"Σεισμός" στην Αυστρία: Ο φίλος του Μητσοτάκη καγκελάριος Κουρτς κατηγορείται για στημένες δημοσκοπήσεις

Πολιτικό "σεισμό" έχει προκαλέσει στην Αυστρία το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Die Presse που κατηγορεί τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς για «διαφθορά, εκβιασμό και στημένες δημοσκοπήσεις».

ΠΡΟΒΟΛΗ

Όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα, ο στενός πολιτικός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρεται να «έστησε», μαζί με συνεργάτες του, δημοσκοπήσεις το 2016, ώστε να ενισχυθεί το αρχηγικό του προφίλ και να εκλεγεί στην ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος (η αντίστοιχη ΝΔ της Αυστρίας).

Τα αντανακλαστικά της αυστριακής δικαιοσύνης ήταν άμεσα καθώς από την εισαγγελία κατά της διαφθοράς διατάχθηκε άμεση έρευνα στην Καγκελαρία, στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Λαϊκού κόμματος και στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών φέρεται να ανέθεσε το 2016 σε εταιρεία δημοσκοπήσεων έρευνες που «έφτιαχναν» το αρχηγικό προφίλ του Κουρτς ενόψει των εσωκομματικών εκλογών του 2017.

Σύμφωνα με την Die Presse, ο Κουρτς σε συνεργασία με συνεργάτες του επικοινωνιολόγους Γιοχάνες Φρίτσμαν και Γκέραλντ Φλάισμαν, κατέβαλαν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για μια διαφημιστική εκστρατεία, η οποία περιελάμβανε και «κατασκευασμένες δημοσκοπήσεις» που δημοσιεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης του ομίλου Οsterreich.  

Τα στοιχεία αυτά φέρεται να εντοπίστηκαν σε έγγραφο στρατηγικής του κόμματος, υπό τον τίτλο "Project Ballhausplatz" (η πλατεία στην οποία βρίσκεται η καγκελλαρία). 

«Πρόκειται για ένα έγγραφο των συμβούλων του Κουρτς εκείνη την εποχή, που ο σημερινός καγκελάριος οργάνωνε την αναρρίχησή του στην ηγεσία του κόμματος. Στο έγγραφο στρατηγικής, για παράδειγμα, υπάρχει η εξής φράση: « Επιτροπή για τις έρευνες: Όλα είναι καλύτερα με τον ΣΚ (Σεμπάστιαν Κούρτς. Παραγγείλετε διαφημίσεις», αναφέρει στο δημοσίευμα η Die Presse και συνεχίζει: «Οσον αφορά το περιεχόμενο, οι έρευνες της κοινής γνώμης λέγεται ότι ανατέθηκαν σε πρώτη φάση μέχρι την εκλογή του Σεμπάστιαν Κουρτς  ως προέδρου του κόμματος. Έπρεπε να δείξουν πόσο άσχημα θα πήγαινε το Λαϊκό Κόμμα υπό τον Πρόεδρο Μιτελρένερ εκείνη τη στιγμή και να φαίνεται πόσο καλύτερες θα ήταν οι προοπτικές με τον Κουρτς στην ηγεσία».

Θυμίζουμε πως ο Σεμπάστιαν Κουρτς θεωρείται ένας από τους πιο στενούς πολιτικούς φίλους του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ