Novartis_gate: Ο "προστατευόμενος" Νίκος Μανιαδάκης και η 9ωρη κατάθεσή του

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο της Άντας Ψαρρά, στην ΕΦΣΥΝ, σχετικά με την 9ωρη κατάθεση του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα για το σκάνδαλο Novartis, συμβούλου του Άδωνη Γεωργιάδη και –όπως αποκαλύφθηκε- πληροφοριοδότη του FBI, Νίκου Μανιαδάκη.

Novartis_gate: Ο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο... καλά προστατευόμενος μάρτυρας ομολόγησε ότι επί χρόνια έδινε πληροφορίες στο FBI σχετικά με το διηπειρωτικό σκάνδαλο της Novartis και δεν διέψευσε τους αποκαλυπτικούς διαλόγους που είχε με τον Κώστα Βαξεβάνη.

Εννιά ώρες κατάθεση έδωσε στην ειδική ανακρίτρια κ. Αλεβιζοπούλου ο Νίκος Μανιαδάκης, πρώην ανεπίσημος σύμβουλος υπουργών και πρώην προστατευόμενος μάρτυρας. Ηδη ο ίδιος έχει αθωωθεί για τις κατηγορίες που αρχικά του είχαν απαγγελθεί λόγω παραγραφής.

Οι χθεσινές αποκαλύψεις του «Documento» όμως για το περιεχόμενο της κατάθεσής του έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσουν εύκολα να... παραπέσουν στο όποιο δικαστήριο για τη «σκευωρία».

Ο ίδιος ομολόγησε ότι έδινε πληροφορίες στο FBI, ενώ δεν διέψευσε τους αποκαλυπτικούς διαλόγους με τον Κώστα Βαξεβάνη, χαρακτηρίζοντας απλά υπερβολές τα ίδια του τα μηνύματα στον δημοσιογράφο.

Η ανακρίτρια φαίνεται πως δεν θεώρησε σκόπιμο να τον ρωτήσει για όλα αυτά, π.χ. για τους εκβιασμούς Στουρνάρα που τον είχαν τρομάξει, αλλά του έκανε ερωτήσεις... γενικού ενδιαφέροντος.

Κι όμως εκείνος στην πολύωρη κατάθεσή του παραδέχτηκε, για παράδειγμα, δύο συναντήσεις που είχε με ανθρώπους του FBI τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Αυστρία και συγκεκριμένα στη Βιέννη. Παραδέχθηκε ότι «επί χρόνια κατέθετε στο FBI και έδινε στοιχεία για το σκάνδαλο Novartis, τα οποία οδήγησαν τελικά τη φαρμακευτική να πληρώσει στις ΗΠΑ 350 εκατ. δολάρια ως πρόστιμο για τις πρακτικές που ακολουθούσε στην Ελλάδα», σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του «Documento».

(Και) με τις δικές του καταθέσεις στις ΗΠΑ, λοιπόν, καταδικάστηκε η φαρμακευτική και δύσκολα θα πιστέψει κανείς ότι όσα κατέθεσε αφορούσαν τα ιατρικά συνέδρια και όχι τις υπερτιμολογήσεις -διά χειρός υπουργών- με τις υπουργικές αποφάσεις και τις περίφημες λίστες των φαρμάκων που σχεδόν συνέτασσαν τα στελέχη της εταιρείας προκειμένου να ευνοηθούν τα ακριβά της φάρμακα την περίοδο των μνημονίων.

«Χειραγώγηση»

«Παράλληλα, ενώ εμφανίζει διαρκώς τον Βαξεβάνη ως εκείνον που προσπαθούσε να τον χειραγωγήσει με δημοσιεύματα, παραδέχεται ότι δημοσιεύματα του “Documento” για εκείνον υπήρχαν από τις αρχές του 2017, όταν δηλαδή στην Εισαγγελία Διαφθοράς δεν ήταν η Ελένη Τουλουπάκη, αλλά η Ελένη Ράικου. Ενδεικτικό των αντιφάσεων στις οποίες υπέπεσε ο μάρτυρας είναι επίσης ότι ενώ σε σημείο της κατάθεσής του λέει ότι ο Βαξεβάνης προσπαθούσε να τον χειραγωγήσει, σε άλλο σημείο σημειώνει αντιφάσκοντας ότι ο δημοσιογράφος “προσπαθούσε να αποσπάσει από εμένα πληροφορίες”» συνεχίζει το ρεπορτάζ.

Κι ένα σχόλιο:

Είναι τουλάχιστον περίεργο το γεγονός ότι για την εννιάωρη κατάθεση δεν κρίθηκε σκόπιμο να γραφτεί σχεδόν τίποτα στα γνωστά ΜΜΕ που συνήθως είναι τόσο καλά πληροφορημένα για όλα. Ο Γιάννης Αναστασίου-Νίκος Μανιαδάκης μπορεί να έβγαλε την "κουκούλα" του μόλις κρίθηκε ένοχος από τους πρώην και διωκόμενους σήμερα εισαγγελείς, αλλά μάλλον κάποιοι φροντίζουν να του την... ξαναφορέσουν με σιγήν ιχθύος μήπως και να τεκμηριωθεί η θεωρία της σκευωρίας.


πηγή: efsyn.gr 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ