Έκκληση γαλλικής εφημερίδας: Στην Ελλάδα η ανεξάρτητη δημοσιογραφία κινδυνεύει

Δεν είναι η πρώτη φορά και σίγουρα όχι η τελευταία, που ΜΜΕ και δημοσιογραφικές οργανώσεις του εξωτερικού αναφέρονται στην καθεστωτική καταπίεση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, τα τελευταία δύο χρόνια.

Έκκληση γαλλικής εφημερίδας: Στην Ελλάδα η ανεξάρτητη δημοσιογραφία κινδυνεύει
ΠΡΟΒΟΛΗ

Καθώς κάθε μέρα που γίνονται όλο και πιο γνωστές οι κυβερνητικές και μιντιακές πρακτικές στην Ελλάδα, το κλίμα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο έχει αρχίσει και γίνεται ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα "LE CROIX", ήδη το "Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου" ηγείται μιας διερευνητικής αποστολής έως τις 15 Δεκεμβρίου για την ελευθερία των Μέσων και την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα και την τροποποίηση ενός άρθρου (191) -κατ' επίφαση- κατά των "ψευδών ειδήσεων", δημοσιογράφοι θα τιμωρούνται με φυλάκιση από τρεις μήνες έως πέντε χρόνια.

Η έγκυρη ελληνίδα δημοσιογράφος - ανταποκρίτρια στη Γαλλία, Μαρία Δεναξά, με ανάρτησή της στο Facebook, αποκωδικοποιεί το δημοσίευμα της "LE CROIX" και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση ανασφάλειας της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην Ελλάδα και τον κίνδυνο που διατρέχει η Ελευθερία του Τύπου.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση της Μαρίας Δεναξά:

Ολόκληρο το άρθρο για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα απο τη γαλλική εφημερίδα LA CROIX, αποσπάσματα του οποίου ανέβασα το απόγευμα στο twitter =>

“Στην Ελλάδα οι δημοσιογράφοι σε δύσκολη θέση”

https://www.la-croix.com/.../En-Grece-journalistes-peine...

Το άρθρο επισημαίνει ότι: 

???? το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου διεξάγει έρευνα έως τις 15 Δεκεμβρίου για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο, το αδίκημα των «ψευδών ειδήσεων» τιμωρείται με φυλάκιση από τρεις μήνες έως πέντε χρόνια.

«Μια διάταξη που θυμίζει τη χούντα των συνταγματαρχών», σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ.

«Αυτό το άρθρο είναι τόσο γενικό που μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε θέμα», καταγγέλλει η Eva Cossé, επικεφαλής της ΜΚΟ Human Rights Watch στην Ελλάδα.

???? «Η έρευνα και η αναφορά σε θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος, είτε πρόκειται για τη διαχείριση της πανδημίας είτε για τη μεταναστευτική πολιτική, μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε φυλάκιση», πρόσθεσε. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) από την πλευρά τους κάλεσαν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς την 1η Δεκεμβρίου «να καταγγείλουν έντονα τον νέο ποινικό κώδικα» και «να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να τον αναθεωρήσει» -σημειώνεται.

Το δημοσίευμα αναφέρεται εν συνεχεία στην υπόθεση του Γιώργου Καραϊβάζ σημειώνοντας ότι η έρευνα για τη δολοφονία του “κολλάει”.

???? Αυτή η ποινική μεταρρύθμιση λαμβάνει χώρα σε ένα ιδιαίτερα επιβλαβές πλαίσιο στην Ελλάδα. Εννέα μήνες μετά τη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, η έρευνα δεν έχει προχωρήσει. Αυτός ο ειδικός εγκληματικών υποθέσεων που δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι έξω από το σπίτι του στην Αθήνα στις 9 Απριλίου, ερευνούσε τη μαφία και σκάνδαλα που έπλητταν μέλη της συντηρητικής κυβέρνησης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Η Ολλανδή δημοσιογράφος Ingeborg Beugel, η οποία ζει 40 χρόνια στην Ελλάδα, ανακοίνωσε στις 17 Νοεμβρίου, φοβούμενη για την ασφάλειά της, ότι θα εγκαταλείψει τη χώρα κατόπιν συμβουλής της πρεσβείας της. Αφού ρώτησε έντονα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 9 Νοεμβρίου, τον αρχηγό της κυβέρνησης Κυριάκο Μητσοτάκη εάν σκόπευε να «πάψει να λέει ψέματα» για τις καταγγελίες για επαναπροώθηση μεταναστών στη θάλασσα, ο τελευταίος, έξαλλος, απάντησε ότι «δεν είχε δικαίωμα να έρθει να τον προσβάλει.

???? Καταβεβλημένη από μια εκστρατεία δυσφήμισης, κατηγορούμενη ως φιλοτουρκική πράκτορας και έχοντας δεχθεί ακόμη και επίθεση στο δρόμο, η Ingeborg Beugel δεν μπορεί πλέον να βγει έξω από το σπίτι της μόνη της. «Έχω δύο μηνύσεις εναντίον μου. Οι δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται και ανησυχούν, οι ΜΚΟ και οι εργαζόμενοι στον ανθρωπισμό εκφοβίζονται, δαιμονοποιούνται, ποινικοποιούνται. Ο μόνος στόχος είναι να τρομάξουν οι άνθρωποι», κατακεραύνωνε η ίδια, αναφέρει το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου.

Τρεις ημέρες νωρίτερα, στις 14 Νοεμβρίου, η εφημερίδα των Συντακτών δημοσίευσε έγγραφα που αποκάλυπταν ότι ο δημοσιογράφος Σταύρος Μαλιχούδης, και πιθανώς άλλοι δημοσιογράφοι από το ερευνητικό μέσο Solomon, που εργάζονται κυρίως σε θέματα για τους μετανάστες, κατασκοπεύονταν από την ΕΥΠ.

???? Οι διαψεύσεις της κυβέρνησης δεν άμβλυναν τις ανησυχίες των διεθνών οργανώσεων για την ελευθερία του Τύπου υπό την ομπρέλα του ευρωπαϊκού μηχανισμού Media Freedom Rapid Response (MFRR) που είναι επιφορτισμένος με την παρακολούθηση των παραβιάσεων της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Ο MFRR αποφάσισε να ξεκινήσει μια έρευνα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου στην Ελλάδα για να «αξιολογήσει τις αυξανόμενες ανησυχίες για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων».

???? «Η Ελλάδα ακολουθεί το δρόμο της Ουγγαρίας», ανησυχεί η Eva Cossé. Οι RSF προχώρησαν σε μια ζοφερή αξιολόγηση την περασμένη άνοιξη για την επιθυμία της συντηρητικής κυβέρνησης να «ελέγχει αυστηρά τη διάδοση των πληροφοριών», αναφέροντας μια σειρά από μελανά σημεία. Μεταξύ αυτών, λογοκριμένα ρεπορτάζ στο δημόσιο κανάλι που εποπτεύεται από υφυπουργό στον πρωθυπουργό. Αλλά και ΜΜΕ, που επειδή θεωρούνται πολύ επικριτικά, στερούνται χρηματοδότησης για την εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον Covid, ρεπορτάζ σε νοσοκομεία που γίνονται μόνο με την άδεια της κυβέρνησης κ.λπ.

???? Στην τελευταία κατάταξη των RSF για την ελευθερία του Τύπου, η Ελλάδα έπεσε κατά πέντε μονάδες και βρίσκεται τώρα στην 70η θέση. Για το έτος 2021, annus horribilis σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης, η κατάταξή της θα είναι χειρότερη- καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ