"Βόμβα" από έρευνα Τσιόδρα - Ο Μητσοτάκης γνώριζε και έλεγε ψέματα

Σάλος και μείζον πολιτικό ζήτημα από την αποκάλυψη του επιδημιολόγου Θεόδωρου Λύτρα για μελέτη του Σωτήρη Τσιόδρα και του ιδίου, η οποία βρισκόταν στα χέρια του πρωθυπουργού από τον Μάιο. Στην έρευνα αναφέρεται πως ενδεικτικά η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα.

ΠΡΟΒΟΛΗ

Με ανάρτησή του στο Twitter, o επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας, αναφέρεται σε έρευνα του Σωτήρη Τσιόδρα και του ιδίου, σύμφωνα με την οποία από τους 3988 θανάτους διασωληνωμένων με κορωνοϊό που αναλήθηκαν, οι 1535 (38,5%) θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν όλοι νοσηλεύονταν «με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ, σε νοσοκομεία Αττικής, και εντός ΜΕΘ».

Με λίγα λόγια, αν το ΕΣΥ είχε πραγματικά "θωρακιστεί", χιλιάδες θάνατοι μέχρι σήμερα θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Επίσης εκθέτει ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό και τις πρόσφατες αντιεπιστημονικές του δηλώσεις, όπου και ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για μεγαλύτερη θνησιμότητα στους ασθενείς που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Σεπτέβριο του 2020 μέχρι το Μάιο του 2021

Η μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα επισημαίνει πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας αδυνατεί να ανταποκριθεί επαρκώς όταν ο φόρτος είναι πάνω από 400 διασωληνωμένοι ασθενείς. Δηλαδή αν υπήρχε στοχευμένη ενίσχυση του ΕΣΥ, θα ζούσαν περισσότεροι ασθενείς με κορωνοϊό.

Ο Θεόδωρος Λύτρας δηλώνει πως «ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο».

Αίσθηση προκαλεί η αναφορά του κ. Λύτρα πως σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα, διευκρινίζοντας ότι αυτό αφορούσε μόνο 5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και εν μέρει ίσως αφορά διαλογή βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση και θα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ