Ο Μητσοτάκης απέσυρε νομοσχέδιο για προστατευόμενους μάρτυρες μετά από απαίτηση Γεωργιάδη, Βορίδη και Πλεύρη

Την ώρα που -μετά και την ακρόαση της Ελένης Τουλουπάκη στο ευρωκοινοβούλιο- το "κουκούλωμα" του σκανδάλου Novartis στην Ελλάδα, διεθνοποιείται, η ακροδεξιά πτέρυγα "ΛΑ.Ο.Σ." της ΝΔ, αναγκάζει τον πρωθυπουργό να αποσύρει το νομοσχέδιο για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Ο Μητσοτάκης απέσυρε νομοσχέδιο για προστατευόμενους μάρτυρες μετά από  απαίτηση Γεωργιάδη, Βορίδη και Πλεύρη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Οι Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης και Θάνος Πλεύρης, ανάγκασαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην ευθυγραμμιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία και να αποσύρει το νομοσχέδιο για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Το νομοσχέδιο, που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας  Τσιάρας, δεν είναι φυσικά πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά πρόκειται για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/1937, σχετικά με την προστασία προσώπων που αποκαλύπτουν παραβάσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα, οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis.

Η ευρωπαϊκή Οδηγία που επιβάλλεται από το ενωσιακό δίκαιο, προβλέπει την καθιέρωση ενός αποτελεσματικού πλέγματος προστασίας των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις τόσο του ενωσιακού όσο και του εθνικού δικαίου, ώστε τα πρόσωπα αυτά (whistleblowers) να ενθαρρύνονται να προβαίνουν σε αποκαλύψεις δημοσίου συμφέροντος.

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία αναφέρεται δηλαδή σε πρόσωπα που στη χώρα μας, χαρακτηρίστηκαν από στελέχη της κυβέρνησης, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο, ως «κουκουλοφόροι».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο, οι Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης και Θάνος Πλεύρης, δημιούργησαν ένταση με φωνές και έντονες διαμαρτυρίες, καθώς όπως ισχυρίστηκαν η ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία θα δικαίωνε τους προστατευόμενους μάρτυρες του σκανδάλου Novartis.

Μάταια ο Κώστας Τσιάρας προσπαθούσε να εξηγήσει στους παραληρούντες συναφέλφους του, πως το νομοσχέδιο αποτελεί ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας και ότι δέχεται πιέσεις από τη Διεθνή ΔΙαφάνεια και οργανισμούς κατά της Διαφθοράς, ώστε να ενταχθεί στο ελληνικό δίκαιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κώστας  Τσιάρας προσπάθησε να καθησυχάσει την ακροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησης, λέγοντας ότι θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, ώστε οι προστατευόμενοι μάρτυρες της Novartis να τιμωρηθούν αυστηρότερα, αν αποδειχθεί ότι είπαν ψέματα.

Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκηςαπέσυρε το νομοσχέδιο, δίνοντας οδηγία στον υπουργό Δικαιοσύνης να το δουν εν ευθέτω χρόνω.

Είναι χαρακτηριστικό πως την ίδια ακριβώς ώρα, η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, στην ακρόασή της από την Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου, έκανε διεθνή έκκληση για βοήθεια καθώς στην Ελλάδα φιμώνεται η δικαιοσύνη και καταπατείται το Κράτος Δικαίου.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ