Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: "Εμφύλιος" της τελευταίας στιγμής για τα δικαιώματα φίλων και μελών (εικόνες)
Δεν αποφεύχθηκε τελικά ο μίνι "εμφύλιος" για το "άνοιγμα" του κόμματος, λίγο πριν τη λήξη του συνεδρίου.


Ένταση και "εμπλοκή" λίγες ώρες πριν την επίσημη λήξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η εσωκομματική αντιπολίτευση ("Ομπρέλα") έθεσε το ζήτημα πως δεν μπορούν να τα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους συνέδρους και τα μέλη όσοι εγγράφονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας iSYRIZA, χωρίς να ελέγχεται με τουλάχιστον μία αυτοπρόσωπη παρουσία στην τοπική οργάνωση μελών, το "ποιόν" του υποψήφιου μέλους - φίλου του κόμματος, καθώς όπως ισχυρίζονται ενέχει ο κίνδυνος να εγγραφούν, για παράδειγμα, ακροδεξιά στοιχεία που δεν έχουν σχέση με την αριστερά.
Όταν το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία δια της ανάτασης των καρτών, διαπιστώθηκε ισοπαλία, κάτι που προφανώς φέρνει σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς δική του επιθυμία το «άνοιγμα» και μέσω της ηλεκτρονικής εγγραφής.
Πρέπει να σημειωθεί πως αρκετοί σύνεδροι, ιδίως όσοι είναι από την περιφέρεια, είχαν ήδη αναχωρήσει, για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους.
Με παρέμβαση του, ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, πρότεινε να γίνει ψηφοφορία ώστε και αυτό το ζήτημα να λυθεί στις κάλπες της 15ης Μαϊου, όταν και θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για ανάδειξη προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής. Η ψηφοφορία έγινε πάλι δια ανατάσεως των καρτών και τελικά η πρόταση του γραμματέα πέρασε, παρά τις έντονες αντιδράσεις από τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και άλλα μέλη της "Ομπρέλας" που μάλιστα απείλησαν με αποχώρηση.
Χαρακτηριστικές είναι και οι εικόνες με τον Αλέξη Τσίπρα να συζητά έντονα με τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.


Αντιδράσεις στο Twitter.
Η αποχώρηση της Ομπρέλας από τη ψηφοφορία για το καταστατικό. Ένταση για την εγγραφή μελών και την αναγραφή στο καταστατικό. Οι δηλώσεις του Σκουρλέτη και η αποχώρηση των στελεχών της Ομπρέλας. Προηγήθηκε έντονος διάλογος Σκουρλέτη-Τσακαλώτου με Τσίπρα στην πρώτη σειρά. pic.twitter.com/YiQfDTqXdz
— Renato Lekka (@RenosLek) April 17, 2022
Ναι,ήμουν φορτισμένη μιλώντας στο Συνέδριο.Γιατί σήμερα ο Θ.Δρίτσας,χθες οι Δ.Βίτσας και Ε.Τσακαλώτος,δέχθηκαν αήθη επίθεση. Φορτισμένη γιατί οι τραμπούκοι δεν έχουν θέση στο κόμμα μου.Και ποτέ,στο όνομα καμιάς διεύρυνσης,δεν θα τους θεωρήσω συντρόφους μου https://t.co/eHdku2NBqo
— Αννέτα Καββαδία (@annetakavadia) April 16, 2022
Προσωπικά αποχώρησα από τη διαδικασία γιατί δεν αξίζει αυτό στο ΣΥΡΙΖΑ. Το φοβερά σημαντικό ζητημα που προκάλεσε το deadlock στο συνέδριο: οι σχεδόν μοιρασμένες απόψεις για το αν θα πρέπει τα μέλη να εγγράφονται ηλεκτρονικά μόνο ή θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον 1 αυτοπρόσωπη>
— Άννα Ζαμπέλ (@annzabel) April 17, 2022
Είμαι με τ πρόεδρο αλλά συγνώμη ζήτησαν τ αυτονόητο ν υπάρχει τουλάχιστον μια παρουσία τους είτε δ ζώσης είτε διαδικτυακά, όχι ν μην γίνονται δεκτά ως μέλη.. Δεν συνεισφέρει κάνεις σ Πρόεδρο μ ανακρίβειες κ πολιτικούς ακροβατισμους όπως ν ψηφίσουμε τ αλλαγές 1μηνα μετά τ συνέδριο
— C.Dr (urologist) (@Cubadoctorche) April 17, 2022
Κάποιοι ενοχλήθηκαν για αυτό που έγραψα στην Καββαδία για την ομπρέλα και έκαναν unfollow.
— Tυράννια Βάπιρελ ???????????? (@TyraniaVapirel) April 17, 2022
Ε, συγγνώμη κιόλας που δεν μου αρέσει να υπάρχουν 10 στελέχη σε ένα κόμμα που το ψήφισαν 2.000.000 πολίτες, τα οποία νομίζουν ότι κάνουν κάτι με το να βάζουν εμπόδια συνεχώς, χωρίς λόγο!
Να μείνετε με τον Πολάκη παιδιά. Τα λέμε.
— Ο Μπίρλας κι ο Κόρκος (@kakomyrios) April 17, 2022
Τύποι τύπου Σκουρλέτη που παίζουν με την ενότητα του κόμματος δεν εχουν θεση στον ΣΥΡΙΖΑ. #Συνεδριο_Συριζα
— Andreas Alexopoulos/???? (@aalexopoulos1) April 17, 2022
Ήρθε η ώρα κάποιοι να πάτε στο σπιτάκι σας. Δεν έχετε τίποτα άλλο να δώσετε, δε θέλετε να δώσετε τίποτα άλλο και κυρίως δεν μπορείτε.
— Δραχμend (@VasilisXtM) April 17, 2022