Λινού: «Η κυβέρνηση απέτυχε να πείσει τον πληθυσμό για τον εμβολιασμό»

«Η Πολιτεία απέτυχε να πείσει τον πληθυσμό για τον εμβολιασμό», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού

Λινού: «Η κυβέρνηση απέτυχε να πείσει τον πληθυσμό για τον εμβολιασμό»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση γιατί αποτύχαμε να πείσουμε το σύνολο του πληθυσμού για τον εμβολιασμό, ο οποίος σε συνδυασμό με άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, θα μπορούσε να είχε ελαχιστοποιήσει τα κρούσματα», δήλωσε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, η καθηγήτρια επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Σχετικά με την ανεπάρκεια πειθούς κυβέρνησης και επιστημόνων προς την κοινωνία, η κ. Λινού παραδέχτηκε την αποτυχία.

 «Από την ημέρα που μάθαμε για την μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δ, έπρεπε αμέσως να κάνουμε καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι ανεμβολίαστοι. Όταν ήρθε το εμβόλιο είχαμε πει από τότε ότι τρία είναι τα βασικά σημεία για να πετύχουμε καθολικό εμβολιασμό. Πρώτον να έχουμε επάρκεια εμβολίων, δεύτερον να έχουμε τη δυνατότητα εύκολης και γρήγορης χορήγησης. Αυτά τα πετύχαμε. Τρίτο και σημαντικότερο, να το αποδεχθεί ο πληθυσμός. Σε αυτό αποτύχαμε, είτε γιατί η επικοινωνία ήταν ανεπαρκής, είτε γιατί δεν υπήρξαν οι μελέτες που θα μας λέγανε ποια μηνύματα και από ποιους έπρεπε να σταλούν, για να πείσουμε το σύνολο του πληθυσμού για το καθολικά προστατευτικό “όπλο” το οποίο σε συνδυασμό και με τα άλλα μέτρα, θα μπορούσε να είχε ελαχιστοποιήσει τα κρούσματα», δήλωσε.

Η πανδημία αύξησε τις ανισότητες

«Το αποτέλεσμα είναι, ιδιαίτερα με την πανδημία να μεγαλώνουν οι ανισότητες στην υγεία. Είναι ξεκάθαρο και πολύ σημαντικό ότι στη χώρα μας, εκείνοι που προστατεύονται λιγότερο είναι οι εργάτες των οποίων η φυσική παρουσία είναι απαραίτητη στο χώρο εργασίας τους», είπε η κ. Λινού και συνέχισε: Επίσης οι Ρομά, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες. Στη χώρα μας δεν έχουμε ένα σύστημα να πάει διπλά σε αυτούς τους ανθρώπους, να τους πείσει για τον εμβολιασμό. Ποιος μιλάει ρομανί σήμερα; Ποιός μιλάει τη γλώσσα τους; Απλώς υποβαθμίζονται κοινωνικά και αγνοούνται. Πολλές φορές μάλιστα κατηγορούνται ότι δεν πλένουν τα χέρια τους, την ίδια ώρα που τους κόβουνε το νερό. Το ίδιο ισχύει και για τους πρόσφυγες, οι οποίοι κρύβονται γιατί αν δεν κρυφθούν, θα απελαθούν. Η ενοχοποίηση αυτών των ανθρώπων, χωρίς να τους προσφέρονται τα απαραίτητα, και ο διχασμός που επικρατεί στην κοινωνία είναι κάτι τρελό.

Γι’ αυτό έχει τεράστια σημασία να καταλάβουμε το βασικό σύνθημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που λέει: Είτε θα σωθούμε όλοι μαζί, είτε κανένας. Αυτό δυστυχώς δεν έχει εμπεδωθεί στο πετσί μας».

Ακούστε ΕΔΩ, όλη τη συνέντευξη


 Πηγή: avgi.gr

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ