Η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης στιγματίζει παιδιά, μονογονεϊκές και ομόφυλες οικογένειες - Σφοδρές αντιδράσεις (video)

Οι ισχυρισμοί δεν προήλθαν από κάποια παραεκκλησιαστική οργάνωση ή από Δελτίο Τύπου ακροδεξιάς ή νεοναζιστικής οργάνωσης, αλλά από τον υπουργό Δικαιοσύνης της ελληνικής κυβέρνησης, το 2021.

Η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης στιγματίζει παιδιά, μονογονεϊκές και ομόφυλες οικογένειες - Σφοδρές αντιδράσεις (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Όλες οι επιστημονικές μελέτες κατατείνουν στο γεγονός ότι τα παιδιά τα οποία μεγαλώνουν με φυσική παρουσία των δύο φύλων και των δύο γονέων είναι παιδιά με λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα, είναι παιδιά με μικρότερες ή καθόλου παρεκκλίσεις, είναι παιδιά τα οποία προσαρμόζονται με πολύ μεγάλη ευκολία σε μια σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα», δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1, με αφορμή τη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά τη συνεπιμέλεια και επικαλούμενος… επιστημονικές μελέτες, ο -γιατρός- Κώστας Τσιάρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας των λεγομένων του, κλείνοντας το μάτι στο κομματικό ακροατήριο του κυβερνώντος κόμματος. Ήταν απολύτως σαφής, στιγματίζοντας χωρίς ηθικές αναστολές τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μονογονεϊκές ή ομόφυλες οικογένειες, υποστηρίζοντας πως παρεκκλίνουν και έχουν περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα, μεγαλώνοντας «αφύσικα».
Οι δηλώσεις αυτές, όπως ήταν λογικό, ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυρίας από μονογονεϊκές οικογένειες και τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλης Λώλης, με ανάρτησή του στο Facebook, απάντησε στον υπουργό Δικαιοσύνης:

Σε Δελτίο Τύπου που δημοσίευσε ο επιστημονικός φορέας που ασχολείται εξειδικευμένα με την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ORLANDO LGBT+αναφέρει:

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κ. Τσιάρας, σε τηλεοπτική εκπομπή, για τη γονεϊκότητα και τα επιστημονικά δεδομένα γύρω από το συμφέρον των παιδιών, με αφορμή τη συζήτηση γύρω από το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια που πρόκειται να κατατεθεί από την κυβέρνηση.

Με τις δηλώσεις του, ουσιαστικά ο υπουργός υποστηρίζει ότι όσα παιδιά δεν μεγαλώνουν σε μία οικογένεια δύο γονέων, δομημένη ετεροκανονικά στη συνήθη στερεοτυπική μορφή της πυρηνικής σις/στρέιτ οικογένειας, αντιμετωπίζουν εμπόδια, και εν τέλει εκπτώσεις, στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη, ακριβώς λόγω της δομής της οικογένειάς τους. Επομένως, παιδιά που προέρχονται από μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ομόφυλους γονείς και οποιαδήποτε άλλη μορφή οικογένειας διαφοροποιείται από τον παραπάνω σχηματισμό, σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, αντιμετωπίζουν περισσότερες προκλήσεις ψυχικής υγείας και δυσκολίες προσαρμογής.

Ως επιστημονικός φορέας εξειδικευμένος στις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες και την ψυχική υγεία, οφείλουμε να αποσαφηνίσουμε τα εξής:
- Τα επιστημονικά δεδομένα γύρω από την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών είναι ξεκάθαρα τις τελευταίες δεκαετίες: ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου των γονέων δεν παίζουν απολύτως κανέναν ρόλο στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, δεν τα επηρεάζουν αρνητικά στην κατάκτηση του μέγιστου των δυνατοτήτων τους και δεν επιβαρύνουν την ικανότητα προσαρμογής τους σε κανένα επίπεδο.
- Παιδιά ομόφυλων ζευγαριών και παιδιά τρανς και εν γένει ΛΟΑΤΚΙ+ γονέων δεν αντιμετωπίζουν προκλήσεις ψυχικής υγείας, ούτε άλλη επιβάρυνση που να αφορά την προσαρμογή και την ευζωία τους λόγω της μορφής της οικογένειάς τους και των ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτοτήτων των γονέων τους.
- Για τους λόγους αυτούς, και μετά από ερευνητικά δεδομένα δεκαετιών, οι εγκυρότεροι διεθνείς φορείς ψυχικής υγείας, όπως η Αμερικανική Ψυχολογική και Ψυχιατρική Εταιρία και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (ενδεικτικά), έχουν πάρει σαφή θέση υπέρ της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ+ γονεϊκότητας και εναντίον κάθε μορφής θεσμικών διακρίσεων που εμποδίζουν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να γίνουν ή να αναγνωριστούν ως γονείς των παιδιών που ήδη μεγαλώνουν. Μάλιστα η πρώτη τέτοια δημόσια τοποθέτηση και αναγνώριση όλων των έγκυρων ερευνητικών δεδομένων έγινε από την Παιδιατρική Ακαδημία τον Ιανουάριο του 2003 (!), δηλαδή πριν από 18 ολόκληρα χρόνια.
- Σύμφωνα με την Αναπτυξιακή Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία, η ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών εξαρτάται αδρά από τρεις βασικούς πυλώνες: 1) την ασφαλή σχέση των γονέων/ενηλίκων φροντιστ(ρι)ών με το παιδί, 2) την ασφαλή σχέση των γονέων/ενηλίκων φροντιστ(ρι)ών μεταξύ τους και με άλλα ενήλικα άτομα στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο και 3) την πρόσβαση του παιδιού σε πόρους και υπηρεσίες, σε ένα κοινωνικό πλαίσιο χωρίς αποκλεισμούς.

Η αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου θα έπρεπε να είναι το πρώτο, απαραίτητο θεσμικό βήμα προς την διασφάλιση όλων των ανωτέρω. Ειδικά όσον αφορά στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, η θέσπιση του πολιτικού γάμου, η θεσμική κατοχύρωση της πρόσβασης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε υπηρεσίες τεκνοθεσίας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ανεξαρτήτως της δομής της οικογένειάς τους (π.χ. μονογονεϊκή, ομόφυλο ζεύγος ή ό,τι άλλο), η προστασία των παιδιών ΛΟΑΤΚΙ+ γονέων από διακρίσεις μέσα από τη δόμηση συμπεριληπτικότερων θεσμικών κοινωνικών πλαισίων (π.χ. σχολείο), είναι μόνο λίγα από αυτά που θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει μία ουσιαστική, δίκαιη, επιστημονικά ενημερωμένη και σύμφωνη με τα ανθρώπινα δικαιώματα νομοθετική πρωτοβουλία.
Αντ' αυτού, η αναμόρφωση που τώρα υποστηρίζεται δεν λαμβάνει υπόψιν τις οικογένειες των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ενώ, ειδικότερα για το θέμα της συνεπιμέλειας μεταξύ των δύο γονέων μίας ετεροκανονικής σις/στρέιτ οικογένειας, η κυβέρνηση φαίνεται να προβαίνει σε σοβαρά λάθη. Φεμινιστικές οργανώσεις και φορείς που επικεντρώνονται στην έμφυλη βία κατά των γυναικών, έχουν τονίσει τα επικίνδυνα σημεία του νομοσχεδίου, το οποίο προωθεί την υποχρεωτική συνεπιμέλεια χωρίς να λαμβάνει με ουσιαστικό τρόπο υπόψιν του τις έμφυλες κοινωνικές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών/μητέρων, χωρίς να προτείνει σαφείς τρόπους αναγνώρισης και αντιμετώπισης της έμφυλης ενδοοικογενειακής βίας σε όλες τις μορφές της, όπου αυτή υφίσταται, και χωρίς να προχωρά στη θέσπιση κοινωνικών υπηρεσιών διερεύνησης και ψυχοκοινωνικής στήριξης για τις παραπάνω περιπτώσεις.

Τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τις στερεοτυπικές μορφές οικογένειας σαφώς υποστηρίζουν την αδιασάλευτη συνέχιση της σχέσης των παιδιών και με τους δύο γονείς τους, όταν βέβαια δεν υφίσταται κακοποίηση προς τα παιδιά ή/και μεταξύ των γονέων (συντριπτικά συχνότερα βέβαια σε βάρος της μητέρας). Η δίκαιη, έμφυλα ενημερωμένη και κοινωνικά ρεαλιστική θεσμική διασφάλιση της συνέχισης αυτής της σχέσης δεν μπορεί να γίνει αποσπασματικά, μονομερώς, και χωρίς μία νέα προσέγγιση στην έννοια της οικογένειας που να στηρίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία από βία και διακρίσεις κάθε είδους.
Όσον αφορά στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα ο υπουργός, επικαλούμενος τα παραπάνω επιχειρήματα, και χρησιμοποιώντας λέξεις ειδικού βάρους, όπως «παρεκκλίσεις», δεν εκφράζει επιστημονικά δεδομένα αλλά επικίνδυνα στερεότυπα.
Τονίζουμε ότι, ειδικά για την επίκληση της επιστήμης, οφείλουμε να κινούμαστε με ιδιαίτερη προσοχή, κατάλληλη και επικαιροποιημένη γνώση, και σε συμμόρφωση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Orlando LGBT+ Ψυχική Υγεία Χωρίς Στίγμα».

 

02/02/2021, Αθήνα ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τις δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κ....

Δημοσιεύτηκε από Orlando LGBT+ στις Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021

Σε κοινή ανακοίνωση προχώρησαν και οι οργανώσεις: «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», «Athens Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας», «Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης», «Colour Youth- Κοινότητα Lgbtq Νέων Αθήνας», «Υπερήφανοι Γονείς», «ΟΛΚΕ», «Proud seniors gr ( ομάδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων ηλικίας 50 και άνω)» και «ΛΟΑΤ ΑμεΑ»

Το κοινό Δελτίο Τύπου αναφέρει:

«Ο αξιότιμος κος Υπουργός Δικαιοσύνης με περισσή χαρά ομολόγησε στην εκπομπή «ΠΡΩΙΝΟΙ ΤΥΠΟΙ» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ-1 ότι, αφενός ως Υπουργός Δικαιοσύνης δεν γνωρίζει στοιχειώδη νομικά (γιατί να γνωρίζει άλλωστε, μήπως είναι Υπουργός Δικαιοσύνης;), αφετέρου ότι είναι Υπουργός Δικαιωμάτων μόνο για μια μερίδα ανθρώπων που ζουν σε αυτή τη χώρα.

Το δημοκρατικό έλλειμμα στις κυβερνητικές αποφάσεις είναι πλέον κοινή πεποίθηση. Δεν χρειαζόταν να προχωρήσει σε τέτοιες δηλώσεις ώστε να μας καταστεί σαφές ότι δεν είναι στις προθέσεις της παρούσας κυβέρνησης η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλες και όλους τους πολίτες της Ελλάδας.
Η παρούσα κυβέρνηση μας είχε δείξει από καιρό τον δρόμο της ανισότητας που προτίθετο να ακολουθήσει. Φάνηκε, άλλωστε, από την στάση που κράτησε στο ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 5 του Συντάγματος, απορρίπτοντας την απαγόρευση των διακρίσεων με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα, έκφραση και χαρακτηριστικά φύλου.

Η νομοθέτηση με ΠΝΠ, η απουσία πρωτοβουλιών στη θεσμοθέτηση δικαιωματικών νόμων, η παράλληλη εμμονή στην ενίσχυση του κράτους καταστολής, η εκκωφαντική σιωπή της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο στην ΕΕ την ίδια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετούσε στον αντίποδα την ευρωπαϊκή στρατηγική για τη διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης των πολιτών της, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

Όσο και αν προσπαθεί αυτή η Κυβέρνηση να χρυσώσει το χάπι δήθεν ίσης μεταχείρισης των ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτών της και των παιδιών τους, με επιλογές και υπουργοποιήσεις μεμονωμένων ατόμων, εργαλειοποιώντας τους στο βωμό της προπαγάνδας, και πάλι δεν καταφέρνει να κρύψει το αληθινό της πρόσωπο. Το πρόσωπο που χωρίζει τους πολίτες σε «φυσιολογικούς» και «μη φυσιολογικούς».

Αν κάποιος από τους «άριστους» νομικούς συμβούλους του κ. Τσιάρα, δεν είναι σε θέση να του εξηγήσει τι ακριβώς είναι η «γονική μέριμνα» και ότι δεν πρωτοπορεί, ως αφελώς νομίζει, τουλάχιστον ας του εξηγήσει κάποιος από τους συμβούλους που διαθέτει το Υπουργείο Υγείας ότι η πρώτη αποπαθολογικοποίηση της “ομοφυλοφιλίας” έγινε το 1973 από την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση, ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται τη φυσική παρουσία δύο γονέων με διαφορετικό βιολογικό φύλο για να μη μεγαλώσουν με ψυχολογικά προβλήματα, ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου δεν συνιστούν... “απόκλιση”, όπως ο κ. Υπουργός νομίζει.

Στον απαρχαιωμένο κόσμο του κ.Υπουργού μύθοι, όπως οι παρακάτω, είναι «αυταπόδεικτες αλήθειες» καθώς σε μία και μόνο πρόταση τους ενσωμάτωσε όλους:
Δεν υπάρχουν ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς στην Ελλάδα
Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα δεν μπορούν να γίνουν καλοί γονείς
Τα παιδιά χρειάζονται μητέρα και πατέρα για να μεγαλώσουν σωστά.
Τα παιδιά των ΛΟΑΤΚΙ+ γονέων είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη, προβλήματα συμπεριφοράς ή προβλήματα σχολικής προσαρμογής:
Τα παιδιά των γονέων του ίδιου φύλου είναι πιο πιθανό να γίνουν και τα ίδια ΛΟΑΤ…
Αυτά μας είπε ο κ. Υπουργός στηρίζοντας τα επιχειρήματα του και αγνοώντας όλες τις έρευνες που έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο που καταρρίπτουν όλη την μυθολογία γύρω από τους ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς και τα παιδιά τους. Το σημαντικότερο εξ όλων, που όπως φαίνεται διαφεύγει στον κο Υπουργό είναι ότι τα παιδιά μας είναι υπαρκτά, δεν υπάρχουν στην φαντασία μας αλλά στις ζωές μας, βιώνουν διακρίσεις και στερούνται βασικά δικαιώματα. Είναι παιδιά που, στην ελληνική πραγματικότητα, δεν μπορούν να έχουν και τους δύο γονείς τους στην εκπαίδευση, σε ιατρικές πράξεις, στην ασφάλιση, στην κληρονομιά. Είναι παιδιά που, σε περίπτωση θανάτου του βιολογικού – αναγνωρισμένου θεσμικά γονέα, μπορεί να καταλήξουν σε μακρινούς συγγενείς ή σε ιδρύματα, αντί να συνεχίσουν να ζουν με το μη βιολογικό γονέα τους κ.λπ.

Οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο διεκδικούμε τα δικαιώματα των παιδιών μας, καθώς ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή/και η ταυτότητα φύλου των γονέων τους, σε ένα κράτος δικαίου, δεν θα έπρεπε να οδηγεί σε διακρίσεις και να γίνεται αιτία στέρησης των ατομικών δικαιωμάτων τους. Η εξίσωση των δικαιωμάτων των παιδιών μας με όσα απολαμβάνουν τα παιδιά ετερόφυλων γονέων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνολική αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου που καμία σχέση δεν έχει με αυτό που επιχειρείται από τον κ.Τσιάρα. Η άρνηση της πολιτείας να προχωρήσει σε μια τέτοια ρύθμιση δεν αποτελεί πλέον νομικό κενό αλλά θεσμοθετημένη και νομιμοποιημένη ομοφοβία και τρανσφοβία.

Εμείς και τα παιδιά μας είμαστε πολίτες αυτής της χώρας και απαιτούμε να είμαστε ισότιμοι πολίτες. Ο κος Τσιάρας εκτός από ανεπαρκής είναι πλέον και κοινωνικά επικίνδυνος. Θα μας βρίσκει συνέχεια μπροστά του, να γκρεμίζουμε τα κάστρα της κοινωνικής ανασφάλειας, του ρατσισμού, της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας την οποία υποδαυλίζει.. Απαιτούμε την απομάκρυνσή του και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας και των δικαιωμάτων των παιδιών μας. Κάθε Τσιάρας που θα ενοχοποιεί τις ζωές μας για να χαϊδέψει τα αυτιά των ψηφοφόρων του δεν μπορεί να έχει θέση σε μια Ελλάδα που θέλει να δηλώνει «σύγχρονη».

Συνυπογράφουν οι οργανώσεις :
Οικογένειες Ουράνιο Τόξο
Athens Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας
Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης
Colour Youth- Κοινότητα Lgbtq Νέων Αθήνας
Υπερήφανοι Γονείς
ΟΛΚΕ
Proud seniors gr ( ομάδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων ηλικίας 50 και άνω)
ΛΟΑΤ ΑμεΑ

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ