Λίστα Πέτσα: Έγγραφο "βόμβα" που καίει την κυβέρνηση Μητσοτάκη (video)

"Φωτιά" στην Εξεταστική Επιτροπή για τη "Λίστα Πέτσα" από έγγραφο - βόμβα που δημοσίευσε η "Αυγή".

Λίστα Πέτσα: Έγγραφο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του avgi.gr, το έγγραφο "βόμβα" αποδεικνύει ότι το η κυβέρνηση και το περιβάλλον του πρωθυπουργού, δεν τήρησαν εν γνώσει τους, τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τις απευθείας αναθέσεις, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να κινδυνεύει με κυρώσεις από την Ε.Ε. 

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν εκδώσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις απευθείας αναθέσεις με πρόσχημα την πανδημία, είχε ζητήσει την γραπτή άποψη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), χωρίς ωστόσο να τη λάβει υπόψιν.

Η ΕΑΑΔΗΣΥ απαντώντας στην κυβέρνηση στις 20 Μαρτίου 2020, απέστειλε έγγραφα με την υποσημείωση «εξαιρετικά επείγον» και θέμα «Διευκρινίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID- 19». Εκεί, μεταξύ άλλων, αναφέρονται  και οι όροι που πρέπει να διέπουν τις απευθείας αναθέσεις.

Επι της ουσίας, Ε.Ε. και η ΕΑΑΔΗΣΥ έδωσαν τη δυνατότητα να εφαρμοστεί το Ενωσιακό και εθνικό νομικό πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων στα όριά του, σε κάθε επίκληση απρόβλεπτου και κατεπείγοντος γεγονότος, πάντως σε καμία περίπτωση παρέκκλιση από αυτά, όπως έπραξε η κυβέρνηση με τη «Λίστα Πέτσα», μέσω νομοθέτησης σε ΠΝΠ.

Η μοναδική περίπτωση που θα μπορούσε να επικαλεστεί η κυβέρνηση είναι η απευθείας ανάθεση σε «προεπιλεγμένο οικονομικό φορέα», στην περίπτωση που: «μόνο ένας τέτοιος φορέας θα είναι σε θέση να εκτελέσει τη σύμβαση εντός των τεχνικών και χρονικών περιορισμών που επιβάλλονται από τον κατεπείγοντα χαρακτήρα τις κατάστασης».

Ακόμα δηλαδή και αν η κυβέρνηση ισχυριστεί ότι έδωσε απευθείας 330.000 ευρώ (+90.000 περίπου ένα μήνα μετά) στην Initiative (ποσό πολύ πάνω από το όριο των 139.000 ευρώ), λόγω αυτής της αναφοράς στον έγγραφο, τότε θα πρέπει να τεκμηριώσει για ποιο λόγο η Initiative είναι ο μόνος φορέας που θα μπορούσε να αναλάβει το έργο.

Ένας τέτοιος ισχυρισμός, όμως, καταρρίπτεται από το γεγονός ότι, τόσο στη δεύτερη «Λίστα Πέτσα» (2 εκατ.), όσο και στη «Λίστα Κικίλια» (19,74 εκατ.), τα έργα δεν τα πήρε η Initiative, αλλά άλλες εταιρείες του χώρου.

Χαρακτηριστικός είναι και ο διάλογος που είχε ο Μάριος Κάτσης στην Εξεταστική Επιτροπή με τον πρόεδρο της Initiative.

Ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ρώτησε τον Μιχάλη Γκάλγκο αν η Initiative έχει κάτι παραπάνω από τις άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες που να δικαιολογεί ότι μόνο αυτή θα μπορούσε να φέρει εις πέρας το έργο και στις προθεσμίες που λέει η σύμβαση.

«Για αυτό ακολουθήθηκε η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης και όχι η διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση που ακολουθήθηκε στις υπόλοιπες λίστες;» ανέφερε ο Μάριος Κάτσης.

«Σαφώς δεν είμαστε οι μόνοι αλλά δεν υπάρχουν και πολλοί στον συγκεκριμένο χώρο που μπορούν να εκτελέσουν ένα τέτοιο έργο με αυτήν την ένταση, με αυτό το πλάτιασμα, με τέτοιες συνθήκες» απάντησε ο Μιχάλης Γκάλγκος, με τον Μάριο Κάτση να επανέρχεται:

«Οι εταιρείες που ανέλαβαν τις υπόλοιπες καμπάνιες δεν είναι τέτοιες; Δεν είναι ικανές;»

«Σαφέστατα, σαφέστατα, προς Θεού» απάντησε ο πρόεδρος της Initiative.

πηγη: avgi.gr

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ