Μεγάλος Περίπατος: "Σταλινικά ποσοστά" αποδοκιμασίας των Αθηναίων σε έρευνα κοινής γνώμης (εικόνες)

Με ποσοστά που σπάνια βλέπουμε σε έρευνες κοινής γνώμης, ο "Μεγάλος Περίπατος" του Δήμου Αθηναίων είναι ίσως η πιο απογοητευτική αστική παρέμβαση των τελευταίων δεκαετιών.

Μεγάλος Περίπατος:
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο "Μεγάλος Περίπατος" ήταν εξαρχής μια εμφανώς προβληματική, βιαστική και χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο αστική παρέμβαση. 

Επίσημα πλέον την ίδια άποψη φαίνεται να έχει και ένα εντυπωσιακό ποσοστό κατοίκων και εργαζομένων στην περιοχή.

Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην kathimerini.gr, σύμφωνα με έρευνα κοινού που πραγματοποίησε το ΑΠΘ, το εντυπωσιακό ποσοστό του 87% των ερωτηθέντων δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από την ποιότητα της παρέμβασης, ενώ το ποσοστό φτάνει στο 89% όσον αφορά στην αρνητική βαθμολόγηση για τη σχεδιαστική επάρκεια των παρεμβάσεων

Η έρευνα αξιολόγησης του "Μεγάλου Περιπάτου" του Δήμου Αθηναίων, υλοποιήθηκε από την ερευνητική μονάδα χωρικού σχεδιασμού και βιώσιμης ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή, Διονύση Λατινόπουλο και το Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου Δυναμικού του Παντείου Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον καθηγητή Κώστα Μπίθα.

Όπως σημειώνεται, στην έρευνα συμμετείχαν 1.108 άτομα, μόνο κάτοικοι και "χρήστες", όπως για παράδειγμα εργαζόμενοι της περιοχής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

- Η μέση βαθμολογία που έδωσαν οι πολίτες στην ποιότητα της παρέμβασης ήταν 2,72/10, με το 87,8% της βαθμολογίας να κυμαίνεται από 1 έως 5, δηλαδή από καθόλου έως λίγο ικανοποιημένος/η. 

- Η σχεδιαστική επάρκεια αξιολογήθηκε με μέση βαθμολογία 2,4/10, με το 89,4% των απαντήσεων να κυμαίνεται από 1 έως 5.

- Η ενημέρωση των πολιτών και η ενσωμάτωση των αναγκών τους στον σχεδιασμό αξιολογήθηκε με μέση βαθμολογία ίση με 2,5/10, με το 89,3% των απαντήσεων να κυμαίνεται από 1 έως 5. 

- Ενας στους τρεις πολίτες θεωρεί ότι ο "Μεγάλος Περίπατος" ούτε δημιούργησε προβλήματα ούτε όμως συνέβαλε θετικά. Μάλιστα το 55% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι παρεμβάσεις δεν μείωσαν τη διέλευση των Ι.Χ. από το κέντρο, έναντι 18% που υποστήριξαν το αντίθετο. 

- Το μεγαλύτερο ποσοστό θετικών απαντήσεων, που φτάνει το 25,4%, παρατηρείται στη συμβολή του "Μεγάλου Περίπατου" στην αύξηση του δημόσιου χώρου. 

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Διονύσης Λατινόπουλος: «Ενόψει των μελλοντικών επεμβάσεων στο ιστορικό κέντρο και της υλοποίησης του Μεγάλου Περιπάτου, ζητήθηκε η γνώμη των πολιτών ως προς τους στόχους που θα πρέπει να εξυπηρετηθούν. Οι δύο βασικές προτεραιότητες των κατοίκων είναι η αναβάθμιση των δημόσιων συγκοινωνιών και η βελτίωση της προσβασιμότητας. Ιδιαίτερα σημαντική φαίνεται να είναι και η αύξηση των ελεύθερων χώρων, με νέες πεζοδρομήσεις ή/και με διαπλάτυνση των πεζοδρομίων».

Στην έρευνα τονίζεται επίσης πως παρότι αρχικά είχε δηλωθεί ότι θα υπάρξει αποτίμηση και εκτεταμένη διαβούλευση για τον Μεγάλο Περίπατο, αυτό δεν συνέβη.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις, κάποια μέτρα πετυχαίνουν και κάποια όχι. Αυτό δεν πρέπει να φοβίζει τον δήμο να συζητήσει με τους πολίτες, γιατί από αυτή τη διαδικασία θα κερδίσουν όλοι», συμπληρώνει ο κ. Λατινόπουλος, δίνοντας έμφαση στην βιαστική

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ