Έγινε η απώλεια συνήθεια μας

Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία στο 4ο κύμα της πανδημίας και ο Θάνος Πλεύρης δηλώνει: «η Πολιτεία έχει θωρακίσει το σύστημα υγείας».

Έγινε η απώλεια συνήθεια μας
ΠΡΟΒΟΛΗ

16.050 θάνατοι. 50 την ημέρα. Νούμερα, που έρχονται στο τηλέφωνό σου.

Πάμε για 10.000 κρούσματα μέσα στο Νοέμβριο ημερησίως. Νούμερα που παίζουν σε όλα τα δελτία. Με τίτλους: «Μαύρο ρεκόρ», «νέα μέτρα»,«τηλεδιασκέψεις αρμοδίων υπουργών» «ψυχραιμία», «εμβόλιο» «ατομική ευθύνη», «συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων».

Εκεί που δίνεται η μάχη, σκοτάδι.

Εισαγωγές. Διασωληνώσεις. Θάνατοι. Μοτίβο.

Συρρίκνωση. Απαξίωση. Ιδιωτικοποίηση. Μοτίβο.

Στη δυσκολότερη στιγμή από την αρχή αυτής της τραγωδίας, οι άνθρωποι που παλεύουν με το θηρίο μόνοι, παροπλισμένοι. Σε όρια κατάρρευσης.


Κατέρρευσε μπροστά στις κάμερες ο Διευθυντής της κλινικής Covid στη Λάρισα (video)


Η κυβέρνηση ανένδοτη, λίγη και επικίνδυνη.

Ούτε ένα μήνα πριν -παρά την αντίθετη γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας- δια στόματος του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, το μήνυμα ήταν σαφές: πανδημία τέλος.

Σήμερα με τους αριθμούς να σοκάρουν, η κυβέρνηση συνεχίζει να υποβαθμίζει το ζήτημα της πανδημίας πάντα δια στόματος του υπουργού της Θάνου Πλεύρη: «Έχουμε επιλέξει η χώρα να λειτουργεί με κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα, δεν μπορούμε να μπαίνουμε σε περιορισμούς ala carte»

Η χειρότερη υγειονομική κρίση από την αρχή της πανδημίας είναι προ των πυλών, αλλά τίποτα δεν φαίνεται να θορυβεί μια κυβέρνηση που ήρθε να τα διαλύσει όλα. Και τα καταφέρνει περίφημα.

Τo ΕΣΥ εκπέμπει SOS

Αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν 508 κλίνες ΜΕΘ Covid-19 από τις οποίες οι 410 είναι καλυμμένες. Αρκετοί διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ σε λίστα αναμονής.

Τον περασμένο Απρίλιο λειτουργούσαν 973 κλίνες ΜΕΘ Covid, ενώ τώρα δεν υπάρχει προσωπικό για να στελεχώσει αντίστοιχο αριθμό. Τα νοσοκομεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας βουλιάζουν. Στην Αττική οι νοσηλείες αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Αντί για προσλήψεις, η κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας και τη δυνατότητα αναδιάταξης του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους. Και τα δύο έχουν εφαρμοστεί – γιατροί νομάδες στην περιφέρεια- και απέτυχαν.

Το Μαξίμου δεν μαθαίνει από τα λάθη και επιλέγει να κάνει και νέα. Προχωράει σε νέες συμφωνίες με τον ιδιωτικό τομέα που κερδοσκοπεί ακατάπαυστα χρησιμοποιώντας την πανδημία μέσω των τεστ Covid-19, την ενοικίαση κλινών και ΜΕΘ.

Εμβολιασμοί ώρα μηδέν

Η εμβολιαστική ανοσία είναι μόλις στο 60,8% σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας και το έλλειμμα κάλυψης στους άνω των 60 ετών (20%) και στους άνω των 80 ετών (25%) είναι επικίνδυνα υψηλό. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει να πείσει τους πολίτες της χώρας να εμβολιαστούν και στέλνει SMS στα κινητά τηλέφωνα 450.000 ανεμβολίαστων μέχρι να νοσήσουν ή να εμβολιαστούν.

"Βολές" από τους ειδικούς

Η καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Αθηνά Λινού μίλησε στο «Κόκκινο» και ήταν σαφής:

«Δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα οι οδηγίες του ΠΟΥ για το πώς θα πείσουμε – Μεγαλύτερη η επιδημία παραπληροφόρησης. Ακολουθούμε με… μεγάλο σεβασμό την γραμμή της Βρετανίας, που δεν ήταν επιτυχής. Έχουν κι αυτοί μεγάλο πρόβλημα. Έχουμε πανδημία. Δεν υπάρχει διαχωρισμός ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων. Όλοι συνυπάρχουμε, όλοι μολύνουμε και όλοι κινδυνεύουμε. Οι εμβολισμένοι πολύ λιγότερο, αλλά κι εμείς δεν είμαστε ασφαλείς 100%. Αν δεν προμηθευθούν εμβόλια όλες οι χώρες ο ιός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται. Ή θα σωθούμε όλοι, όλος ο πλανήτης ή δεν θα σωθεί κανένας. Αν δεν νοσήσει το 50%+1 των μαθητών τα τμήματα δεν κλείνουν. Είναι τρελό! Σε ένα τμήμα με 27 μαθητές, την ημέρα που θα διαγνωστεί με κορονοϊό το 14ο, θα έχει ήδη μεταδοθεί η νόσος σε πολλά ακόμα. Ενώ υπήρχαν οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το πώς να πείσουμε, αυτή η πληροφόρηση δεν μπήκε ποτέ στην χώρα. Ούτε το βιβλιαράκι του ΠΟΥ μεταφράστηκε, ούτε έγιναν σεμινάρια για να κινητοποιηθούν και να μάθουν οι γιατροί».


Ευθεία κριτική Σαρηγιάννη στον Μητσοτάκη: «Προφανώς δεν είμαστε στο τελευταίο μίλι της πανδημίας» (video)


Μαύροι αριθμοί

2/11/21

16.050 θάνατοι ασθενών από covid-19

6.700 νέα κρούσματα, 59 θάνατοι και 434 διασωληνωμένοι.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 370 (85.25%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 64 (14.75%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 321 (ημερήσια μεταβολή +28.92%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 286 ασθενείς. Συνολικά τα τεστ ανέρχονται σε 419.408 Τα PCR είναι 22.008 και τα Rapid: 397.400. Ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 1,6%.

Νέα μέτρα, παλιά ψέμματα - Lockdown για ανεμβολίαστους

Με στόχο την ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας και υπό το βάρος των αριθμών το υπουργείο υγείας με σημερινή ανακοίνωση των νέων μέτρων μας είπε:

  • Βρισκόμαστε σε μια αυξητική τάση της πανδημίας στην πατρίδα μας.
  • Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί το ΕΣΥ
  • Έχουμε διπλασιάσει τις ΜΕΘ
  • Στις επιβαρυμένες περιοχές έχουν δοθεί κλίνες ΜΕΘ Covid.
  • Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να υποβάλλονται σε δύο rapid-τεστ την εβδομάδα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ανεξαρτήτως της φύσης εργασίας τους.
  • Η πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, μεικτούς χώρους, κομμωτήρια, θα γίνεται υποχρεωτικά με επίδειξη rapid-τεστ.
  • Εξαιρούνται, surer market, τα φαρμακεία και οι εκκλησίες.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ