Fake News από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ - Θέμα παραίτησης Οικονόμου

Κυβέρνηση και φιλοκυβερνητικά Μέσα κάνουν ό,τι περνάει απ' το χέρι τους για να επιβεβαιώσουν την τραγική -και επικίνδυνη για τη δημοκρατία- κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Fake News από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ - Θέμα παραίτησης Οικονόμου
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στις 6 Μαΐου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου αναρτά στο λογαριασμό του στο facebook, πίνακα και ισχυρίζεται πως στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης αποδεικνύουν πως η Ελλάδα βρίσκεται, σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, «στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, υπερβαίνοντας τις επιδόσεις πολλών χωρών με μεγάλη παράδοση και ταυτόχρονα υπολειπόμενη ελαχίστων».


SOS για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα - Τελευταία στην Ε.Ε. και "βουτιά" 38 θέσεων στον Παγκόσμιο Δείκτη


«Σε πείσμα όσων δεν χάνουν ευκαιρία να κατασυκοφαντήσουν την Πατρίδα μας, διαβάλλοντας παράλληλα τα ελληνικά ΜΜΕ και τους λειτουργούς του Τύπου, τα πορίσματα της έκθεσης του Media Pluralism Monitor (υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης) δείχνουν ότι, όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου, η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, υπερβαίνοντας τις επιδόσεις πολλών χωρών με μεγάλη παράδοση και ταυτόχρονα υπολειπόμενη ελαχίστων. Μάλιστα, με τις νέες μας νομοθετικές πρωτοβουλίες οι επιδόσεις της χώρας μας θα βαίνουν συνεχώς βελτιούμενες. Η αλήθεια είναι απλή και δεν σκιάζεται», έγραψε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ανάρτησή του.

Οι αντιδράσεις κάτω από την ανάρτηση του Γιάννη Οικονόμου ήταν δεκάδες, με τους χρήστες να τονίζουν ότι είναι προφανές πως ο πίνακας δεν σχετίζεται καθόλου με τις αρνητικές επιδόσεις της χώρας στην ελευθερία του Τύπου, αλλά έχει να κάνει με τις ψηφιακές ικανότητες των πολιτών.

Ένα από τα δεκάδες σχόλια, ήταν και του δημοσιογράφου Αντώνη Γαλανόπουλου, ο οποίος απευθυνόμενος στον Γιάννη Οικονόμου, αναφέρει:

«Αξιότιμε κ. κυβερνητικέ εκπρόσωπε, είναι άσχημο να νομίζετε ότι οι πολίτες της χώρας δεν γνωρίζουν αγγλικά. Ο πίνακας που μας δείχνετε μιλά για το "information literacy". Στην πρωτότυπη δε εκδοχή του, γιατί εδώ παρατίθεται δευτερογενώς, λέει "media literacy on the digital competencies of individuals", δηλαδή εγγραμματισμός και ψηφιακές δεξιότητες. Ο πίνακας αυτός κατατάσσει τις χώρες ως προς του κινδύνους που προκύπτουν από αυτούς τους δυο παράγοντες. Φαίνεται και στην απραπομπή 77 εκεί που υπάρχει το link για την έρευνα του Media Pluralism Monitor.
Δεν πρόκειται για κατάταξη ως προς την ελευθερία του τύπου. Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν περιλαμβάνει καμία τέτοια κατάταξη.
Η αλήθεια είναι όντως απλή, αρκεί κανείς να διαβάζει αγγλικά».

Δυστυχώς για τον κ. Γιάννη Οικονόμου και την κυβέρνηση που εκπροσωπεί, ο δημοσιογράφος, με αναλυτική έρευνα στο ανεξάρτητο Μέσο parallaximag.gr, αποδόμησε πλήρως τo "μαγείρεμα" της έρευνας που επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και φιλοκυβερνητικά Μέσα, όπως το iefimerida.


Πως το iefimerida διαστρέβλωσε την αλήθεια μιας έρευνας για την ελευθερία του Τύπου (εικόνες)


Στην έρευνα του Αντώνη Γαλανόπουλου, αποδεικνύεται πως ο πίνακας που χρησιμοποιήθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο -και παρουσιάζει τον "ψηφιακό αλφαβητισμό" των πολιτών και όχι την ελευθερία του Τύπου- όχι μόνο δεν περιλαμβάνεται στην έκθεση, αλλά είναι από άλλη έκθεση ως συνοδευτικό υλικό, ενώ την ίδια ώρα, η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν έχει σειρά κατάταξης.

Οι πίνακες, μάλιστα, της έρευνας του Συμβουλίου της Ευρώπης, περισσότερο επιβεβαιώνουν την έκθεση των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα», παρά τη διαψεύδουν. Η έκθεση καταγράφει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου σε θέματα όπως: η επιρροή των ιδιοκτητών στο περιεχόμενο των ειδήσεων, η πολιτική ανεξαρτησία των ΜΜΕ, η δημοσιογραφική ανεξαρτησία και η κατανομή κρατικής διαφήμισης».

Ακόμα χειρότερα, οι "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" είναι επίσημοι συνεργάτες του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατέχοντας και συμβουλευτικό ρόλο στις πρωτοβουλίες του για την ελευθερία του Τύπου.

Δείτε παρακάτω, ενδεικτικά, πως παρουσίασαν γνωστά mainstream ΜΜΕ στην Ελλάδα, την "είδηση", μία μέρα -ή στην περίπτωση του parapolitika.gr, λίγη ώρα- μετά την "πάσα" του κυβερνητικού εκπροσώπου.  

Την παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για παραποίηση στοιχείων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζήτησε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Επίσημη κυβερνητική γραμμή οι ψευδείς ειδήσεις - Ο κ. Οικονόμου πρέπει άμεσα να παραιτηθεί

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Οικονόμου συλλαμβάνεται να διακινεί ψευδείς ειδήσεις και να παραποιεί έγγραφα και στοιχεία. Τον είχε καταγγείλει πρώτος και δημόσια ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Τώρα όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεπερνά τον εαυτό του και εξευτελίζει διεθνώς τη χώρα. Δεν δίστασε να αναρτήσει χάρτη από Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για να "αποδείξει " ότι η Ελλάδα στα θέματα Ελευθερίας του Τύπου βρίσκεται σε καλή θέση. Μόνο που ο τίτλος στο γράφημα με τον χάρτη αναφέρεται σε άλλο θέμα. Τόσο το χειρότερο για τον τίτλο κατά τον κ. Οικονόμου. Απλά τον αφαίρεσε. Και όχι μόνο αυτό. Όποιος διαβάσει την έκθεση για την οποία πανηγυρίζουν ο κ. Οικονόμου και οι έμμισθοι του διαπιστώνει ότι κατατάσσει τη χώρα μας στο κόκκινο, στην ίδια θέση με την Ουγγαρία και την Τουρκία στα θέματα παρεμβάσεων και ανεξαρτησίας του Τύπου.

Η ευκολία με την οποία ο κ. Οικονόμου διακινεί ψευδής ειδήσεις δείχνει ότι δεν κατανοεί την ανάγκη να παραιτηθεί. Η μη απομάκρυνση του όμως από τον κ. Μητσοτάκη δείχνει ότι το ψέμα και η προσπάθεια ελέγχου της πληροφορίας αποτελούν την επίσημη κυβερνητική γραμμή. Η σήψη και η παρακμή είναι πλέον ορατές και έξω από τα σύνορα της χώρας.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ