Αποκαλυπτικό δημοσίευμα: «Η ΕΥΠ αγόρασε λογισμικό παρακολούθησης το 2020 - Ήταν το Predator;»

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από ερευνητικό ρεπορτάζ του insidestory.gr, με τίτλο "Το διαχρονικό ενδιαφέρον των ελληνικών αρχών για λογισμικά κατασκοπίας", όπου και αποκαλύπτεται «αγορά λογισμικού παρακολούθησης από την ΕΥΠ» το 2020.

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα: «Η ΕΥΠ αγόρασε λογισμικό παρακολούθησης το 2020 - Ήταν το Predator;»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ του insidestory.gr, αναφέρει πως το 2020, «η ηγεσία της ΕΥΠ που έχει τοποθετήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προκηρύσσει διαγωνισμό με αντικείμενο την απόκτηση λογισμικού νόμιμης συνακρόασης, στον οποίον αρχικά συμμετέχουν οκτώ εταιρείες. Στην τελική φάση της υποβολής οικονομικής προσφοράς απομένουν η ιταλική RCSABOUT US | rcslab.it Lab και η ισραηλινή Elbit (με τους εδώ εκπροσώπους τους). Σύμφωνα με πληροφορίες του inside story, η προσφορά της ισραηλινής εταιρείας ήταν κάτω από 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ τελικά το σύστημα κατακυρώνεται στην ιταλική εταιρεία για 6,2 εκατ. ευρώ, που πληρώνονται από διαφορετικούς κωδικούς. Προηγουμένως η φθηνότερη ισραηλινή εταιρεία είχε αποκλειστεί για τυπικούς λόγους. Σχεδόν έναν χρόνο μετά, το καλοκαίρι του 2021 η ιταλική εταιρεία υπέστη κυβερνοεπίθεση, όπως παραδέχθηκε η ίδια με ανακοίνωσή της».


Κουκάκης: «Η κατάχρηση εξουσίας στην περίπτωσή μου εκθέτει κυβέρνηση και Μέγαρο Μαξίμου»


Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα του inside story, αναφέρει:

Ένα ενδιαφέρον ερώτημα είναι αν η σύμβαση της ΕΥΠ υπογράφεται με την ιταλική εταιρεία ή με νομική οντότητα άλλης χώρας, όπως είχε γίνει με το προηγούμενο σύστημα νόμιμης συνακρόασης που ως γνωστόν είχε καταλήξει στον Εισαγγελέα.

Μετά τις αποκαλύψεις του inside story για την παρακολούθηση του κινητού του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη με λογισμικό κατασκοπίας ονόματι Predator, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι «οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα λογισμικά».

Το ίδιο λένε και πηγές του inside story στην ΕΛΑΣ και την ΕΥΠ.


Reporters United: «Αποδεικνύουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη»


Ωστόσο στην υπόθεση αυτή, μία νέα αποκάλυψη από τους Reporters United, που απέδειξαν ότι πριν την παράνομη μόλυνση του κινητού του με spyware η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη (είχε γίνει άρση του απορρήτου του για λόγους εθνικής ασφαλείας), περιέπλεξε την κατάσταση, αφού προέκυψε το εξής ερώτημα: «πόσο πιθανό είναι η παγίδευση του κινητού του Κουκάκη από το Predator να είναι έργο ιδιώτη;».

Ο Μπιλ Μάρκζακ, ανώτερος ερευνητής στο Citizen Lab, επιστήμονας με μεγάλη τεχνική επάρκεια στην ανίχνευση spyware, ο οποίος επιβεβαίωσε στον έλληνα δημοσιογράφο ότι έχει πέσει θύμα του συγκεκριμένου λογισμικού παρακολούθησης είχε ερωτηθεί από το inside story εάν πρόκειται για κρατική υπηρεσία ή για ιδιωτική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την παρακολούθηση του Κουκάκη.

Στην απάντησή του ανέφερε: «Από τεχνική άποψη δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς αν πρόκειται για την ελληνική κυβέρνηση ή για ιδιωτική εταιρεία. Δεν έχουμε ωστόσο δει περίπτωση στην οποία ένα ισχυρό λογισμικό υποκλοπής (...) να έχει πουληθεί σε μία ιδιωτική εταιρεία για τη δική της χρήση. [...] είναι δύσκολο να φανταστώ ένα σενάριο όπου μια ιδιωτική εταιρεία θα μπορούσε νόμιμα να χρησιμοποιεί το Predator. Ακόμα, αυτού του τύπου το λογισμικό κοστίζει συνήθως πολλά εκατομμύρια δολάρια, που πιθανόν δεν θα μπορούσε να πληρώσει μια ιδιωτική εταιρεία».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ