Ρεπορτάζ Reuters - Τεράστιες διαστάσεις παίρνει η παρακολούθηση δημοσιογράφου από την ΕΥΠ

Εκτενές ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters στην υπόθεση παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Κράτος παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και ερευνών δημοσίου συμφέροντως.

Ρεπορτάζ Reuters - Τεράστιες διαστάσεις παίρνει η παρακολούθηση δημοσιογράφου από την ΕΥΠ
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για το θέμα», είπε στο Reuters, εισαγγελέας, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, προσθέτοντας ότι η έρευνα θα επιδιώξει να καθορίσει εάν υπήρξε παραβίαση της νομοθεσίας περί απορρήτου των τηλεπικοινωνιών της χώρας.

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί και δήλωση του Θανάση Κουκάκη, ο οποίος δήλωσε στο Reuters πως πίστευε ότι το τηλέφωνό του είχε μολυνθεί από λογισμικό κατασκοπείας Predator που αναπτύχθηκε από τη Cytrox, μια ευρωπαϊκή εταιρεία παρακολούθησης. Το spyware Cytrox Predator πωλείται στην Ελλάδα από την Intellexa, η οποία δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.


Παρακολούθηση Κουκάκη: Επιστολή - κόλαφος 7 διεθνών οργανώσεων βάζει στο "κάδρο" των ευθυνών τον Κυριάκο Μητσοτάκη


Ο δημοσιογράγος Θανάσης Κουκάκης, που υποψιάστηκε για πρώτη φορά ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τις κλήσεις του τον Ιούλιο του 2020, ζήτησε από την ανεξάρτητη αρχή απορρήτου των τηλεπικοινωνιών ΑΔΑΕ να εξακριβώσει εάν είχε σημειωθεί παραβίαση του απορρήτου και εάν ναι αν είχε διαταχθεί από εισαγγελέα.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι με παρακολουθούσαν», είπε ο Κουκάκης στο Reuters, αναφέροντας ότι η αρχή απάντησε τον Ιούλιο του 2021, λέγοντας ότι δεν βρήκε τίποτα που να παραβιάζει το νόμο για το απόρρητο των επικοινωνιών.
Η απάντηση της ΑΔΑΕ όμως ήρθε τέσσερις μήνες αφότου η κυβέρνηση είχε προλάβει να ψηφίσει αναδρομική τροποποίηση του νόμου περί απορρήτου που της επέτρεπε να μην ενημερώνει άτομα που παρακολουθούνται και υπόκεινται σε υποκλοπές για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η νομική σύμβουλος της ΑΔΑΕ, Κατερίνα Παπανικολάου, δήλωσε στο Reuters ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένη να σχολιάσει το θέμα.

Αφού το τηλέφωνό του «άρχισε να λειτουργεί παράξενα» σε μια δεύτερη απόπειρα κατασκοπείας, ο Κουκάκης είπε ότι ζήτησε βοήθεια από το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το οποίο παρακολουθεί τη βιομηχανία spyware. Ο ερευνητής του Citizen Lab Bill Marczak επιβεβαίωσε ότι το εργαστήριο ανέλυσε το τηλέφωνο του Κουκάκη και βρήκε ίχνη spyware Predator. «Το αναλύσαμε και επιβεβαιώσαμε λοίμωξη από Cytrox», είπε στο Reuters.

«Εντοπίσαμε το SMS στο τηλέφωνο που χρησιμοποιήθηκε… είναι η πρώτη ελληνική περίπτωση που μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε».

Η ΕΕ θεωρεί απαράδεκτη τη χρήση spyware κατά δημοσιογράφων

Η υπόθεση Κουκάκη θα διερευνηθεί από νομοθέτες της ΕΕ που παρακολουθούν την εξάπλωση λογισμικού κατασκοπείας στην Ευρώπη, δήλωσε η Sophie in't Veld, Ολλανδή βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ελληνική υπόθεση «εμπίπτει πολύ στο πεδίο της έρευνάς μας», είπε.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ