Την ψήφισε πριν από 20 μέρες, την καταστρατηγεί σήμερα: O Χατζηδάκης καταργεί το πενθήμερο στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Επισιτισμού

Μόλις στις 21 Ιουνίου τα Μέσα πανηγύριζαν για την έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον επισιτισμό. Με την οποία τουλάχιστον 400.000 εργαζόμενοι σε εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες  ψητοπωλεία και φαστ φουντ κέρδιζαν αυξήσεις αλλά και θεσμικές πρόνοιες που μέχρι σήμερα, παρότι υπάρχει σύμβαση, δεν εφαρμόζονταν.

Την ψήφισε πριν από 20 μέρες, την καταστρατηγεί σήμερα: O Χατζηδάκης καταργεί το πενθήμερο στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Επισιτισμού
ΠΡΟΒΟΛΗ

Πριν από μερικές μέρες, διαβάζαμε:

«Ο κ. Χατζηδάκης προτίθεται να υπογράψει άμεσα τη σχετική υπουργική απόφαση που απαιτείται ώστε οι όροι της ΣΣΕ (μισθολογικοί και άλλοι) να ισχύουν για το σύνολο των εργαζομένων και εργοδοτών στον κλάδο. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνάντηση στο υπουργείο με τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών στον κλάδο του Επισιτισμού εκφράστηκε η βούληση να κηρυχθεί άμεσα υποχρεωτική η σύμβαση, ενώ ζητήθηκε από τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που προβλέπονται προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, ενόψει και της τουριστικής περιόδου. Τη σύμβαση "Για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως Τουριστικών και Επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας για το 2021-2023" έχουν υπογράψει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) εκ μέρους της εργατικής πλευράς και οι εξής εργοδοτικές οργανώσεις: Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος (ΟΕΖΕ) και Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Έχει διάρκεια ισχύος από 22-2-2021 έως 22-2-2023 και αφορά, μεταξύ άλλων, τους εργαζομένους σε εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα, catering, ψητοπωλεία, αναψυκτήρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, φαστ φουντ κ.ά., με ειδικότητες μάγειρα, σερβιτόρου, διανομέα, τραπεζοκόμου κ.λπ. Να σημειωθεί ότι οι μισθοί που προβλέπει η κλαδική συλλογική σύμβαση ξεκινούν από τα 684,30 ευρώ (ψήστης) και φτάνουν στα 964,42 ευρώ (αρχιμάγειρας). Σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις επαγγελματιών που τα ποσά είναι πλέον χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό των 713 ευρώ έχει συμφωνηθεί ανάμεσα σε εργοδότες και εκπροσώπους εργαζομένων να πραγματοποιηθεί αυτόματα η ανάλογη προσαρμογή. Στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αναγράφεται ότι "καθιερώνεται πενθήμερη εβδομαδιαία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα".

Δεν πρόλαβε να κλείσει μήνα

Έτσι διαβάζαμε τότε, αλλά φαίνεται ότι το τελευταίο έπεσε βαρύ στους εργοδότες και ούτε ένα μήνα μετά, με αιφνιδιαστική εγκύκλιο, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης καταστρατηγεί την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Επισιτισμού, καταργεί το πενθήμερο και επιτρέπει την εξαήμερη εργασία χωρίς επιπλέον αμοιβή για λόγους υπερεργασίας.

«Στο πλαίσιο του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, το υπουργείο Εργασίας έφτασε στο σημείο να καταστρατηγήσει την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΚΣΣΕ) του Επισιτισμού, που μόλις πριν λίγο καιρό είχε κηρύξει ως υποχρεωτική. Το υπουργείο Εργασίας, με απαράδεκτη εγκύκλιό του, καταργεί το πενθήμερο, όπως προβλέπεται στην ΚΣΣΕ του επισιτισμού. Ανοίγει το δρόμο κατάργησης των όρων των συλλογικών συμβάσεων με ατομικές συμφωνίες, στο πλαίσιο του νόμου Χατζηδάκη, δίνοντας τη δυνατότητα ο εργαζόμενος να δηλώνει στο ΕΡΓΑΝΗ πως επιθυμεί να εργαστεί την 6η μέρα για οικονομικούς λόγους και μάλιστα χωρίς (επιπλέον) αμοιβή. Ο υπουργός Εργασίας οφείλει να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη αυτή εγκύκλιο με την οποία καταργείται στην πράξη το πενθήμερο και οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις». Η κοινή δήλωσή ανήκει στη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και την Κατερίνα Νοτοπούλου που ανέδειξαν το ζήτημα και καλούν τον Κωστή Χατζηδάκη «να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη εγκύκλιο που καταστρατηγεί την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του επισιτισμού».

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που καταργεί το 5ήμερο-8ωρο στον επισιτισμό και καλεί την κυβέρνηση να την αποσύρει:

«Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός παρουσίαζε στη Βουλή την εικονική πραγματικότητα βαφτίζοντας "κοινωνική πολιτική" τα προνόμια που δόθηκαν και δίνονται στους επιχειρηματικούς ομίλους, ήρθε το υπουργείο Εργασίας, με εγκύκλιό του, να διασφαλίσει ότι η δουλειά χωρίς ανάπαυση για τους εργαζόμενους στα επισιτιστικά καταστήματα θα συνεχιστεί και με την κυβερνητική βούλα. Με ωμή παρέμβαση σε μια κλαδική συλλογική σύμβαση καταργεί επί της ουσίας το 5ήμερο-8ωρο, εφαρμόζοντας τον απαράδεκτο νόμο Χατζηδάκη, αφού με ατομική σύμβαση ένας εργαζόμενος θα απασχολείται με 6ημερη εργασία, χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Και προκειμένου να ακυρώσει ακόμη κι αυτή την πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού, αθροίζει τα -παγωμένα από το 2012- επιδόματα προϋπηρεσίας με τους μισθούς πείνας που προβλέπει η συλλογική σύμβαση, για να κρατήσει τον βασικό μισθό κάτω κι από τα 713 ευρώ».

ΓΣΕΕ: Να ανακληθεί η παράνομη εγκύκλιος

Άμεσα την απόσυρση της εγκυκλίου ζητά η ΓΣΕΕ και τονίζει ότι «απώτερος σκοπός αυτής της "Εγκυκλίου" είναι η παράνομη οδηγία και κατεύθυνση, που δίνεται στις τελευταίες γραμμές του τέλους της, για την κατάργηση του πενθημέρου στα επισιτιστικά-τουριστικά καταστήματα, που είναι θεμελιώδης όρος εργασίας ρητά κατοχυρωμένος με το άρθρο 5 της εθνικής κλαδικής ΣΣΕ ("Καθιερώνεται πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα"). Η κήρυξη ως υποχρεωτικής της ως άνω ΚΣΣΕ δεν αποτελεί "χάρη" κανενός προς τους εργαζόμενους, αλλά οφειλόμενη ενέργεια του Υπουργείου Εργασίας για το σεβασμό απ’ όλους μιας σύμβασης, που αποτέλεσε αντικείμενο εντατικών και κυρίως δύσκολων και ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη, τα οποία κατάφεραν να αντιμετωπίσουν και να σταθμίσουν τόσο τις επιπτώσεις της πανδημίας, όσο και την παραβατικότητα και επικινδυνότητα των όρων και των συνθηκών εργασίας του κλάδου (αδήλωτη εργασία, ψευδώς δηλωμένη εργασία, εξαντλητικά ωράρια και συνθήκες εργασίας, διανομές και εργατικά ατυχήματα)».

ΠΟΕΕΤ: Λίγες ώρες κράτησε το «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»

Και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτιστικό Κλάδο, στην ανακοίνωσή της, σημειώνει, μεταξύ άλλων:

«Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη έχει ανοίξει η κουβέντα για 4ήμερη απασχόληση, η Κυβέρνηση στην Ελλάδα νομοθετεί το 6ήμερο. Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε μήπως τελικά η κήρυξη της σύμβασης σε υποχρεωτική πριν 10 ημέρες ήταν στο πλαίσιο του προεκλογικού τοπίου και τώρα που αυτό απομακρύνθηκε επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Γιατί αν είναι έτσι πολύ φοβόμαστε πως αν τελικά γίνουν οι εκλογές σε έναν χρόνο δεν θα μείνει ούτε ένα άρθρο από τη σύμβαση. Το Υπουργείο Εργασίας καταστρατήγησε την ΚΣΣΕ του επισιτισμού, που πριν λίγο καιρό είχε κηρύξει ως γενικώς υποχρεωτική. Με την εγκύκλιο αυτή λοιπόν το Υπουργείο Εργασίας καταργεί το 5ήμερο (όπως προβλέπονταν στην ΚΣΕΕ) ανοίγοντας την κερκόπορτα να καταργούνται οι όροι των Συλλογικών Συμβάσεων με ατομικές συμφωνίες πολλές φορές εκβιαστικές. Η εγκύκλιος λοιπόν αυτή βάζει ταφόπλακα στην ελπίδα 400.000 εργαζόμενων στον κλάδο του επισιτισμού να είχαν για πρώτη φορά ρυθμισμένους όρους αμοιβής και εργασίας».

Να σημειωθεί ότι νομικά, δικαίωμα ερμηνείας των Συμβάσεων Εργασίας έχουν μόνο τα πολιτικά δικαστήρια.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ