Ευρωβουλή: Κατηγορούμενη η κυβέρνηση Μητσοτάκη - Διεθνής ανησυχία για ελευθερία του Τύπου, παρακολουθήσεις και Novartis

Απολογούμενη η ελληνική κυβέρνηση στην πολύ σημαντική ακρόαση της υποεπιτροπής για το Κράτος Δικαίου της Επιτροπής Δημοκρατικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Ευρωβουλή: Κατηγορούμενη η κυβέρνηση Μητσοτάκη - Διεθνής ανησυχία για ελευθερία του Τύπου, παρακολουθήσεις και Novartis
ΠΡΟΒΟΛΗ

Είναι χαρακτηριστικό πως λόγω της μεγάλης σημασίας της, η συνεδρίαση έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ακόμη και για τους ευρωβουλευτές που δεν συμμετέχουν στην επιτροπή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του tvxs.gr, οι ευρωβουλευτές ρώτησαν τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου, όπως οι διώξεις δημοσιογράφων και δικαστικών που ερεύνησαν το σκάνδαλο Novartis, η ελευθεροτυπία και οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων αλλά και οι απειλές κατά των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, που παρά την ευρωπαϊκή Oδηγία για την προστασία τους και τις πιέσεις της Κομισιόν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να μην εφαρμόζει.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου ανήκει η ΝΔ. Παρατηρητές εκτιμούσαν ότι το ΕΛΚ παίρνει αποστάσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ή δεν ήθελε να ταυτιστεί με τις πρακτικές που εξετάστηκαν.

Στη συνεδρίαση είχε κληθεί και συμμετείχε η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, που ερευνούσε το σκάνδαλο Novartis μέχρι που καταργήθηκε η θέση της και από τις αρχές Φεβρουαρίου είναι κατηγορούμενη για την ίδια υπόθεση.

Η κ. Τουλουπάκη παρουσίασε την ιστορία του σκανδάλου, υπογραμμίζοντας ότι η δίωξη της είναι πολιτική και πως υπάρχουν έγγραφα που το αποδεικνύουν, τα οποία προσφέρθηκε να διαθέσει στους ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Π. Αλεξανδρής -ο υπουργός Γ. Τσιάρας για άλλη μια φορά δεν παρευρέθηκε- ισχυρίσθηκε πως το αίτημα του ελληνικού κράτους για αποζημίωση από την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία είναι έτοιμο και μπορεί να κατατεθεί μέχρι και αύριο.

Ο ισχυρισμός του κ. Αλεξανδρή προκάλεσε την αντίδραση της Ελένης Τουλουπάκη, που διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να θεωρείται σκευωρός και την ίδια στιγμή να χρησιμοποιούνται τα πορίσματά της για την προετοιμασία του αιτήματος της αποζημίωσης

Κατά τις ίδιες πηγές, ύστερα από έντονες πιέσεις να δώσει εξηγήσεις για την περίπτωση της παρακολούθησης Κουκάκη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ισχυρίστηκε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν παρακολουθεί κανέναν. Στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι γίνονται παρακολουθήσεις για τις οποίες αποφασίζει η Δικαιοσύνη, εάν το κρίνει απαραίτητο. 

Ωστόσο, έγινε σαφές στους μετέχοντες της ακρόασης, ότι οι Βρυξέλλες έχουν ενοχληθεί πολύ από την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, την λίστα Πέτσα και τη δολοφονία Καραϊβάζ

Μερικοί ευρωβουλευτές δεν δίστασαν να παραλληλίσουν τη χώρα μας με την Ουγγαρία, επισημαίνοντας πως δεν γίνεται να στρέφεται η ΕΕ κατά της Βουδαπέστης αλλά να αγνοεί τα ίδια ατοπήματα της Αθήνας 

Τέλος, ο κ. Αλεξανδρής δήλωσε πως αύριο Παρασκευή θα δοθεί σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της οδηγίας για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την ενσωμάτωσή της έχει παρέλθει από το Δεκέμβριο του 2021 και ότι η Κομισιόν έχει ήδη προβεί σε προειδοποιήσεις, όπως ενημέρωσε πρόσφατα η αρμόδια Επίτροπος, Βέρα Γιούροβα, με απάντησή της σε ερώτηση του Στέλιου Κούλογλου. 


πηγή: tvxs.gr 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ