Αποκάλυψη από την Έλενα Ακρίτα - Για ποιο λόγο παρευρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο

Η αλήθεια είναι πως πολλοί (αρκετοί με κακοπροέραιτο τρόπο) απόρησαν με την παρουσία της Έλενας Ακρίτα στο προεδρικό μέγαρο για την "Γιορτή της Δημοκρατίας", ειδικά μετά από όλα όσα είχαν προηγηθεί με την υπόθεση του Ιάσονα Αποστολόπουλου.

Αποκάλυψη από την Έλενα Ακρίτα - Για ποιο λόγο παρευρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Όπως αποκάλυψε όμως η ίδια η δημοσιογράφος και συγγραφέας, αυτός ήταν ακριβώς ο λόγος που την ώθησε να πάει, για πρώτη φορά, στο προεδρικό μέγαρο, παρόλο που προσκαλείται από το 1981.

Η Έλενα Ακρίτα έκανε ίσως το πιο αναλυτικό ρεπορτάζ σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν τελικά στη μη βράβευση του 37χρονο διασώστη και οι πληροφορίες που συγκέντρωσε έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο facebook, «η Προεδρία της Δημοκρατιας, καταρτίζει μια λίστα προσωπικοτήτων προς παρασημοφόρησιν. Η λίστα προωθειται στο υπουργείο Εξωτερικών για την τελική έγκριση. Εκεί σκάλωσε το πράγμα. Η μεν αρμόδια επιτροπή τα ενέκρινε, αλλά οι ‘από πανω’ στο ΥπΕξ έκοψαν τον Αποστολόπουλο. Μαθαίνω ότι ο Δένδιας δεν γνώριζε τίποτα και το έμαθε μετά. Έβαλε ο υπουργός βέτο κι έκοψαν τον Αποστολόπουλο; Αυτό δεν κατάφερα να το διασταυρωσω - οφείλει ο ίδιος να το αποσαφηνίσει. Το 100% διασταυρωμένο είναι πως έπεσε πάνω όλη η ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Οι τύποι ξεσήκωσαν τον κόσμο και κατόρθωσαν να αφαιρέσουν το όνομα του Αποστολοπούλου από τη λίστα».

Διαβάστε ολόκληρη η ανάρτηση - ρεπορτάζ της Έλενας Ακρίτα που έριξε φως στην υπόθεση:

Από το 1981 που με καλούν ως δημοσιογράφο στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, πρώτη φορά πήγα χτες. Και φταίει ο Ιασονας Αποστολόπουλος γι’ αυτό ????

Από το ρεπορταζ λοιπόν, που έκανα χτες στο Προεδρικό Μέγαρο σχετικά με την εξευτελιστική - για την Πρόεδρο - ακύρωση της βράβευσης του Ιάσονα Αποστολόπουλου, οι πληροφορίες που συγκέντρωσα είναι οι εξής.

Κάθε χρόνο η Προεδρία της Δημοκρατιας, καταρτίζει μια λίστα προσωπικοτήτων προς παρασημοφόρησιν. Η λίστα προωθειται στο υπουργείο Εξωτερικών για την τελική έγκριση.

Εκεί σκάλωσε το πράγμα. Η μεν αρμόδια επιτροπή τα ενέκρινε, αλλά οι ‘από πανω’ στο ΥπΕξ έκοψαν τον Αποστολόπουλο. Μαθαίνω ότι ο Δένδιας δεν γνώριζε τίποτα και το έμαθε μετά. Έβαλε ο υπουργός βέτο κι έκοψαν τον Αποστολόπουλο; Αυτό δεν κατάφερα να το διασταυρωσω - οφείλει ο ίδιος να το αποσαφηνίσει.

Το 100% διασταυρωμένο είναι πως έπεσε πάνω όλη η ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Οι τύποι ξεσήκωσαν τον κόσμο και κατόρθωσαν να αφαιρέσουν το όνομα του Αποστολοπούλου από τη λίστα.

Αυτά λοιπόν ειναι τα αληθινά περιστατικά του χρονικού της ντροπής.

Όμως, οι ερωτήσεις δεν σταματούν εδώ.

Καλείται ο κ. Δένδιας να μας πει αν παρενέβη ή όχι στην ντροπιαστική αυτή διαδικασία.

Και πολύ περισσότερο καλείται η ΠτΔ κ. Σακελλαρόπουλου να εξηγήσει στον ελληνικό λαό γιατί η πρώτη πολίτης της χώρας υπέκυψε στις εντολές των κυβερνώντων οι όποιοι άλλωστε είναι θεσμικά κατώτεροι της.

Να εξηγήσει γιατί έσκυψε το κεφάλι στις προσταγές των ακροδεξιών.

Να εξηγήσει γιατί ρυπαίνει την ίδια της την υστεροφημία με μια σειρά πράξεων που υποτιμούν τον θεσμό αλλά και το φύλο της.

Και να ζητήσει μια ειλικρινή συγγνώμη από τον ήρωα Ιάσονα Αποστολόπουλο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Έλενα Ακρίτα συνόδεψε στο προεδρικό μέγαρο την μητέρα της, Σύλβα Ακρίτα.

Η Σύλβα Ακρίτα εκτός από μοναδική γυναίκα υποψήφια της Ένωσης Κέντρου στις εκλογές του 1967, που δεν διεξήχθησαν ποτέ λόγω της επιβολής δικτατορίας, υπήρξε ηγετικό στέλεχος του «Πατριωτικού Μετώπου». Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκισης, ενώ μαζί με τον Κώστα Φιλίνη και τον Μίκη Θεοδωράκη ήταν από τα ηγετικά μέλη του αντιστασιακού «Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου» (ΠΑΜ).
Η Σύλβα Ακρίτα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ήταν η κεντρική συντονίστρια του δικτύου επιχείρησης ασφαλούς μεταφοράς των καταζητούμενων από το δικτατορικό καθεστώς σε ασφαλείς τοποθεσίες και κρυψώνες.

Η Σύλβα Ακρίτα, υπήρξε επίσης και η πρώτη ελληνίδα βουλευτής στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές του 1974, ενώ το 1981 επανεκλέγεται πρώτη σε ψήφους γυναίκα, πανελλαδικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ως Υφυπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, άφησε πίσω της σπουδαίο έργο όπως ενδεικτικά:

  • Το νομοσχέδιο για την «Απόσβεση Χρεών Προσφύγων» που εκκρεμούσε για πολλές δεκαετίες.
  • Η ολοκλήρωση της μελέτης ενός πραγματικά "επαναστατικού" νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της Πρόνοιας.
  • Στέλνει στην ΕΟΚ για έγκριση και δανειοδότηση μια σημαντική μελέτη για αξιοποίηση του ΠΙΚΠΑ. Το γνωστό πρωτοποριακό -ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα- πρόγραμμα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (όπως ηταν τότε ο ορισμός).
  • Εκπόνησε νομοσχέδιο για την υιοθεσία.
  • Πραγματοποίησε μελέτες κι οργάνωσε πανευρωπαϊκά σεμινάρια για την αντιμετώπιση των ατόμων της τρίτης ηλικίας.
  • Προγραμμάτισε μέτρα πρόσβασης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • Ερεύνησε τις δυνατότητες πλατιάς εφαρμογής του οικογενειακού προγραμματισμού και της προστασίας κακοποιημένων ατόμων.
  • Ίδρυσε νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Στις εκλογές του 1989 εκλέγεται και πάλι μοναδική γυναίκα βουλευτής στην Β΄ Αθηνών και Γραμματέας του Προεδρείου της κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στις εκλογές του 1993 εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας και μέλος του Συμβουλίου Ευρώπης.

Μια πραγματικά σπουδαία προσωπικότητα της πολιτικής και φεμινιστικής ιστορίας της χώρας, μια σπουδαία γυναίκα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ