Άδωνις Γεωργιάδης: «Κυβέρνηση χωρίς τον νικητή των εκλογών θα είναι πραξικόπημα»

«Πραξικόπημα» θεωρεί ο Άδωνις Γεωγιάδης, την περίπτωση να υπάρχει κυβέρνηση χωρίς το νικητή των εκλογών, σε συνεντευξή του στον Βασίλη Σκουρή και το ieidiseis.gr. Και αυτή τη φορά δεν το λέει για καλό… το πραξικόπημα.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Κυβέρνηση χωρίς τον νικητή των εκλογών θα είναι πραξικόπημα»
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Κυβέρνηση χωρίς τον νικητή των εκλογών θα είναι πραξικόπημα», δηλώνει με συνέντευξή στο iEidiseis, o Άδωνις Γεωργιάδης, συμπληρώνοντας όμως ότι προβλέπεται από το Σύνταγμα.

«Εδώ δεν μιλάμε για το τι προβλέπει το Σύνταγμα. Εγώ δεν είπα ότι είναι παράνομο. Είπα ότι είναι ανήθικο», λέει χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, μάλιστα τάσσεται κατά των κυβερνήσεων συνεργασίας, δηλώνει ότι δεν είναι έτοιμος να υπηρετήσει μια κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές τόσο για την κυβέρνηση Παπαδήμου, όσο και για την κυβέρνηση Σαμαρά-Παπαδήμου. «Θέλω να είμαι ειλικρινής, προσωπικά δεν είμαι καθόλου έτοιμος να υπηρετήσω μία νέα κυβέρνηση συνεργασίας που πολύ απλά δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Έχω ήδη υπηρετήσει σε δύο κυβερνήσεις συνεργασίας. Την κυβέρνηση Παπαδήμου και την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και έχω πικρά πείρα από το πόσο δύσκολο είναι να κυβερνηθεί αυτή η χώρα με αυτά τα σχήματα».

Διαβάστε μέρος της συνέντευξης στον Βασίλη Σκουρή:

Γιατί επιμένετε ότι κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα αποτελεί «κανονικό πραξικόπημα» και «δείγμα μεγάλης ανωμαλίας»; Αφού το προβλέπει το Σύνταγμα.
Κύριε Σκουρή, σε αυτήν την πολιτική διαδρομή που έχω των 16 ετών στη Βουλή, ομολογώ ότι δεν υπάρχει μέρα που να μην εκπλήσσομαι με την υποκρισία της αριστεράς.
Θυμάστε όταν εξελέγη Πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος τι ισχυριζόταν η αριστερά και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ; Ότι είναι ένας δοτός Πρωθυπουργός, ότι ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε τον Παπαδήμο για Πρωθυπουργό και ότι οτιδήποτε κάνει δεν θα τα αναγνωρίσει κανένας διότι είναι πραξικόπημα.

Είχα βαρεθεί να ακούω στη Βουλή τότε τον κύριο Τσίπρα και τον κύριο Λαφαζάνη να μας λένε για το πως παραβιάσαμε τη βούληση του ελληνικού λαού δίνοντας τα δύο πρώτα κόμματα τότε της Βουλής, συν ένα μικρότερο κόμμα, ψήφο εμπιστοσύνης με Πρωθυπουργό έναν άνθρωπο κοινής αποδοχής.

Το προέβλεπε το Σύνταγμα; Απολύτως ναι. Αυτό ήταν αρκετό για να πιεστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ήταν νόμιμο και ηθικό; Όχι.

Η περίπτωση του Λουκά Παπαδήμου δε, επαναλαμβάνω, ήταν επιλογή Πρωθυπουργού με το πρώτο και το δεύτερο κόμμα. Με το πρώτο και το δεύτερο κόμμα. Όχι με το δεύτερο και τα υπόλοιπα.

Φαντάζεστε να το είχαμε κάνει με το δεύτερο και τα υπόλοιπα; Άρα, παρακαλώ πολύ να επανέλθουμε στην πραγματικότητα. Κυβέρνηση χωρίς τον νικητή των εκλογών θα είναι πραξικόπημα.

Αν, δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές με απλή αναλογική, αλλά σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς αυτή, δεν θα την αποδεχτείτε; Δεν θα πρέπει να δώσει εντολή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Θα κηρύξετε ανένδοτο; Τι θα πράξετε;
Προσωπικά πιστεύω ότι τέτοια κυβέρνηση δεν πρόκειται να συσταθεί. Είναι στη φαντασία του κυρίου Τσίπρα. Πρώτα απ’ όλα γιατί τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Εάν υποτεθεί ότι ο κύριος Τσίπρας είναι δεύτερο κόμμα, το ΚΙΝΑΛ τρίτο κόμμα και τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής περίπου στη θέση που βρίσκονται τώρα, θα χρειαζόταν είτε να πάρουν ψήφο εμπιστοσύνης με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΜερΑ25 και του Βελόπουλου ή του ΚΚΕ, ή έστω με ψήφο ανοχής από τον Βελόπουλο ή το ΚΚΕ.

Θα θεωρήσετε λογικό μία τέτοια κυβέρνηση να κυβερνήσει την Ελλάδα; Δηλαδή, χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία και με ψήφο ανοχής ή με συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ και Βελόπουλου; Άρα, καταλαβαίνετε ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Ο κύριος Τσίπρας στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ είπε κάτι διαφορετικό. Είπε ότι εφόσον είναι πρώτος, έστω με μία ψήφο. Αυτό είναι κάτι άλλο. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα των εκλογών και ως πρώτο κόμμα θα διεκδικήσει τη δημιουργία κυβέρνησης, όχι ως δεύτερο κόμμα μαζί με τα υπόλοιπα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένη να τηρήσει το Σύνταγμα και ασφαλώς το Σύνταγμα προβλέπει τις διερευνητικές εντολές. Εδώ δεν μιλάμε για το τι προβλέπει το Σύνταγμα. Εγώ δεν
είπα ότι είναι παράνομο. Είπα ότι είναι ανήθικο.

Σε περίπτωση που -όπως εσείς έχετε θέσει ως στόχο- δεν σχηματιστεί κυβέρνηση από τις εκλογές με απλή αναλογική και η Νέα Δημοκρατία δεν λάβει αυτοδυναμία στις δεύτερες, θα έχουμε και τρίτες εκλογές; Ή θα προχωρήσετε σε συνεργασίες; Μην μου πείτε ότι αυτό δεν θα συμβεί, ως ενδεχόμενο πάντα υπάρχει-και επί αυτού θέλω την άποψή σας…
Η Νέα Δημοκρατία κατεβαίνει στις εκλογές με στόχο στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, όταν πια δεν θα υπάρχει απλή αναλογική, να πάρει αυτοδυναμία και θέλω να είμαι ειλικρινής, προσωπικά δεν είμαι καθόλου έτοιμος να υπηρετήσω μία νέα κυβέρνηση συνεργασίας που πολύ απλά δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.

Έχω ήδη υπηρετήσει σε δύο κυβερνήσεις συνεργασίας. Την κυβέρνηση Παπαδήμου και την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και έχω πικρά πείρα από το πόσο δύσκολο είναι να κυβερνηθεί αυτή η χώρα με αυτά τα σχήματα.

Αλήθεια, με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη, μπορείτε να συνεργαστείτε;
Άκουσα με προσοχή τη συνέντευξη του κυρίου Ανδρουλάκη στο ACTION 24 πριν από λίγες μέρες. Υπήρξε κάθετος και χωρίς κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Δεν σκοπεύει να συνεργαστεί ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι η άποψη του κυρίου Ανδρουλάκη και εφόσον ο κύριος Ανδρουλάκης δεν το συζητάει, δεν καταλαβαίνω γιατί απευθύνετε σε εμένα αυτήν την ερώτηση.

Γιατί επιτίθεσθε στον Νίκο Ανδρουλάκη; Προφανώς τον φοβάστε, γιατί κερδίζει και από εσάς, αν κέρδιζε μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ θα τον ενισχύατε όπως πράξατε σε αρχική φάση…
Δεν επιτιθέμεθα στον κύριο Νίκο Ανδρουλάκη. Αυτή είναι μια εσφαλμένη ανάγνωση της πραγματικότητας. Το ΠΑΣΟΚ είναι πολιτικός μας αντίπαλος και αναδεικνύουμε ως οφείλουμε τις διαφορές μας με τους πολιτικούς μας αντιπάλους.

Το ίδιο κάναμε και με την κυρία Γεννηματά όταν έλεγε κάτι με το οποίο δεν συμφωνούσαμε. Απλώς τώρα επειδή ο κύριος Ανδρουλάκης είναι σε μια περίοδο της ζωής του που έχει πολύ μεγαλύτερη προσοχή από τα μέσα, πράγματα που γίνονταν στο παρελθόν και πέρναγαν απαρατήρητα τώρα γίνονται πρώτο θέμα στα κανάλια.

Τίποτα ακριβώς δεν υπάρχει που να φοβόμαστε από τον κύριο Ανδρουλάκη ή από το ΚΙΝΑΛ. Αντιθέτως, θέλω να είμαι ειλικρινής, θεωρώ ενδιαφέρον το πολιτικό του εγχείρημα.

Με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου; Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει σύμμαχό μας;
Δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με την Ελληνική Λύση. Κάθε τέτοια συζήτηση είναι εκτός πραγματικότητας. Δεν υφίσταται τέτοιο αντικείμενο συζήτησης με τον Κυριάκο Βελόπουλο. Οι πολιτικές μας διαφορές είναι χαώδεις.

Ανησυχείτε ότι η ακρίβεια μπορεί να φέρει πολιτική ρευστότητα;
Θέλω να είμαι ειλικρινής. Θα προτιμούσα ως Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας να μην υπάρχει αυτός ο παγκόσμιος πληθωριστικός κύκλος; Φυσικά και θα το προτιμούσα.

Άρα, η ακρίβεια ναι, προκαλεί δυσαρέσκεια στους πολίτες γιατί δυστυχώς είναι πραγματική και αυτό προφανώς έχει και πολιτικές επιπτώσεις. Δεν θέλω να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ευθύνεται η κυβέρνηση για την ακρίβεια ή ότι υπάρχουν μαγικά κόλπα για να εξαφανίσουμε την ακρίβεια.

Όμως, οι συμπολίτες μας βλέπουν πρώτον, ότι η Ελλάδα πάει πολύ καλύτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στον πληθωρισμό και δεύτερον, ότι όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας τα αξιοποιούμε.

Πριν από λίγες ημέρες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού πήγε πάλι σε σούπερ μάρκετ, δεύτερη φορά μέσα σε 4 μήνες. Η ΔΙΜΕΑ κάθε μέρα κόβει πρόστιμα. Παραμένει σε ισχύ το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα.

Εκείνη τη δήλωση για τις σέλφι στα σούπερ μάρκετ θα την ξανακάνατε κ. υπουργέ;
Να ξεκαθαρίσουμε για ποια δήλωση μιλάμε. Γιατί άλλο είναι το τι είπα εγώ και άλλο το τι παρουσιάστηκε. Σε μια συνέντευξη με ρώτησαν, η κυρία Χριστίνα Κοραή συγκεκριμένα, τι μου λένε οι ψηφοφόροι μου όταν πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ. Και είπα ότι ο ψηφοφόροι επειδή είναι λογικοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι για τον πληθωρισμό δεν ευθύνεται ο Υπουργός Ανάπτυξης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά ευθύνεται το παγκόσμιο κύμα ακρίβειας που έχει ενσκήψει στον πλανήτη.

Και μάλιστα τους είπα πως όταν πήγα σε ένα σούπερ μάρκετ στη γειτονιά μου να ψωνίσω, το κλίμα ήταν εξαιρετικά καλό και με έβγαλαν και αρκετές selfie. Έπεσαν όλοι ως συνήθως να με φάνε.

Πριν από λίγες μέρες, είχα πάει στην έκθεση της HORECA όπου έκανα τα εγκαίνια. Στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Instagram θα δείτε ότι έχω ανεβάσει αρκετές selfie που με βγάλανε μέσα στη HORECA.

Τι να κάνω τώρα; Να σας πω ψέματα ότι δεν με βγάζουν selfie για να είστε ευχαριστημένοι; Η αλήθεια είναι ότι με βγάζουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει Συνέδριο. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί;
«Ώδινεν όρος και έτεκε μυν». Κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε θέση να αμφισβητήσει πραγματικά τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει συνέδρια είτε τύπου Αλαβάνου, που έδωσε το δαχτυλίδι στον Τσίπρα χωρίς καμία πραγματική εσωκομματική δημοκρατία είτε, το ακόμη χειρότερο, τύπου Τσίπρα που όταν ψήφισαν κάτι που δεν του άρεσε τους έβαλε και ξαναψηφίσανε.

Δεν προσδοκώ κάποιο συγκλονιστικά διαφορετικού τύπου συνέδριο. Γκρίνια θα υπάρχει, προφανώς δεν συμπαθούν όλοι τον Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω ότι το βασικό πρόβλημα που έχει όλη αυτή η ομάδα των 53 του κυρίου Φίλη και του Σκουρλέτη και των άλλων είναι ψυχολογικής φύσεως.

Μέχρι να κυβερνήσουν αισθάνονταν ηθική υπεροχή ως αριστεροί. Ο Τσίπρας τους έφερε στην εξουσία, απήλαυσαν την εξουσία, αλλά είναι κάπως σαν να πούλησαν την ψυχή τους στο διάβολο. Διότι για να κρατήσουν την εξουσία έκαναν όλα τα αντίθετα από όσα πίστευαν μια ζωή.

Τώρα έχουν έρθει σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση. Και δεν έχουν την εξουσία και δεν έχουν πια την ηθική υπεροχή του παρελθόντος. Για αυτό πρέπει να κατηγορήσουν κάποιον. Ποιον κατηγορούν; Τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην πραγματικότητα όμως δεν μπορούν να έχουν κόμμα που θα είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση ή που θα είναι έστω μεγάλο κόμμα χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα. Όλοι το ξέρουν, άρα, στο τέλος όλα θα πάνε ήρεμα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.


πηγή: ieidiseis.gr 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ