Σύνοδος Κορυφής: Παρουσιάζουν την επιτυχία Ισπανίας - Πορτογαλίας ως «νίκη Μητσοτάκη»

Ως "επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη", προσπαθούν να "περάσουν" φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Ελλάδα, την εξαίρεση -υπό προϋποθέσεις- Ισπανίας και Πορτογαλίας, οι οποίες θα μπορούν να λάβουν προσωρινά, εθνικά μέτρα μείωσης της τιμής του ρεύματος. Καμία συγκεκριμένη αναφορά στην Ελλάδα που παραμένει ουραγός των εξελίξεων.

Σύνοδος Κορυφής: Παρουσιάζουν την επιτυχία Ισπανίας - Πορτογαλίας ως «νίκη Μητσοτάκη»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Προσωρινή εξαίρεση για έκτακτα μέτρα μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος σε εθνικό επίπεδο, κατόρθωσαν να λάβουν Πέδρο Σάντσεθ και Αντόνιο Κόστα για Ισπανία και Πορτογαλία.
Αυτό αναφέρεται ρητά στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., το οποίο διευκρινίζει πάντως ότι η Κομισιόν θα δώσει το τελικό «οκ».

Χαρακτηριστικό της έντασης που υπήρξε ήταν η οργισμένη αποχώρηση του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, από την αίθουσα της συνεδρίασης, λέγοντας πως θα ασκήσει βέτο αν δεν συμφωνηθεί πλαφόν στις ενεργειακές τιμές και δεν επιτραπεί στην Ισπανική κυβέρνηση να μπορεί να παρέμβει προς όφελος της τελικής τιμής στους καταναλωτές.

Τελικά και η Ισπανία και η Πορτογαλία πέτυχαν να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο του σχεδίου συμπερασμάτων πως αποτελούν μια «ενεργειακή νησίδα» που έχει ιδιαιτερότητες και θα μπορέσουν να παρουσιάσουν τα μέτρα που θα επιλέξουν στην Κομισιόν η οποία και θα τα εγκρίνει αν δεν προκαλούν υπερβολικές στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση και τα ελληνικά ΜΜΕ προσπαθούν να παρουσιάσουν επικοινωνιακά όλο αυτό, ως νίκη και του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος όμως δεν πέτυχε καμία ιδιαίτερη μεταχείριση και ας βρίσκεται η ελληνική κοινωνία στα όρια της οικονομικής και ψυχολογικής κατάρρευσης.

«Στα θέματα της ενέργειας είχαμε μία δύσκολη συζήτηση. Δεν είχαμε πριν από το Συμβούλιο Κορυφής καταφέρει να βρούμε κοινό τόπο. Πέτυχαμε να υπάρξει ρητή αναφορά στο πλαφόν της τιμής του φυσικού αερίου», δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και δημοσιογράφοι να κάνουν ήδη αναφορές για "νίκη Μητσοτάκη".

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ