Δίκτυο Αναδόχων Γονέων: Η κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί από την Άνοιξη για τις συνθήκες στα ορφανοτροφεία (video)

Κόλαφος για την κυβέρνηση η καταγγελία της προέδρου του Δικτύου Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών «Δικαίωμα στην Οικογένεια» που κάνει λόγο για προσωπικές ευθύνες Χατζηδάκη, Μιχαηλίδου και Πατούλη.

Δίκτυο Αναδόχων Γονέων: Η κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί από την Άνοιξη για τις συνθήκες στα ορφανοτροφεία (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Για μεγάλες ευθύνες του Κωστή Χατζηδάκη, της Δόμνας Μιχαηλίδου, αλλά και του Γιώργου Πατούλη έκανε ουσιαστικά λόγο η πρόεδρος του Δικτύου Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών «Δικαίωμα στην Οικογένεια», Ελένη Γεώργαρου, μιλωντας στην πρωινή εκπομπή του Open.

Η κ. Γεωργάρου κατήγγειλε την εγκατάλειψη των παιδιών στα ορφανοτροφεία από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς και την Περιφέρεια, ενώ αποκάλυψε πως η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί με επιστολή του Δικτύου Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών από την Άνοιξη.

Την ώρα που η αρμόδια υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου προυσίασε τις προηγούμενες ημέρες μια εικόνα αιφνιδιασμού και έκπληξης για τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις σχετικά με το ορφανοτροφείο της Αθήνας, η κ. Γεωργάρου ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση γνώριζε και έχει ευθύνη για τις συνθήκες λειτουργίας των ιδρυμάτων.

Στις 24 Απριλίου έστειλα επιστολή που παρέλαβε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και κοινοποίησα στην κ. Μιχαηλίδου

«Μεταξύ των σκοπών μας είναι η παρακολούθηση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών στα ιδρύματα. Θα διαφωνήσω με την υπουργό (Δόμνα Μιχαηλίδου). Επανειλημμένα έχω απευθυνθεί στο υπουργείο (…) Λείπουν οι συστηματικοί έλεγχοι (…) Τα παιδιά είναι στο έλεος των κακών διοικήσεων και των κακών υπαλλήλων», τόνισε η η πρόεδρος του Δικτύου Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών.

«Στις 24 Απριλίου έστειλα επιστολή που παρέλαβε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και κοινοποίησα στην κ. Μιχαηλίδου», δήλωσε, συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις η κ. Γεώργαρου.

Στην επιστολή της, όπως λέει η ίδια έγραφε τα παρακάτω:

«Επειδή ανησυχούμε βαθύτατα για την κατάσταση όλων των ανηλίκων που ζουν στα ιδρύματα τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας και του αποκλεισμού, επειδή φοβούμαστε προβλήματα αυθαιρεσίας και κακής μεταχείρισης στα παιδιά, ζητούμε από εσάς προσωπικά να κάνετε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε οι Περιφερειάρχες όλης της χώρας να διενεργήσουν τους απαιτούμενους ελέγχους».

«Είχαμε προειδοποιήσει το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων ότι τα παιδιά, ειδικά κατά το χρόνο της πανδημίας, βρίσκονται αποκλεισμένα. Δεν επιτρεπόταν κανείς να μπει μέσα σε ίδρυμα. Δεν ξέραμε πώς ζούσαν. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν παρακολουθούσαν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην οποία είχε προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας. Και δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για το αν αυτά τα παιδιά συμμετέχουν στην εκπαίδευση ή δεν συμμετέχουνΓια τους ελέγχους της ποιότητας ζωής των παιδιών των ιδρυμάτων αρμόδιες είναι οι Περιφέρειες», υπογράμμισε επίσης η κ. Γεώργαρου.

«Το λέμε ευθαρσώς, κανείς δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Σε καμιά από τις 13 Περιφέρειες της χώρας δεν υπάρχει οργανωμένο τμήμα κοινωνικών συμβούλων που να προστατεύει τα παιδιά. τα ιδρύματα παιδικής προστασίας λειτουργούν χωρίς άδειες λειτουργίας, χωρίς κανόνες και προϋποθέσεις λειτουργίας. Αν θέλετε εσείς κι εγώ, αύριο κάνουμε ένα σωματείο με 18 φίλους μας και ανοίγουμε μία δομή “παιδικής προστασίας”. Δεν υπάρχει κανένας κανονισμός. Αλλά παίρνουν επιχορηγήσεις και οι εισαγγελίες τους αναθέτουν το πολυτιμότερο αγαθό που υπάρχει για τους ανθρώπους: τη ζωή, αυτών των παιδιών. Αυτά τα παιδιά η Πολιτεία τα αντιμετωπίζει σαν σκουπίδια. Σα να είναι παιδιά δεύτερης και τρίτης κατηγορίας», υπογράμμισε η κ. Γεωργάρου.

«Οι μηνύσεις που κάνει η κ. Μιχαηλίδου δεν λύνουν το πρόβλημα. Με λύπη μου άκουσα την ατυχέστατη διατύπωση που έκανε για “μηνύσεις στις εισαγγελίες”. Αυτές οι μηνύσεις θα ευοδωθούν, στην καλύτερη περίπτωση σε 3-5 χρόνια από τώρα. Θα ενδιαφέρει κανέναν το θέμα του συγκεκριμένου ιδρύματος μετά από 3 χρόνια; Πρέπει και το υπουργείο και οι Περιφέρειες να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αν υπήρχε κάποιος που έπρεπε να στραφεί η κ. Μιχαηλίδου, είναι ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης. Να μας δείξει τις εκθέσεις εποπτείας που έγιναν στο συγκεκριμένο ίδρυμα. Επανειλημμένα τις έχουμε ζητήσει και δεν έχουν γίνει», τόνισε η κ. Γεωργάρου.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ