"Ράπισμα" του Πάπα Φραγκίσκου στην κυβέρνηση Μητσοτάκη (video)

Τη "φυσάνε και δεν κρυώνει" στην κυβέρνηση, την ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

ΠΡΟΒΟΛΗ

Την εκτίμησή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και με έμμεση αναφορά στο μεταναστευτικό και τις «υπερβολικές εθνικιστικές διεκδικησεις», ο Πάπας Φραγκίσκος μάλλον προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση και τον παρόντα πρωθυπουργό, κατά την ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Οι προκλήσεις απαιτούν να συνεργαστούμε συγκεκριμένα και ενεργά. Η διεθνής κοινότητα χρειάζεται για να διανοίξει δρόμους ειρήνης που δε θα ασφυκτιά από υπερβολικές εθνικιστικές διεκδικήσεις. Η πολιτική το χρειάζεται να για να θέσει τις κοινές ανάγκες πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα. Μπορεί να φαίνεται μία ουτοπία, ένα ταξίδι δίχως ελπίδα σε μία ταραγμένη θάλασσα, μία μακρά και άπιαστη οδύσσεια. Ωστόσο τούτο το ταξίδι σε μία θαλασσοταραχή όπως διδάσκει το μεγάλο ομηρικό έπος συχνά είναι ο μόνος τρόπος και η μόνη οδός», δήλωσε ο Ποντίφικας και συνέχισε με θερμά λόγια για την προηγούμενη κυβέρνηση και τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Θα ήθελα να ανανεώσω την εκτίμησή μου για τη δύσκολη διαδρομή που οδήγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών που υπογράφηκε μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο Πάπας αναφέρθηκε με νόημα επίσης σε πολιτικούς με «μια εμμονική αναζήτηση δημοτικότητας, σε μια δίψα για δημοσιότητα, σε έναν καταιγισμό μη ρεαλιστικών υποσχέσεων (...) δεν γίνεται να μην παρατηρήσουμε με ανησυχία πώς σήμερα, και όχι μόνο στην Ευρώπη, γινόμαστε μάρτυρες μιας υποχώρησης της Δημοκρατίας».

Θυμίζουμε πως ο Πάπας είχε αναφερθεί με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια πρόσφατα για τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως αξίζει το Νόμπελ.

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα συναντηθεί με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, την Δευτέρα 6/12.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ