Δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει πως οι εργαζόμενοι συμφωνούν με 800 ευρώ κατώτατο μισθό

Μπορεί να μην υπάρχει επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει πως οι εργαζόμενοι συμφωνούν στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως δήλωσε πως γνωρίζει πως το σύνολο των εργαζομένων συμφωνούν πως αυτό είναι αδύνατο. Και στο κάτω-κάτω και να γίνει η δημοσιονομικά επικίνδυνη αύξηση, ποιος ζει με 800 ευρώ;

Δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει πως οι εργαζόμενοι συμφωνούν με 800 ευρώ κατώτατο μισθό
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στις 19/11/2011, ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εν μέσω σκληρού μνημονίου και ανθρωπιστικής κρίσης, δηλώνει σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Με ρωτάει ο κόσμος "έχεις ζήσει με 800 ευρώ το μήνα;" Όχι δεν έχω ζήσει με 800 ευρώ το μήνα και εύχομαι πραματικά να μη χρειαστεί να ζήσω με 800 ευρώ το μήνα».

Δύο χρόνια αργότερα, το 2013, θα αναλάμβανε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στις κυβερνήσεις Σαμαρά και Παπαδήμου. Θέση που διατήρησε μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015. Στην ιστορία έμεινε γνωστός ως ο «Υπουργός Απολύσεων».

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ανέλαβε το πρόγραμμα απολύσεων 15.000 περίπου δημοσίων υπαλλήλων και "κινητικότητας" 12.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Τα προγράμματα αυτά, οδήγησαν σε εκατοντάδες κατεστραμμένες οικονομικά και ψυχολογικά οικογένειες, στην εμβληματική απομάκρυνση των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών και εκατοντάδων σχολικών φυλάκων, ενώ την ίδια περίοδο υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας και διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων μετακινήθηκαν σε άλλες -άσχετες- θέσεις.

Αυτό που στην ουσία έκανε ως υπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τη διετία 2013-2015, ήταν μια απλή "προθέρμανση" για την σαφώς πιο μελετημένη και ολοκληρωμένη, θατσερική πολιτικής που εφαρμόζει σήμερα.
Δηλαδή, με απλά λόγια: τη δημιουργία δυσαναπλήρωτων κενών σε δημόσιες υπηρεσίες, υπονομεύοντας τη λειτουργία του δημοσίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για παραχωρήσεις σε "εργολαβίες" και τον ιδιωτικό τομέα

Σας θυμίζει κάτι;

Η "αντουανετική" συμπεριφορά του «δεν έχω ζήσει ποτέ με 800 ευρώ και εύχομαι να μη ζήσω ποτέ», σε εκπαιδευτικούς το 2014, είναι χαρακτηριστική στο παρακάτω βίντεο. Προσέξτε το ύφος.

Κανένα έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο δεν απέφερε το παραμικρό δημοσιονομικό -και φυσικά κοινωνικό- όφελος, όπως παραδέχθηκαν κυνικά (πολύ αργότερα και όταν ήταν ήδη πολύ αργά) ακόμα και οι ίδιοι οι αξιωματούχοι των δανειστών (ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ).

Βέβαια, την ίδια περίοδο, ο υπουργός Κυριάκος ήταν από τους "πρωταθλητής" στο "βόλεμα".
Ατομα του στενού οικογενειακού και φιλικού του περιβάλλοντος, άρχισαν νέες καριέρες. Αρκετοί είναι και σήμερα μαζί του στο Μαξίμου, στην κυβέρνηση που έχει σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ μετακλητών.

Γιατί όλο αυτό το πραραπάνω "ταξίδι" στο υπέροχο μνημονιακό παρελθόν;

Γιατί χθες, στις 12/02/2022, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -που δεν έχει ζήσει με 800 ευρώ το μήνα και ευχόταν πραματικά να μη χρειαστεί να ζήσει με 800 ευρώ το μήνα- εν μέσω πανδημίας και μετά από 10ετή οικονομική κρίση (στην οποία συνέβαλλε), δηλώνει σε συνέντευξή του στον Γιώργο Αυτιά: «Αν ρωτήσετε και τους εργαζόμενους θα σας πουν ότι ξέρουν πολύ καλά πως δεν μπορεί ο κατώτατος μισθός σήμερα να πάει στα 800 ευρώ».

Ας πάρουμε λίγο χρόνο να το επεξεργαστούμε με ψυχραιμία αυτό.

Ο πρωθυπουργός μιλάει εξ ονόματος όλων των εργαζομένων και μας ενημερώνει πως αυτοί ξέρουν και συμφωνούν πως δεν μπορεί –μη σου πω δεν πρέπει- να πάει ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρωθυπουργός της χώρας, (που είπαμε, δεν έχει ζήσει με 800 ευρώ το μήνα και ευχόταν πραματικά να μη χρειαστεί) την ώρα που η ακρίβεια έχει μετατρέψει την επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ και το άνοιγμα του λογαριασμού ρεύματος σε "Squid Game", δηλώνει πως «αυτό μπορεί να σημαίνει πιο ακριβό ελληνικό γάλα, γιατί πρέπει το γάλα να είναι πιο ακριβό εφόσον είναι ελληνικό...».

Όλα αυτά, την περίοδο που, μεταξύ τόσων άλλων, περίπου 5 δισ. ευρώ έκαναν "φτερά" σε απευθείας αναθέσεις (πολλά από αυτά σε φίλους και κολλητούς) εν μέσω πανδημίας. 

Με λίγα λόγια: όχι, η διάρροια δεν είναι η αιτία της γαστρεντερίτιδας, ούτε η έλλειψη οξυγόνου είναι η παθολογική αιτία που προκαλεί κορωνοϊό.

Ποτέ δεν ευθύνεται το σύμπτωμα για την ιογενή ασθένεια.

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης -και οι όμοιοί του- δεν είναι σύμπτωμα. 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ