Κοσμογονία στη Χιλή - Νέος πρόεδρος ο 35χρονος Αριστερός Γκάμπριελ Μπόριτς

Ιστορική μέρα για τη Χιλή και τον κόσμο. 

Κοσμογονία στη Χιλή - Νέος πρόεδρος ο 35χρονος Αριστερός Γκάμπριελ Μπόριτς
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η «κοινωνική έκρηξη» του 2018 που οδήγησε στην αλλαγή του πινοσετικού Συντάγματος, ολοκληρώθηκε στη Χιλή με τη θριαμβευτική εκλογή του 35χρονου Αριστερου, Γκάμπριελ Μπόριτς, που είναι πλέον και επίσημα ο νέος πρόεδρος της πολύπαθης χώρας και ενσαρκώνει την ελπίδα να "θάψει" την κληρονομιά του Πινοσέτ, της βαθιάς κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας

Ο 35χρονος Αριστερός υποψήφιος, Γκάμπριελ Μπόριτς, επικράτησε στις προεδρικές εκλογές της Χιλής και είναι ο πρώτος ΑριστερόΣ πρόεδρος στη Χιλή μετά τη δολοφονία του Σαλβατόρ Αγιέντε και τη δικτατορία Πινοτσέτ.

Η πόλωση στην προεκλογική περίοδο ξεπέρασε κάθε πρόσφατο προηγούμενο με νικητή τον δημοκρατικό λαό της Χιλής, που άλλξε οριστικά σελίδα.

Ο Γκάμπριελ Μπόριτς, επικράτησε του νεοφιλελεύθερου – πινοσετικού Χοσέ Αντόνιο Καστ, ο οποίος ήδη παραδέχτηκε την ήττα του.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα περίπου στο 100% των εκλογικών τμημάτων, ο Μπόριτς λαμβάνει 56% και ο Καστ 44%.

Στην πρωτεύουσα Σαντιάγο μάλιστα, ο Αριστερός υποψήφιος, τον οποίον στήριξε στο δεύτερο γύρο και η κεντροαριστερά, κατέγραψε ποσοστό περίπου 60%. Με τους νέους και τους εργαζόμενους να του δίνουν συντριπτικά ποσοστά.

Η επικράτηση του Αριστερού Γκάμπριελ Μπόριτς σηματοδοτεί μια πραγματική χειραφέτηση του λαού της Χιλής και ανατρέπει τα δεδομένα, περίπου 50 χρόνια μετά τη δολοφονία του Σαλβατόρ Αγιέντε και το πραξικόπημα Πινοσέτ, τον οποίο στήριξαν Μάργκαρετ Θάτσερ και Ρόναλντ Ρήγκαν, κάνοντας την χώρα της Λατινικής Αμερικής «πειραματόζωο» του νεοφιλελευθερισμού.

Είναι χαρακτηριστικό πως μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Γκάμπριελ Μπόριτς ήταν η κατάργηση του "ασφαλιστικού Πινοσέτ".

Το σύστημα δηλαδή που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Η εφαρμογή δηλαδή κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην Επικουρική Ασφάλιση από 1/1/22 για κάθε νεοεισερχόμενο στην αγορά εργασίας.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ