«Βόμβα» Φορτσάκη: Η αστυνομία δεν έχει καμία δουλειά στα πανεπιστήμια - Επικοινωνιακού τύπου το νομοσχέδιο της κυβέρνησης (videos)

Όταν μέχρι και ο γνωστός για τις συντηρητικές του απόψεις, πρώην βουλευτής, Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Φορτσάκης, δηλώνει πως το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι επικοινωνιακού τύπου και η αστυνομία δεν έχει καμία δουλειά στα πανεπιστήμια, είναι προφανές πως ο αυταρχισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει πάρει μια πολύ επικίνδυνη τροχιά, που θυμίζει κυριολεκτικά άλλες, σκοτεινές εποχές.

«Βόμβα» Φορτσάκη: Η αστυνομία δεν έχει καμία δουλειά στα πανεπιστήμια - Επικοινωνιακού τύπου το νομοσχέδιο της κυβέρνησης (videos)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η παρέμβαση του πρώην βουλευτή της ΝΔ και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, γνωστού για τις συντηρητικές του απόψεις, Θεόδωρου Φορτσάκη, σχετικά με το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και την αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα, μιλωντας στο ACTION24, ο κ. Φορτσάκης, αν και διευκρίνισε αρκετές φορές πως χρειάζεται φύλαξη, νόμος και τάξη στα πανεπστήμια, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Δεν πρέπει η αστυνομία να κατοικοεδρεύει στο πανεπιστήμιο, ούτε μπορεί να ανατεθεί και πρέπει να ανατεθεί η φύλαξη του πανεπιστημίου στην αστυνομία...
Δεν μπορούμε να έχουμε την αστυνομία ή ένα σώμα της αστυνομίας μέσα στο πανεπιστήμιο, το οποίο θα κυκλοφορεί και μάλιστα να κάνει περιπόλους και να είναι συνεχώς εκεί... 
Εγώ διαφωνώ με αυτό. Ναι σε ένα σώμα φύλαξης, να μπει η αστυνομία αν υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος, όχι όμως σε σώμα της ΕΛ.ΑΣ. μέσα στα πανεπιστήμια διαρκώς....
Έχω υποστεί τη βία και είμαι από αυτούς που έχουν υποστηρίξει την ανάγκη να υπάρχει φύλαξη και την ανάγκη να διασφαλίζεται η νομιμότητα, αλλά θεωρώ ότι απάδει προς ένα χώρο ακαδημαϊκής ελευθερίας να έχουμε συνεχώς παρούσα την αστυνομία. Κανείς καθηγητής και κανείς φοιτητής δεν θα το δεχτεί εύκολα.
Σας θυμίζω ότι σε κανένα πανεπιστήμιο της Δυτικής Ευρώπης δεν υπάρχει τέτοια λύση. Είναι καλό πριν κοιτάξουμε πώς θα ανάψουμε τη φωτιά μόνοι μας, να κοιτάξουμε πώς την ανάβουν και οι υπόλοιποι δίπλα μας... Εδώ έχουμε μια λύση που είναι επικοινωνιακού τύπου. Μια λύση που κάνει κρότο και δεν θα είναι στην πραγματικότητα αποτελεσματική. Διότι η αστυνομία δεν είναι ταγμένη να λέει στους φοιτητές “μην καταλάβεις την τάδε αίθουσα ή μην κάνεις την τάδε φασαρία”. Είναι άλλη η δουλειά της».

Να θυμίσουμε πως ο Θεόδωρος Φορτσάκης, παρά τις έντονες διαφωνίες του στην εφαρμογή της νομοθεσίας, είχε υπερασπιστεί το πανεπιστημιακό άσυλο πριν από τις εκλογές του 2019 και την κατάργησή του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς είχε δηλώσει πως το πανεπιστημιακό άσυλο ήταν ιερό και απαραβίαστο ακόμα και από τα φεουδαρχικά καθεστώτα του μεσαίωνα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ