ΕΥΠ: Mαζικές μετατάξεις "ανεπιθύμητου" προσωπικού

«Επιχείρηση εκκαθάρισης ανεπιθύμητων» στην ΕΥΠ με μεταμεσονύχτια τροπολογία Θεοδωρικάκου σε άσχετο σχέδιο νόμου.

ΕΥΠ: Mαζικές μετατάξεις
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ως «επιχείρηση εκκαθάρισης ανεπιθύμητων», ερμηνεύεται από εργαζόμενους στην ΕΥΠ, η μεταμεσονύχτια τροπολογία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Μεταξύ άλλων, η τροπολογία προβλέπει την μετάταξη προσωπικού της ΕΥΠ από την υποδιεύθυνση συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών σε «οργανωτικές δομές της Ελληνικής Αστυνομίας».

Το ακατανόητο στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι πως πρόκειται για προσωπικό για το οποίο η υπηρεσία έχει ξοδέψει χρόνο και χρήματα για να εκπαιδευτεί, κάτι που κάνει ακατανόητη τη ξαφνική μαζική μετάταξη του, σε απλές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Εργαζόμενοι στην ΕΥΠ κάνουν λόγο για «απαλλαγή από τους ανεπιθύμητους που είχαν μεταφερθεί μάλιστα ήδη σε ειδικό τμήμα».

Εμπειροι αναλυτές υπενθυμίζουν πως ανάλογες πρακτικές είχε εφαρμόσει στην ΕΥΠ, την περίοδο 1990-93 και η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με γνωστά αποτελέσματα.

Η επίμαχη τροπολογία:

Εκεί αναφέρεται το εξης:

Ρύθμιση Θεμάτων προσωπικού Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.)

«Το προσωπικό που υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Γ της Διεύθυνσης Β, Συλλογής και Ανάλυσης Πληροφοριών (Δ.ΣΥ.Α.Π-Β) υποπερ. αγ’ περ. α’ παρ. 1 του άρθρου του π.δ. 1/2017 (Α’ 2) και στα γραφεία των Περιφερειακών Μονάδων Υποστήριξης Υποδιεύθυνσης Γ’ υποπερ. βα’ περ. παρ. του άρθρου του ιδίου ως άνω π.δ., όπως εξειδικεύεται Εσωτερικό Κανονισμό καιτον συνημμένο αυτόν Πίνακα Σύνθεσης και Κατανομής του Προσωπικού Ε.Υ.Π., μετατάσσεται σε Κεντρικές Περιφερειακές Υπηρεσίες Ελληνικής Αστυνομίας και ιδίως αυτές που ασκούν αρμοδιότητες δημόσιας και κρατικής ασφάλειας, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ειδικής διάταξης, ίδια εργασίας, συνιστώμενες προσωποπαγείς Θέσεις πολιτικού προσωπικού, οι καταργούνται καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποχώρηση των υπαλλήλων που τις κατέχουν.»

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση για το Άρθρο 10 με την «αξιολογούμενη ρύθμιση επιδιώκεται ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού Ελληνικής Αστυνομίας με μετάταξη σε αυτήν έμπειρου πολιτικού προσωπικού που διαθέτει απαραίτητη τεχνογνωσία που άπτονται της αποστολής της, όπως συλλογή και ανάλυση πληροφοριών, σχετικών πρόληψη απειλών από εγκληματική δράση ατόμων και ομάδων».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ