Καταστηματάρχες σε Τσίπρα: «Δεν αντέχουμε, μας έχουν διαλύσει - Χειρότερα και απ' τα μνημόνια» (video)

Στο σημείο να λένε πως «είναι χειρότερα και απ’ τα μνημόνια», έχουν φτάσει οι καταστηματάρχες και οι έμποροι, όπως δήλωσαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που έκανε περιοδεία στην αγορά της Νέας Ιωνίας.

Καταστηματάρχες σε Τσίπρα: «Δεν αντέχουμε, μας έχουν διαλύσει - Χειρότερα και απ' τα μνημόνια» (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Χαρακτηριστικές της απόγνωσης των καταστηματαρχών ήταν οι ενδεικτικές ακόλουθες δηλώσεις:

- «Δεν αντέχουμε, μας έχουν διαλύσει. Διπλάσια η ΔΕΗ, χωρίς πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Η ένδυση και η υπόδηση είναι κατεστραμμένη».

- «Δεν έχει νόημα να δίνεται παράταση στην επιστροφή της. Απλά μετατοπίζεις το πρόβλημα παρακάτω», εξήγησαν και τόνισαν επίσης ότι θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα στήριξής τους όπως και να αυξηθεί ο βασικός μισθός για να μπορέσει να κινηθεί η αγορά. «Η αύξηση στο βασικό μισθό 2% είναι μπούρδες» είπαν.

- «Μου ερχόταν 400-420 ευρώ το μήνα και τώρα μου ήρθε το ρεύμα στα 800 ευρώ»

- Νέος καταστηματάρχης: «Ζοριζόμαστε γενικά, από τότε που βγήκε η γενιά μου στην αγορά δεν έχει δει άσπρη μέρα. Προσπαθούμε να μην κάνουμε αυξήσεις στα προϊόντα, αλλά όταν τα αγοράζεις ακριβότερα αναγκαστικά θα κάνεις κάποια αύξηση. Το ρεύμα είναι περίπου δυο φορές πάνω σε σχέση με πριν».

- «Έχει πέσει πολύ ο τζίρος και υπάρχει πολύ μεγάλη αδυναμία να εκτελέσουμε τις υποχρεώσεις μας προς το Δημόσιο, εφορίες κτλ, αλλά υπάρχει και έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Αν σου δείξω τους λογαριασμούς μου θα καταλάβεις τι ακριβώς γίνεται».

Σε δήλωσή του μετά την πριοδεία ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:

«Η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική. Το εισόδημα των μισθωτών, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων συρρικνώνεται δραματικά. Σήμερα ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 6,2% για τον Γενάρη. Πολύ φοβάμαι ότι θα συνεχίσει να σκαρφαλώνει.

Για τα χαμηλά και μικρά εισοδήματα η αγοραστική δύναμη έχει πληγεί ακόμα πιο βαθιά. Διότι είναι άλλο να έχεις 1.000, 800 η 600 ευρώ να βγάλεις το μήνα και άλλο να έχεις μεγάλα εισοδήματα και να αντιμετωπίζεις το κύμα της ακρίβειας.

Πολύ φοβάμαι ότι οδηγούμαστε σε κλιμάκωση ραγδαίας κοινωνικής κρίσης. Και επίσης, πολύ φοβάμαι, ότι είναι επιλογή του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του να μην στηρίξει το εισόδημα του μισθωτού, του εργαζόμενου, του μικρομεσαίου επαγγελματία. Να μην στηρίξει την κοινωνία που χειμάζεται.

Επικαλείται δημοσιονομικούς περιορισμούς, αυτός που έδωσε 5 δισ. σε απευθείας αναθέσεις τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Που πήρε το ένα δισ. το χρόνο από την 13η σύνταξη για να το δίνει στους ιδιώτες για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Αυτός που χθες, ψήφισε 7 δισ. σε εξοπλισμούς, μας λέει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για να στηρίξει τους μισθωτούς και τους ανθρώπους του μόχθου.

Είναι αναγκαίο τώρα να παρθούν μέτρα. Μέτρα μείωσης του ΦΠΑ στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης, μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτατα όρια. Να παγώσουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, να σταματήσει αυτός ο ανταγωνισμός προς τα πάνω με τους ιδιώτες παρόχους. Και ταυτόχρονα, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός για να ενισχυθεί το εισόδημα. Και το τελευταίο ευρώ που θα έρθει στην τσέπη των μισθωτών, των εργαζόμενων, θα πέσει στην αγορά που χειμάζεται.

Όλα αυτά όμως είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πρόκειται να τα κάνει. Είναι επιλογή να μην προστατεύσει την κοινωνία.

Όσο το γρηγορότερο φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο και το λαό».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ