Διεθνείς διαστάσεις το "κουκούλωμα" του σκανδάλου Novartis - "Βόμβες" από Κύρτσο και EURACTIV

Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις δραματικές στιγμές για την ευρωπαϊκή οικονομία, στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πρώτο θέμα στην ατζέντα, είναι η αναστολή της ιδιότητας μέλους, για τον Γιώργο Κύρτσο, που άσκησε κριτική για το "κουκούλωμα" του σκανδάλου Novartis. Δημοσίευμα "καταπέλτης" από το Euractiv.

Διεθνείς διαστάσεις το
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Επείγεται ο Μητσοτάκης να "τιμωρηθώ" από το ΕΛΚ. Το θέμα είναι πρώτο στη σημερινή συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ παρά την καυτή ευρωπαϊκή επικαιρότητα. Ουσιαστικά ο Μητσοτάκης διεθνοποιεί το πρόβλημά του. Το κουκούλωμα του σκανδάλου Novartis, τις ανελεύθερες πρακτικές», γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γιώργος Κύρτσος.

Σε σημερινό του δημοσίευμα το EURACTIV.COM, με τίτλο «Ο επικεφαλής του ΕΛΚ πιέζει να ανασταλεί η ιδιότητα Έλληνα ευρωβουλευτή που επικρίνει το σκάνδαλο πολυεθνική φαρμακευτική", αναφέρει χαρακτηριστικά:

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα ψηφίσει σήμερα (09/03) πρόταση του επικεφαλής, Μάνφρεντ Βέμπερ, για αναστολή των δικαιωμάτων του ως μέλους του ΕΛΚ, ενός ευρωβουλευτή που επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε ένα σκάνδαλο που σχετίζεται με τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis καθώς και τη δίωξη δικαστών και δημοσιογράφων που το αποκάλυψαν.

Ο Βέμπερ έχει προτείνει αναστολή ενός έτους των δικαιωμάτων του Έλληνα ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου ως μέλους της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας.

Ο λόγος πίσω από την πρόταση, είναι η έντονη κριτική του Έλληνα ευρωβουλευτή της ΝΔ κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα (επίσης μέλος του ΕΛΚ) ότι δεν ζητά αποζημίωση από την ελβετική πολυεθνική, όπως συνέβη στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

Σε επιστολή του προς τους συναδέλφους του στην ομάδα του ΕΛΚ, ο Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος έχει διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία για δυσφήμιση της χώρας, ανέφερε: «Η Novartis κατέληξε σε συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να πληρώσει 345 εκατομμύρια δολάρια στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ για την επίλυση Υποθέσεις νόμου περί διαφθοράς αλλοδαπών».

Προθέτει ακόμα ότι η ελβετική πολυεθνική έχει παραδεχτεί και στο Δικαστήριο των ΗΠΑ τις αθέμιτες και παράνομες πρακτικές που εφάρμοσε στην Ελλάδα, «όμως παρά την άμεση δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει αποζημίωση από τη Novartis για αποκαλύψεις δωροδοκίας, η Novartis δεν έχει κληθεί στη δικαιοσύνη εδώ και 20 μήνες και εξακολουθεί να απολαμβάνει πλήρη ασυλία από διώξεις και πιθανή αποζημίωση στην Ελλάδα».

«Με άλλα λόγια, η Novartis πληρώνει τα πρόστιμα στις ΗΠΑ για τη βρώμικη δουλειά που έκαναν στην Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα νομικό μέτρο!», συμπληρώνει ο Γιώργος Κύρτσος.

Στην επιστολή του, ο Κύρτσος, ασκεί επίσης κριτική για τη δίωξη δύο δημοσιογράφων και ενός ανώτατου δικαστή που αποκάλυψαν το σκάνδαλο.

«Είμαι επίσης κατά της δίωξης ενός ανώτατου δικαστή γιατί στέλνει λάθος μήνυμα σχετικά με τη σχέση μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας και του δικαστικού συστήματος. Γι' αυτό, έχω διαγραφεί από το Κόμμα μου και τώρα αντιμετωπίζω αναστολή από την ενεργό συμμετοχή στο ΕΛΚ», καταλήγει ο Γιώργος Κύρτσος.

Ακρόαση ενώπιον της επιτροπής διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο πραγματοποιεί την Τετάρτη και η πρώην εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Η EURACTIV Greece πληροφορήθηκε ότι η Τουλουπάκη θα ενημερώσει λεπτομερώς τους βουλευτές της ΕΕ για το τι συνέβη με το σκάνδαλο Novartis και πώς κατέληξε να διωχθεί. Η ελληνίδα δικαστικός θα ζητήσει επίσης την παρέμβαση της Ε.Ε. στην υπόθεση, η οποία συνδέεται άμεσα με το καθεστώς του κράτους δικαίου στη χώρα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ