Ιταλική εφημερίδα: «Διώκονται οι Έλληνες δημοσιογράφοι που ανέδειξαν το σκάνδαλο NOVARTIS»

Συνεχίζονται οι έντονες διεθνείς αντιδράσεις για τις πολιτικές διώξεις κατά των δημοσιογράφων Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννας Παπαδάκου και Αλέξανδρου Τάρκα.

Ιταλική εφημερίδα: «Διώκονται οι Έλληνες δημοσιογράφοι που ανέδειξαν το σκάνδαλο NOVARTIS»
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Νέα επίθεση της ελληνικής κυβέρνησης κατά της ενημέρωσης. Αυτή τη φορά στοχοποιούνται ευθέως τρεις ρεπόρτερ, κατηγορούμενοι ότι κάνουν τη δουλειά τους. Πρόκειται για τους δημοσιογράφους Γιάννα Παπαδάκου, Κώστα Βαξεβάνη και Αλέξανδρο Τάρκα, γνωστούς στο ελληνικό κοινό για τις θαρραλέες έρευνές τους, με επίκεντρο κυρίως την πολιτική διαφθορά. Και είναι ακριβώς μία από αυτές τις περιπτώσεις διαφθοράς που τους φέρνει τώρα ενώπιον του δικαστή ... Αυτό σε μια χώρα όπου οι δημοσιογράφοι δολοφονούνται και η κυβερνητική προπαγάνδα θριαμβεύει στην τηλεόραση», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα του Il Manifesto.

«Τόσο η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και το αντιπολιτευόμενο πλέον ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει τα πάντα για να βάλουν τέλος στο σκάνδαλο. Κατάργησαν την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και έδιωξαν τη θαρραλέα εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη που διενεργούσε την έρευνα. Τώρα το λεπτό ζήτημα ανατίθεται σε ένα ειδικό δικαστήριο που δημιουργήθηκε ad hoc και που δεν είναι ιδιαίτερα ενεργό στη διερεύνηση των εμπλεκομένων πολιτικών. Ένας εκ των οποίων, ο Άδωνις Γεωργιάδης, είναι σήμερα υπουργός Ανάπτυξης και Αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος. Δεύτερος κατηγορούμενος είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος πριν από λίγους μήνες φιλοδοξούσε να αναλάβει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ», συμπληρώνει χαρακτηριστικά η ιταλική εφημερίδα.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ της Il Manifesto Manifesto:

Νέα επίθεση της ελληνικής κυβέρνησης κατά της ενημέρωσης.

Αυτή τη φορά στοχοποιούνται ευθέως τρεις ρεπόρτερ, κατηγορούμενοι ότι κάνουν τη δουλειά τους.

Πρόκειται για τους δημοσιογράφους Γιάννα Παπαδάκου, Κώστα Βαξεβάνη και Αλέξανδρο Τάρκα, γνωστούς στο ελληνικό κοινό για τις θαρραλέες έρευνές τους, με επίκεντρο κυρίως την πολιτική διαφθορά. Και είναι ακριβώς μία από αυτές τις περιπτώσεις διαφθοράς που τους φέρνει τώρα ενώπιον του δικαστή.

Πρόκειται για το σκάνδαλο δωροδοκιών από την φαρμακευτική πολυεθνική Novartis, το οποίο ξέσπασε πριν από χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες και επιλύθηκε το 2020 με εξώδικο που συνήφθη με το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Αρχή Ελέγχου του Χρηματιστηρίου των ΗΠΑ.
Ως αποζημίωση, η Novartis έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 346,7 εκατ. δολαρίων.

Το σκάνδαλο έχει ανοιχτή ακόμα ανοιχτή την ελληνική «ουρά»: Έλληνες διευθυντές της Novartis έχουν καταθέσει ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης για τις δωροδοκίες που πλήρωσε η πολυεθνική σε αρχηγούς και υπουργούς υγείας των ελληνικών κυβερνήσεων των προηγούμενων δεκαετιών, με επικεφαλής τη Νέα Δημοκρατία (δεξιά) και ΠΑΣΟΚ (σοσιαλιστές).

Τόσο η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και το αντιπολιτευόμενο πλέον ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει τα πάντα για να βάλουν τέλος στο σκάνδαλο

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η Ελλάδα ήταν πολύ σημαντική για τις φαρμακοβιομηχανίες. Στην πραγματικότητα ήταν το σημείο αναφοράς για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η διαφθορά, που συνεχίζεται εδώ και χρόνια, είχε στόχο να τη διατηρήσει ψηλά σε όλη την Ευρώπη.

Τόσο η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και το αντιπολιτευόμενο πλέον ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει τα πάντα για να βάλουν τέλος στο σκάνδαλο. Κατάργησαν την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και έδιωξαν τη θαρραλέα εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη που διενεργούσε την έρευνα. Τώρα το λεπτό ζήτημα ανατίθεται σε ένα ειδικό δικαστήριο που δημιουργήθηκε ad hoc και που δεν είναι ιδιαίτερα ενεργό στη διερεύνηση των εμπλεκομένων πολιτικών.

Ένας εκ των οποίων, ο Άδωνις Γεωργιάδης, είναι σήμερα υπουργός Ανάπτυξης και Αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος.
Δεύτερος κατηγορούμενος είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος πριν από λίγους μήνες φιλοδοξούσε να αναλάβει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Οι έρευνες σε βάρος άλλων εμπλεκόμενων επωνύμων (πρώην πρωθυπουργοί Σαμαράς και Παπαδήμος, πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Αβραμόπουλος και άλλοι), έχουν ανασταλεί.

Οι τρεις δημοσιογράφοι πρέπει να λογοδοτήσουν για τη δημοσιογραφική τους δράση, ενώ η δίωξη εναντίον τους αναφέρει ότι οι τρεις δημοσιογράφοι ερεύνησαν το σκάνδαλο με εντολή Παπαγγελόπουλου και σε συνεργασία με την εισαγγελέα Τουλουπάκη, για να συκοφαντήσουν τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Το ότι η έρευνα ξεκίνησε από τις ΗΠΑ για τη δίωξη είναι μάλλον μια άσχετη λεπτομέρεια. Καθώς είναι άσχετο και σκανδαλώδες από νομική άποψη, το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να δίνουν λογαριασμό των ερευνών τους όσο ο φάκελος του σκανδάλου Novartis είναι ακόμη ανοιχτός στην εισαγγελία Αθηνών, δεδομένου ότι ούτε οι πιο πιστοί δικαστές στις κυβερνητικές οδηγίες είχαν το θάρρος να το καταθέσουν.

Η μανία εναντίον τριών επώνυμων ονομάτων της ελληνικής δημοσιογραφίας είναι «επιχείρηση εκφοβισμού για να βάλουν φίμωση» σχολίασε ο Κώστας Βαξεβάνης.

Αυτό σε μια χώρα όπου οι δημοσιογράφοι δολοφονούνται και η κυβερνητική προπαγάνδα θριαμβεύει στην τηλεόραση.

Ο Κώστας Βαξεβάνης, είναι συντάκτης και αρχισυντάκτης της κυριακάτικης εφημερίδας Documento, ένα πραγματικό "αγκάθι" στα μάτια της κυβέρνησης.

Η Γιάννα Παπαδάκου είναι τηλεοπτική δημοσιογράφος, εργάστηκε για πολλά χρόνια στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και στη συνέχεια συνέχισε τις έρευνες της σε άλλους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.

Ο Αλέξανδρος Τάρκας ασχολείται κυρίως με στρατιωτικές υποθέσεις και έχει ερευνήσει τη διαφθορά σε αυτόν τον τομέα.

Η νέα επίθεση στη δημοσιογραφία καταδικάστηκε ομόφωνα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης (Ecpmf) που εξέφρασε την «ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ