VIP ΜΕΘ: Σε κυβερνητική γραμμή και ο Νίκος Φίλης - "Καρφιά" στην ΑΥΓΗ και απάντηση της εφημερίδας

Στο πλευρό του Ανδρέα Ξάνθου ο Νίκος Φίλης με συνέντευξή του σε podcast της Καθημερινής. Άγρια κόντρα με την εφημερίδα ΑΥΓΗ.

VIP ΜΕΘ: Σε κυβερνητική γραμμή και ο Νίκος Φίλης -
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο πρώην υπουργός Παιδείας, μιλώντας σε podcast του δημοσιογράφου της Καθημερινής, Μιχάλη Τσιντσίνη, τάχθηκε στο πλευρό του Ανδρέα Ξανθού, ήταν κάθετος στο ότι δεν υιοθετεί τις καταγγελίες για «ΜΕΘ μόνο για VIP» και υπογράμμισε με έμφαση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρασύρεται από την «τηλεοπτική αντιπολίτευση».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με την -όπως το έθεσε- υιοθέτηση από την εφημερίδη "Αυγή" της καταγγελίας του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, περι "ρεζερβε" ΜΕΘ, ο Νίκος Φίλης, αφού είπε ότι το ίδιο έκαναν και άλλες εφημερίδες όπως η «KONTRA» και η «Δημοκρατία», δήλωσε πως «δεν βοηθάει μια αντιπαράθεση γύρω από το θέμα των θανάτων. Οι θάνατοι δεν αποτελούν στοιχείο αντιπολίτευσης...».

Μάλιστα αυτή του η τοποθέτηση του πρώην διευθυντή της "Αυγής" προκάλεσε την έντονη αντίδραση του νυν διευθυντή της εφημερίδας, Άγγελου Τσέκερη, όπου με ανακοίνωση στο avgi.gr του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε στο Νίκο Φίλη πως «η εφημερίδα δεν υιοθέτησε την καταγγελία του Μ. Γιαννακού. Απαίτησε καθαρές απαντήσεις από την κυβέρνηση δεδομένου μάλιστα ότι εκείνη την ημέρα άλλα είχε πει ό υπουργός Υγείας ("ψευδέστατες καταγγελίες") και άλλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ("αν υπάρχουν στοιχεία πρέπει να διερευνηθούν")» ( ...) Μας κάνει εντύπωση που ο Νίκος Φίλης υιοθέτησε πλήρως την θέση του δημοσιογράφου, χωρίς να κάνει αυτήν την προφανέστατη διευκρίνιση».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΑΥΓΗΣ:

Σε ένα podcast με τον δημοσιογράφο Νίκο Τσιντσίνη, για λογαριασμό της «Καθημερινής», ο Νίκος Φίλης κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι η ΑΥΓΗ υιοθέτησε στο πρωτοσέλιδό της την καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννακού για 48 ΜΕΘ που κρατιούνται κλειστές για ενδαχόμενη νοσηλεία δημόσιων προσώπων. Η απάντηση του Ν. Φίλη ήταν ότι το ίδιο έκαναν και άλλες εφημερίδες όπως η «Κόντρα» και η «Δημοκρατία». Στην συνέχεια μάλιστα προσέθεσε: «Δεν βοηθάει μια αντιπαράθεση γύρω από το θέμα των θανάτων. ΟΙ θάνατοι δεν αποτελούν στοιχείο αντιπολίτευσης...».

Η «Αυγή» οφείλει να απαντήσει δημόσια στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην διευθυντή της.

Πρώτον, δεν ξέρουμε τι έκαναν άλλες εφημερίδες. Η δική μας εφημερίδα δεν υιοθέτησε την καταγγελία του Μ. Γιαννακού. Απαίτησε καθαρές απαντήσεις από την κυβέρνηση δεδομένου μάλιστα ότι εκείνη την ημέρα άλλα είχε πει ό υπουργός Υγείας («ψευδέστατες καταγγελίες») και άλλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος («αν υπάρχουν στοιχεία πρέπει να διερευνηθούν»). Το ίδιο ακριβώς, δηλαδή την κατάθεση καθαρών απαντήσεων είχε ζητήσει την ίδια ημέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας και ο εκπρόσωπος του κόμματος Ν. Ηλιόπουλος. Μας κάνει εντύπωση που ο Νίκος Φίλης υιοθέτησε πλήρως την θέση του δημοσιογράφου, χωρίς να κάνει αυτήν την προφανέστατη διευκρίνιση.

Δεύτερον για την εφημερίδα είναι εντελώς απαράδεκτη η κατηγορία ότι κάνει «αντιπαράθεση γύρω από το θέμα των θανάτων». Το να εγκαλείς καθημερινά την κυβέρνηση για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και για την ολοκληρωτική εγκατάλειψη του συστήματος υγείας και να ζητάς διαφάνεια και πειστικές απαντήσεις, είναι στάση που η εφημερίδα θεωρεί υποχρέωσή της για την υπεράσπιση της κοινωνίας. Το κάνουμε, όχι μόνο γιατί αυτό κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και γιατί είμαστε βαθύτατα πεισμένοι ότι αυτό είναι σωστό. Προφανώς, αν κάποιος ήθελε να αποφύγει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που βάζουμε, και που ολόκληρη η κοινωνία βάζει, εύκολα θα μπορούσε να αποκαλέσει την στάση αυτή, θανατοπολιτική και λαϊκισμό. Από απολογητές της κυβερνητικής πολιτικής θα το περιμέναμε. Από τον Ν. Φίλη, όχι.

Λυπούμαστε που είμαστε αναγκασμένοι να δώσουμε αυτή την δημόσια απάντηση. Η «Αυγή» θα συνεχίσει να δίνει την μάχη για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την υπεράσπιση της κοινωνίας χωρίς υποχωρήσεις και πάντα με σεβασμό στην αλήθεια και την δεοντολογία.

Για την Αυγή

Άγγελος Τσέκερης

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ