H Κυβέρνηση «κυνηγά» την αισχροκέρδεια που η ίδια δημιούργησε με το πρόγραμμα επιδότησης στα κλιματιστικά. Ποιος το περίμενε;

Έχοντας πρώτα δημιουργήσει το πλαίσιο ώστε να αυξηθεί η ζήτηση σε κλιματιστικά και ψυγεία, το Υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω του αρμόδιου υπουργού, δήλωσε πως σήμερα θα καταθέσει τροπολογία με πλαφόν για τα όρια κέρδους των εταιρειών. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση ελέγχου οι εταιρείες θα δηλώσουν πως οι ανατιμήσεις τους είναι νόμιμες (λόγω κόστους μεταφοράς, πρώτες ύλες, κόστος παραγωγής) και θα τελειώσει η ιστορία.

H Κυβέρνηση «κυνηγά» την αισχροκέρδεια που η ίδια δημιούργησε με το πρόγραμμα επιδότησης στα κλιματιστικά. Ποιος το περίμενε;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Όταν η Κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρόγραμμα επιδότησης Ηλεκτρικών Συσκευών, οι περισσότεροι θα σκέφτηκαν πως δημιουργείται τεχνητή ζήτηση, όπως ακριβώς και με το voucher για την τηλεκπαίδευση. Τότε ορισμένες εταιρείες παρουσίασαν αυξήσεις 100-200 ευρώ ακόμα και στα προϊόντα που είχαν ήδη σε απόθεμα. Εκ των πραγμάτων τα κόστη μεταφοράς κοντέινερ είχαν τριπλασιαστεί, καθυστερούσε η παράδοση και τα τσιπ ήταν σε έλλειψη, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν πολλές νέες παραδόσεις εν μέσω κυμάτων πανδημίας. Ουσιαστικά ήταν ένα μεγάλο ξεστοκάρισμα. Έτσι έγινε φανερό πως οι αυξήσεις έγιναν καθαρά για να ανέβει το κέρδος κάποιων εταιρειών.

Οι καταγγελίες των δικαιούχων του προγράμματος για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, έφτασαν μέσω ενώσεων καταναλωτών και πολιτών, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και ο υπουργός Α. Γεωργιάδης έκανε λόγο για ρύθμιση που θα επιβάλει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος, καθώς η αρχική επιδότηση αφορούσε 220.000 συσκευές και οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν είναι 880.000 (θα επιδοτηθεί σε πρώτη φάση το 1/3 των αιτήσεων). Το αρχικό κόστος ήταν 150 εκατ. ευρώ, οπότε αναμένεται τουλάχιστον να τριπλασιαστεί (γιατί κάποιοι δεν θα εξαργυρώσουν το voucher). Μισό δις στις εταιρείες πώλησης ηλεκτρικών, γιατί…κάποτε θα γίνουν οι ρημάδες οι εκλογές και πρέπει να έχουμε σύμμαχους.

Τα προβλήματα είναι λοιπόν δύο: Πολλοί δικαιούχοι με μικρό ποσό επιδότησης (ξεκινούν από τα 135 ευρώ), βλέποντας τις ανατιμήσεις (1) και το κόστος της εγκατάστασης από πιστοποιημένο εγκαταστάτη που επιβαρύνει τον καταναλωτή ή ελλείψει εγκαταστάτη στην γειτονιά τους (2), δεν θα χρησιμοποιήσουν το voucher, όπως έγινε με την περίπτωση του voucher της τηλεκπαίδευσης. Η «φερόμενη» νομοθετική ρύθμιση αναμένεται, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη, να απαγορεύει την πώληση ηλεκτρικών συσκευών με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από το αυτό πριν την ανακοίνωση του προγράμματος.

Εν αναμονή της αύξησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού, γιατί για αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει «δημοσιονομικό περιθώριο», εκτός προγράμματος μένουν 2 στους 3, όπου οι προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι πως… δεν υπάρχουν προϋποθέσεις. Απλά για ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ η επιδότηση ανέρχεται στο 30%.

Είναι μία κλασική περίπτωση ρύθμισης αυτής της Κυβέρνησης, όπου ουσιαστικά με το πρόγραμμα ωφελούνται στην πράξη οι πλούσιοι. Υπενθυμίζουμε πως η επίσημη κυβερνητική γραμμή για την μη ελάφρυνση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα που θα ρίξει τον πληθωρισμό, θα ρίξει τις τιμές σε τρόφιμα και υπηρεσίες, λόγω της πτώσης του κόστους των μεταφορικών και του κόστους παραγωγής, είναι πως «ωφελεί περισσότερο τους πλούσιους που έχουν αυτοκινητάκια».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ