"Βόμβα" από Google: «Κρατικοί φορείς στην Ελλάδα προμηθεύτηκαν το λογισμικό παρακολούθησης Predator»

Πιο επίσημα δε γίνεται.

ΠΡΟΒΟΛΗ

«Εκτιμούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι αυτά τα exploits [σ.σ. η εφαρμογή Predator] κατασκευάστηκαν από μία και μόνη εμπορική εταιρεία παρακολούθησης, την Cytrox, και πωλήθηκαν σε διαφορετικούς κυβερνητικούς φορείς. Σύμφωνα με τα ευρήματα του CitizenLab, εκτιμούμε ότι οι κυβερνητικοί φορείς που αγοράζουν αυτά τα exploits βρίσκονται (τουλάχιστον) στην Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Μαδαγασκάρη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σερβία, την Ισπανία και την Ινδονησία», αναφέρει η Google σε επίσημη ανακοίνωσή της.


Παρακολούθηση Κουκάκη: Επιστολή - κόλαφος 7 διεθνών οργανώσεων βάζει στο "κάδρο" των ευθυνών τον Κυριάκο Μητσοτάκη


Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης που έχει καταγγείλει πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό του με το λογισμικό παρακολούθησης, Predator, σχολίασε την ανάρτηση της Google. «Πλέον και η Google αναφέρει επίσημα ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator έχει πουληθεί σε κρατικούς φορείς στην Ελλάδα και μάλιστα ως λογισμικό επιμόλυνσης και κινητών Android. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν έχει προμηθευτεί το Predator».


Αποκαλυπτικό δημοσίευμα: «Η ΕΥΠ αγόρασε λογισμικό παρακολούθησης το 2020 - Ήταν το Predator;»

Όπως προσθέτει ο Θανάσης Κουκάκης: «η αποκάλυψη της Google ουσιαστικά δείχνει ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator έχει πουληθεί ως ολόκληρο πακέτο υπηρεσιών και δεν αφορά μόνο σε κινητά iPhone αλλά και Android».

Θυμίζουμε ότι στις 18 Απριλίου και σε σχετική ερώτηση για την παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωνε ότι «οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν τέτοιου είδους λογισμικά».

ΣΥΡΙΖΑ: Η Google διαψεύδει Μητσοτάκη - Κρατικές υπηρεσίες έχουν το «predator»

Ανακοίνωση για την πολύ σοβαρή αυτή εξέλιξη εξέδωσε και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Πριν ένα μήνα είχαμε θέσει δημοσίως προς την κυβέρνηση το ερώτημα αν έχει προμηθευτεί το ελληνικό Δημόσιο το λογισμικό παρακολούθησης «predator» με αφορμή τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς για επιχειρηματικά συμφέροντα που επωφελούνταν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Έκτοτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το αρνείται επανειλημμένα αποδίδοντας την παρακολούθηση σε ιδιώτη. Η σημερινή αποκάλυψη της Google ότι κρατικοί φορείς στην Ελλάδα έχουν προμηθευτεί το λογισμικό παρακολούθησης predator και μάλιστα και για κινητά με λογισμικό android, αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και βάζει ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ αυτής της σκοτεινής ιστορίας.

Θα διαψεύσει και την Google τώρα ο κ. Οικονόμου; Ή θέλει να πείσει πως οι κρατικές υπηρεσίες προμηθεύτηκαν το λογισμικό παρακολούθησης μόνο για τον εν λόγω δημοσιογράφο;

Επειδή πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα Δημοκρατίας και θεωρούμε αδιανόητο να παρακολουθούνται παράνομα από κρατικές υπηρεσίες πολίτες και δημοσιογράφοι, καλούμε τη κυβέρνηση να δώσει καθαρές εξηγήσεις».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ