Τουλουπάκη στην Ευρωβουλή: Διεθνής έκκληση για την καταπάτηση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα

Σε βαρύτατες καταγγελίες κατά της ελληνικής κυβέρνησης για ακραία καταπάτηση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, προχώρησε η πρώην Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, σε ακρόασή της από την Επιτροπή Κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τουλουπάκη στην Ευρωβουλή: Διεθνής έκκληση για την καταπάτηση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στην ακρόαση της Επιτροπή Κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. Τουλουπάκη κατήγγειλε «σκανδαλώδεις και κατ’ εξακολούθηση παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα» και ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές σχετικά με την δίωξη της στην Ελλάδα λόγω των ερευνών που διεξήγαγε ως εισαγγελέας διαφθοράς σχετικά με το σκάνδαλο Novartis.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του tvxs.gr, η ακρόαση στη Διακομματική Επιτροπή ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ενώ σε σχόλια μετά το τέλος της συνεδρίασης, ευρωβουλευτές ζητούσαν λεπτομέρειες για την υπόθεση και εξέφραζαν ερωτηματικά για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα καθώς και για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει αποζημίωση από τη Novartis. 

Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί παρασκηνιακές προσπάθειες της ΝΔ να ματαιωθεί η ακρόαση και η παρουσία της κας Τουλουπάκη στην Διακομματική Επιτροπή κατά της Διαφθοράς. 

«Ήμουν η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς στην Ελλάδα, που ερεύνησα την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Νοvartis, η οποία ήταν διεθνούς ενδιαφέροντος, καθώς η Ελλάδα, μεταξύ άλλων, ως χώρα αναφοράς, καθόριζε έμμεσα τις τιμές των φαρμάκων και σε άλλες χώρες τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε τρίτες χώρες», δήλωσε αρχικά η Ελένη Τουλουπάκη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του tvxs.

Η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, ενημέρωσε την επιτροπή για το τι ακολούθησε όταν η έρευνα άγγιξε πολιτικά πρόσωπα.

«Άρχισε ένας ανελέητος πόλεμος από τα ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα, με την σθεναρή συμπαράσταση των κομμάτων τους και την απροκάλυπτη στήριξη των ΜΜΕ, οι οποίοι προεξοφλούσαν ότι θα κληθούμε εμείς να δώσουμε εξηγήσεις για την έρευνά μας αυτή.

«Σήμερα, για αυτή την  έρευνα, εγώ και οι  άλλοι 2 εισαγγελείς διαφθοράς -συνεργάτες μου, που χειριστήκαμε την υπόθεση, αντιμετωπίζουμε βαρύτατες κατηγορίες, όπως κατάχρηση εξουσίας και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, μετά από παράνομη ποινική δίωξη που μας ασκήθηκε, όχι από την δικαστική εξουσία, αλλά από την εκτελεστική εξουσία και δη από την πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος στη Βουλή. Πρόκειται για ακραία περίπτωση κατάλυσης της αρχής της διάκρισης των εξουσιών» συμπλήρωσε.

Η Ελένη Τουλουπάκη υπογράμμισε επίσης πως «η προσφυγή στην Ε.Ε. είναι μονόδρομος για  την διαφύλαξη του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, αφού με αφορμή το διεθνές σκάνδαλο διαφθοράς Novartis, όλες οι αρχές του έχουν στην κυριολεξία  ποδοπατηθεί», κάνοντας έκκληση ταυτόχρονα για την «άμεση ενεργοποίηση όλων των αρμοδίων οργάνων της Ένωσης». 

Καταγγελία για τις δημόσιες τοποθετήσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Άδωνη Γεωργιάδη

Επιπρόσθετα, η κ. Τουλουπάκη ανέφερε τις δημόσιες τοποθετήσεις ατόμων της εκτελεστικής εξουσίας όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης όπου ενώ οι εισαγγελείς βρίσκονταν υπό έρευνα εκείνοι τοποθετούνταν δημοσίως λέγοντας πως πρόκειται για «εγκληματική ομάδα».

Τέλος, απεύθυνε ύστατη παράκληση στην επιτροπή διαφθοράς για την ενεργοποίηση όλων των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Ελεγκτικών Μηχανισμών, με τους οποίους συνδέεται, ώστε «να ερευνηθούν όλα τα ανωτέρω» άλλα και να γίνουν «οι δέουσες ενέργειες».

Η Ασημακοπούλου ρωτούσε την Τουλουπάκη με τι χρήματα ταξίδεψε

Με τη σειρά του, ο Στέλιος Κούλογλου, τόνισε πως «η Novartis παραδέχθηκε στις ΗΠΑ το σκάνδαλο που έλαβε χώρα στην Ελλάδα. Πληρώνει μεγάλο πρόστιμο στις ΗΠΑ και όχι στην Ελλάδα. Δε το λέει μόνο η αντιπολίτευση αυτό. Το λέει και ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Γιώργος Κύρτσος, που εκδιώχθηκε από την ΝΔ επειδή δήλωσε ότι πρόκειται πράγματι για ένα διεθνές σκάνδαλο. Οι πρακτικές διαφθοράς της φαρμακευτικής επηρέασαν τις τιμές φαρμάκων πανευρωπαϊκά».

Ο Γιώργος Κύρτσος, δήλωσε ότι «σήμερα το απόγευμα θα με “δικάσουν” στο ΕΛΚ, αντί να συζητάμε για την Ουκρανία. Είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο. Ασκούσα κριτική και στην προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί αντί να κυνηγάνε την Novartis κυνηγούσαν δέκα πολιτικά πρόσωπα. Ασκώ κριτική και στην κυβέρνηση της ΝΔ γιατί αντί να κυνηγάνε την εταιρεία κυνηγάνε την Τουλουπάκη. Είναι μεγάλη ντροπή του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα που κανείς δεν κυνηγάει την Novartis. Αν είναι να με πετάξουν έξω και από το ΕΛΚ για αυτό, ας γίνει. Μόνο στην Ουγγαρία και στην Πολωνία βλέπουμε τέτοιες διώξεις δημοσιογράφων και δικαστικών».

Η Μαρία Σπυράκη υποστήριξε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης όπως και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, που, μεταξύ των άλλων ρώτησε την κ. Τουλουπάκη «με τι χρήματα ταξίδεψε στο Στρασβούργο». Η Ελληνίδα δικαστικός απάντησε ότι ήρθε με δικά της έξοδα.

Οι δέκα πυλώνες της υπόθεσης

Η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς παρέθεσε στην Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τους δέκα βασικούς πυλώνες της υπόθεσης Novartis. Σύμφωνα με την κατάθεση της, όπως αναφέρει το tvxs, είναι οι εξής:

1) Αρχικώς τα ερευνηθέντα πολιτικά πρόσωπα στράφηκαν κατά των whistleblowers, καταθέτοντας σωρεία μηνύσεων εναντίον τους και απαιτώντας επίμονα την άρση του καθεστώτος προστασίας και την αποκάλυψη της ταυτότητάς τους.

2) Στη συνέχεια, στράφηκαν με σωρεία μηνύσεων και πειθαρχικών αναφορών εις βάρος εμού και των συνεργατών μου εισαγγελέων, με την κατηγορία της σκευωρίας κατά της Δημοκρατίας. Όλα ερευνήθηκαν από την δικαστική εξουσία και τέθηκαν στο αρχείο.

3) Λίγο μετά τις εκλογές του 2019, κατόπιν πρότασης των βουλευτών της νυν κυβέρνησης, συστήθηκε προανακριτική επιτροπή στη Βουλή, για να ερευνήσει τον τέως αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης για θέματα διαφθοράς, για "σκευωρία" που φερόταν να τέλεσε στην υπόθεση Novartis. Κατά τις καταγγελίες, συνεργοί του ήμασταν εμείς, οι Εισαγγελείς  διαφθοράς, αλλά και Δημοσιογράφοι που ερευνούσαν την ίδια υπόθεση.

Η προανακριτική επιτροπή αποτελείτο κατά πλειοψηφία από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και ενεργούσε στη διαδικασία αυτή ως οιονεί εισαγγελέας. Δηλαδή, στα ίδια πρόσωπα συνέπιπταν οι ιδιότητες του μηνυτή, του κατηγόρου – εισαγγελέα και, για κάποιους, και του ερευνώμενου, κατά παράβαση της βασικής ελεγκτικής αρχής ότι δεν μπορεί να συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο οι συγκρουόμενες αντίρροπες  ιδιότητες του ελεγκτή και ελεγχόμενου.

4) Παράλληλα, ενώ εμείς, ως Εισαγγελία Διαφθοράς, συνεχίζαμε την έρευνα σε βάρος της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis και των πολιτικών προσώπων, την ίδια στιγμή κατέστημεν ερευνώμενοι για τις ενέργειες μας αυτές από τα πολιτικά πρόσωπα, δια της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, και από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, που ξεκίνησε νέα έρευνα εις βάρος μας.

5) Ταυτόχρονα, γίνονταν συστηματικές προσπάθειες να μας αφαιρεθεί η υπόθεση και να περάσει σε άλλα χέρια. Το αίτημα μάλιστα υπέβαλε ο Άρειος Πάγος,  δια του ανώτατου Εισαγγελέα του, προς την Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών, που όμως απορρίφθηκε.

6) Μετά  την αποτυχημένη προσπάθεια αφαίρεσης της δικογραφίας από μας, η νομοθετική εξουσία προχώρησε στην ψήφιση πρωτοφανούς νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία, προκειμένου να μας αφαιρεθεί η δικογραφία και, άρα, να σταματήσουμε την έρευνα, κατήργησε συλλήβδην την Εισαγγελία Διαφθοράς και, δια νόμου μας αφαιρέθηκε «εν μια νυκτί» η υπόθεση Novartis και πέρασε σε άλλα χέρια.

7) Στο μεταξύ, η εις βάρος μας έρευνα, που είχε ανατεθεί σε δύο ανεξάρτητους και ισόκυρους εισαγγελείς του Α.Π., κατά παράβαση της αρχής ne bis in idem, κατέληξε σε δύο εκ διαμέτρου διαφορετικά μεταξύ τους πορίσματα: το πρώτο μας απάλλασσε πλήρως, ενώ το δεύτερο και μεταγενέστερο ζητούσε τη δίωξή μου.

8) Τελικώς, ασκήθηκε μια άνευ προηγουμένου – ίσως και για τα διεθνή δικαστικά χρονικά- ποινική δίωξη, όχι από τη δικαστική εξουσία, αλλά από το κοινοβούλιο, εις βάρος όλων των εισαγγελέων διαφθοράς, δηλ. εμού και των συναδέλφων μου, καθώς και δημοσιογράφων, με βαρύτατες κατηγορίες, όπως αυτή της κατάχρησης εξουσίας και της εγκληματικής οργάνωσης.

9) Η δίωξη αυτή εναντίον μας ασκήθηκε από μη φυσικό δικαστή,  χωρίς καμία προδικασία και κατά παράβαση του ne bis in idem.

Πρόσφατα, επίσης, κληθήκαμε σε απολογία χωρίς καν μέσα στη δικογραφία να έχει συμπεριληφθεί παρά τα σχετικά επίμονα αιτήματά μας, η βασική δικογραφία της Novartis, την οποία  εμείς ερευνούσαμε και από την οποία περίτρανα αποδεικνύεται η αθωότητά μας.

Να σημειώσω επιπλέον ότι μας δόθηκε προθεσμία για απολογία μόλις 15 ημερών, όταν η δικογραφία αριθμεί περί τις 300.000 σελίδες!

10) Πέρα από αυτό το συντονισμένο σχέδιο ηθικής, ψυχικής και οικονομικής εξόντωσής μας, παράλληλα, σημαίνοντα κυβερνητικά πρόσωπα έχουν περιφρονήσει και απαξιώσει τόσο προκλητικά το κράτος δικαίου, ώστε έχουν φτάσει σε σημείο δημοσίως να προδικάζουν την ενοχή και την καταδίκη μας, πριν καν επιληφθούν και αποφασίσουν δικαστικά όργανα, παραβιάζοντας το ευρωπαϊκώς και διεθνώς κατοχυρωμένο τεκμήριο της αθωότητας και μετατρέποντας το σε προδικασθείσα βεβαιότητα ενοχής». 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ