Ο Πάπας διέσυρε κυβέρνηση και ακροδεξιά: «Είναι εύκολο να παρασύρει κανείς την κοινή γνώμη σπέρνοντας το φόβο του "άλλου"»

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφερε σε έκδηλη αμηχανία κυβερνητικά και πολιτειακά στελέχη στη Λέσβο καθώς κατήγγειλε σε ομιλία του τα pushback, τον εθνικισμό και τους φράχτες που υψώνονται. «Δεν λύνονται τα προβλήματα υψώνοντας φράχτες και συρματοπλέγματα. Είναι εύκολο να παρασύρει κανείς την κοινή γνώμη, σπέρνοντας τον φόβο του άλλου».

Ο Πάπας διέσυρε κυβέρνηση και ακροδεξιά: «Είναι εύκολο να παρασύρει κανείς την κοινή γνώμη σπέρνοντας το φόβο του
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τρομερά άβολα θα πρέπει να ένιωσε ο υπουργός Μεταναστευτική Πολιτικής, Νότης Μηταράκης και οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης που παραυρέθηκαν στην ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου στην Λέσβο.

Απευθυνόμενος στους πρόσφυγες, ο Πάπας δήλωσε: «Όποιος σας φοβάται, δεν σας έχει δει στα μάτια. Δεν έχει δει τα μάτια των παιδιών σας ... Ας μην αφήσουμε τη Μεσόγειο να μετατραπεί σε μια θάλασσα νεκρών».

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η τοποθέτηση του Πάπα, όταν αναφέρθηκε στην ιδεολογική εκμετάλλευση (προφανώς από την άκρα Δεξιά, στην περίπτωσή μας και την κυβέρνηση Μητσοτάκη) του Μεταναστευτικού.
«Σε ορισμένες κοινωνίες», δήλωσε, «τίθενται σε αντίθεση με τρόπο ιδεολογικό: ασφάλεια και αλληλεγγύη, τοπικό και παγκόσμιο, παράδοση και άνοιγμα. Θα βοηθούσε περισσότερο όμως το να ξεκινήσουν όλοι από την πραγματικότητα. Να ανοίξουν το βλέμμα τους, να το βυθίσουν στα προβλήματα τόσων πληθυσμών που είναι θύματα έκτακτων ανθρωπιστικών αναγκών τα οποία δεν δημιούργησαν αλλά μόνο υπέστησαν, συχνά μετά από μακρόχρονες ιστορίες εκμετάλλευσης που συνεχίζονται. Είναι εύκολο να παρασύρει κανείς την κοινή γνώμη, σπέρνοντας τον φόβο του άλλου. Για ποιον λόγο αντιθέτως, δεν γίνεται λόγος για την εκμετάλλευση των φτωχών, για τους λησμονημένους πολέμους και συχνά κρυφά χρηματοδοτούμενους, για τις οικονομικές συμφωνίες που γίνονται εις βάρος του κόσμου, για τους κρυφούς χειρισμούς για διακίνηση όπλων και την εξάπλωση του εμπορίου; Πρέπει να αντιμετωπίζονται οι απώτερες αιτίες, όχι οι καημένοι οι άνθρωποι που πληρώνουν τις συνέπειες, και που χρησιμοποιούνται για πολιτική προπαγάνδα».

«Ας κοιτάξουμε τα πρόσωπα των παιδιών. Ας βρούμε το θάρρος να ντραπούμε μπροστά σ’ αυτά που είναι αθώα και είναι το μέλλον. Απευθύνονται στις συνειδήσεις μας και μας ρωτούν "Τι κόσμο θέλετε να μας δώσετε;". Ας μην ξεχάσουμε τις ωμές εικόνες των μικροσκοπικών τους σωμάτων που κείτονται ακίνητα στις αμμουδιές. Η Μεσόγειος, που για χιλιετίες ένωσε λαούς διαφορετικούς, γίνεται ένα κρύο νεκροταφείο δίχως επιγραφές. Αυτή η κοιτίδα τόσων πολιτισμών, φαίνεται σήμερα σαν καθρέφτης θανάτου. Ας μην αφήσουμε η θάλασσά μας να μετατραπεί σε μια θάλασσα νεκρών. Σας παρακαλώ, ας σταματήσουμε αυτό το ναυάγιο πολιτισμού», δήλωσε συγκινημένος ο Πάπας Φραγκίσκος. 

«Είναι θλιβερό να δεσμεύονται πόροι για να χτιστούν τείχη και συρματοπλέγματα. Ζούμε την εποχή των τειχών... Δε βελτιώνεται η συμβίωση υψώνοντας φράχτες», τόνισε με νόημα ο Πάπας Φραγκίσκος, ενώ στην πρώτη σειρά βρισκότα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου που πρόσφατα φωτογραφήθηκε μπροστά στον φράχτη του Έβρου.

Η αμηχανία των κυβερνητικών στελεχών έγινε ακόμα πιο έντονη όταν ο Ποντίφηκας υπογράμμισε: «Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές, διακυβεύεται το μέλλον όλων. Το κλείσιμο και οι εθνικισμοί οδηγούν σε καταστροφικά αποτελέσματα. Όταν απορρίπτονται οι φτωχοί, απορρίπτεται η ειρήνη» δήλωσε χαρακτηριστικά για να υπογραμμίσει πως «δεν βελτιώνεται η συμβίωση υψώνοντας φράχτες. Πάντα χρειάζεται σεβασμός της νομιμότητας, αλλά έχοντας πάντα στην πρώτη γραμμή την αξία της ζωής και την αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου».

«Τα μεγάλα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού, γιατι στον σημερινό κόσμο οι αποσπασματικές λύσεις είναι ανεπαρκείς. Ενώ όμως προωθούνται με κόπο οι εμβολιασμοί σε παγκόσμιο επίπεδο και υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις και αβεβαιότητες, στον αγώνα για την κλιματική αλλαγή, όλα δείχνουν πως επικρατεί μια τρομερή φυγοδικία σε ό,τι αφορά τις μεταναστεύσεις. Και όμως εδώ πρόκειται για ανθρώπους, για ανθρώπινες ζωές. Εδώ πρόκειται για το μέλλον όλων, που θα είναι γαλήνιο και αίσιο μόνο εάν συμφιλιωθεί με τους πιο αδύναμους. Διότι όταν απωθούνται οι φτωχοίαπωθείται η ειρήνη», δήλωσε με νόημα ο Πάπας και συνέχισε: «Ας μη γυρίσουμε την πλάτη στην πραγματικότητα. Ας σταματήσει η συνεχής μεταπήδηση ευθυνών. ας μη μεταβιβάζεται πάντοτε σε άλλους το μεταναστευτικό ζήτημα, σαν να μην ενδιέφερε κανέναν και να ήταν μόνο ένα άχρηστο βάρος που κάποιος είναι υποχρεωμένος να επωμιστεί».

«Πέρασαν πέντε χρόνια από την προηγούμενη επίσκεψή μου και ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει. Παρακαλώ τον κάθε άνθρωπο να υπερβούμε την παράλυση του φόβου, την κυνική αδιαφορία που με βελούδινα γάντια καταδικάζει σε θάνατο όποιον βρίσκεται στο περιθώριο», συμπλήρωσε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ