευτικές κορώνες Μητσοτάκη - Θεοχάρη, "έσκασαν" σαν τους αγωγούς αποχέτευσης των λυμάτων που ξεχύθηκαν στον Πλατύ Γιαλό, πριν λίγες μέρες.

Ζούμε ξανά το περυσινό καλοκαίρι, με ίσως μεγαλύτερη ζημιά στο γόητρο του ελληνικού τουρισμού. Σα να μην έχουν καταλάβει από τα λάθη τους.

Φυσικά, δεν υπάρχει καμία αυτοκριτική. 

Την ώρα που η χώρα θρηνεί σχεδόν 13000 νεκρούς και ο πρωθυπουργός απολαμβάνει άλλη μια τριήμερη απόδραση στο Costa Navarino, το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης ψάχνει να βρει τους "ενόχους" στους οποίους θα χρεώσει και αυτή την τραγωδία.

Μόνο που αυτή τη φορά, ο κοινωνικός αυτοματισμός με τους ανεμβολίαστους και τους ανεύθυνους νέους, ίσως να μην είναι αρκετός.

Ακόμα και ο πιο αφελής τηλεθεατής, έχει κάποια όρια.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ