POLITICO: «Υπό απειλή η ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα»

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την ελληνική κυβέρνηση καθώς τα στοιχεία διεθνών ερευνών για φίμωση του Τύπου, "στραγγαλισμού" επικριτικών Μέσων, εκφοβισμού δημοσιογράφων και έλεγχο των ΜΜΕ, κάνουν το γύρο του κόσμου.

POLITICO: «Υπό απειλή η ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Πριν λίγες ημέρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ισχυρίστηκε ότι η μεγάλη έρευνα έξι διεθνών δημοσιογραφικών οργανισμών «προσβάλλει τον ελληνικό Τύπο» και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση που την ανέδειξε.


Οικονόμου για τη διεθνή έκθεση - κόλαφο: «Προσβάλλει τον ελληνικό Τύπο»


Μόνο που η συγκεκριμένη, απόλυτα έγκυρη έρευνα, έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στις Βρυξέλλες και αναδημοσίευσης σε μεγάλα Μέσα του εξωτερικού, που προφανώς και δε συμμερίζονται της απόψης μιας κυβέρνησης η οποία κατηγορείται για φίμωση του Τύπου.


Διεθνής σάλος με την έκθεση - κόλαφο για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα


«Τα ελληνικά ΜΜΕ υπό απειλή, αναφέρει δημοσίευμα», είναι ο τίτλος του περιοδικού POLITICO, που μόνο αριστερό ή προοδευτικό δεν το λες.

Συγκεκριμένα, το POLITICO αναφέρει:

Η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και η ασφάλεια των δημοσιογράφων απειλούνται περισσότερο στην Ελλάδα από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με νέα έκθεση που κυκλοφόρησε τη προηγούμενη Δευτέρα.

Η έκθεση με τίτλο «Έλεγχος του μηνύματος: Προκλήσεις για το ανεξάρτητο ρεπορτάζ στην Ελλάδα»,  συντάχθηκε από το Media Freedom Rapid Response (MFRR), μια συμμαχία υπό την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, το οποίο διεξήγαγε μια αποστολή στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2021.

Η Ελλάδα έπεσε πέντε θέσεις στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2021, ο οποίος δείκτης περιγράφει ένα «επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου» στη χώρα, αναφερόμενος σε κρατικούς πόρους που μοιράστηκαν χωρίς διαφάνεια, εσωτερική λογοκρισία των κρατικών μέσων ενημέρωσης και βία κατά των δημοσιογράφων.  Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 70η θέση στον δείκτη και έχει την 4η χειρότερη κατάταξη στην Ε.Ε.

Σημαντική επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου από τότε που η ΝΔ ανέλαβε την εξουσία

Η εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα είναι επίσης πολύ χαμηλή.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το γερμανικό  think-tank Friedrich Naumann Foundation πέρυσι, διαπίστωσε ότι 8 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι τα μέσα ελέγχονται από την κυβέρνηση, ενώ τα δύο τρίτα πιστεύουν ότι τα ελληνικά μέσα μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις.

Μια πρόσφατη έρευνα για το Ινστιτούτο Eteron, διαπίστωσε ότι μόλις το 10,7% των πολιτών εμπιστεύονται τα μέσα ενημέρωσης.

Η πρόσφατη μεγάλη έκθεση του MFRR σημειώνει ότι η κατάσταση στο τοπίο των ελληνικών μέσων ενημέρωσης δεν είναι νέα, αλλά παρατηρείται σημαντική επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου από τότε που το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε την εξουσία το 2019.

Η έκθεση αναφέρει πως η κυβέρνηση της ΝΔ «έχει εμμονή με τον έλεγχο του μηνύματος και την ελαχιστοποίηση επικριτικών και διαφωνούμενων φωνών».

«Ειδήσεις που είναι ενοχλητικές ή μη κολακευτικές για την κυβέρνηση, που περιλαμβάνουν αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν αναφέρονται σε πολλά μέσα, δημιουργώντας σημαντικό εμπόδιο για την πρόσβαση του κοινού στην πληροφόρηση και, στη συνέχεια, την ενημερωμένη συμμετοχή του στη δημοκρατική διαδικασία», αναφέρει επίσης η έκθεση.

Οι υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου προειδοποιούν επίσης για πρόσφατες νομικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα της Ελλάδα, που ισχυρίζονται ότι θα μπορούσαν να θέσουν εκτός νόμου την ερευνητική δημοσιογραφία.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η κυβερνητική πλειοψηφία τροποποίησε τον ποινικό κώδικα της χώρας για να συμπεριλάβει μια αμφιλεγόμενη προσθήκη που ποινικοποιεί την διάδοση ψευδών πληροφοριών.

Η Ένωση Δημοσιογράφων, ΕΣΗΕΑ, προειδοποίησε ότι η διατύπωση είναι πολύ ασαφής και μπορεί να οδηγήσει σε δίωξη δημοσιογράφων απλώς και μόνο επειδή εξέφρασαν τις απόψεις τους.

Τόσο η ένωση όσο και οργανώσεις όπως η Human Rights Watch έχουν ζητήσει την ανάκληση του νόμου.

Το MFRR κάλεσε τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι αυτοί που βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ θα πρέπει να προσαχθούν γρήγορα στη δικαιοσύνη, να διασφαλίσουν ότι όλες οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, να αντιμετωπίζουν ισότιμα τα Μέσα ενημέρωσης και να κατανέμουν κρατικούς πόρους με διαφάνεια. Ζήτησε επίσης την τροποποίηση του ποινικού κώδικα για τις «ψευδείς ειδήσεις».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ