Η δυστυχία του να δουλεύεις στην ΕΡΤ: Παραιτήθηκε από το ρεπορτάζ της Προεδρίας της Δημοκρατίας η Χρύσα Ρουμελιώτη

Παραιτήσεις, μετακινήσεις σε μη δημοφιλείς ζώνες, συνεχείς υποβαθμίσεις του ρόλου τους και έλεγχος εκ των άνωθεν είναι η καθημερινότητα για τους ευπρεπείς εργαζόμενους στην ΕΡΤ. Η Χρύσα Ρουμελιώτη δεν άντεξε και παραιτήθηκε από το ρεπορτάζ της Προεδρίας της Δημοκρατίας μετά από δεκαετίες!

Η δυστυχία του να δουλεύεις στην ΕΡΤ: Παραιτήθηκε από το ρεπορτάζ της Προεδρίας της Δημοκρατίας η Χρύσα Ρουμελιώτη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Καταλαβαίνετε πως όταν μία ρεπόρτερ καλύπτει το ίδιο ρεπορτάζ από το 1989, δηλαδή για 33 χρόνια, η εμπειρία της είναι αντίστοιχη δασκάλας του πολιτικού ρεπορτάζ. Υπέρπολύτιμη για το κανάλι, τους τηλεθεατές και τους συνεργάτες. Μετά από 33 χρόνια στο ίδιος ρεπορτάζ, δεν μπορεί κάποιος να υπαγορεύει σε μια τόσο έμπειρη ρεπόρτερ τι θα αναφέρει. Αυτό είναι το νόημα της δημοσιογραφίας: Να ελέγχει την εξουσία και να μην υποκύπτει σε άνωθεν πιέσεις. Η 108η θέση στην Ελευθερία του Τύπου μας είναι πολλή.

Με τα δικά της λόγια:

“ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ”

«Το χοντρό βιβλίο που άνοιξε στην πρώτη του σελίδα το 1989, κλείνει σήμερα με εκκωφαντικό κρότο το οπισθόφυλλό του.

Το νέο που θα αρχίσει τώρα να γράφεται, θα είναι σίγουρα πιο ενδιαφέρον, απελευθερωμένο και δημιουργικό.

Οι εξελίξεις εξάλλου που προδιαγράφονται μας θέτουν και πάλι το δίλημμα: αξιοπρεπείς, χρήσιμοι και αξιόπιστοι ή δουλικοί και κόλακες;

Στο δύσκολο παζλ προστίθενται δύο σκοτεινές ψηφίδες.

—–Δεν υπάρχουν πια βράχοι, όπως η Βλάχου, ο Καραπαναγιώτης, ο Φυντανίδης, ο Παπαϊωάννου… που τα κύματα των παρεμβάσεων σπάγαν και μέναν στα γραφεία τους, χωρίς να αγγίζουν τη δουλειά των συντακτών.

Και,

—–Δυστυχώς, αυτό το ξέρουν, όσοι επιφανείς, αγνοώντας τις συνταγματικές επιταγές, παρεμβαίνουν.

ΤΙ ΜΈΝΕΙ ΛΟΙΠΌΝ ΣΕ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΦΑΝΕΙΣ;

Η περιφρούρηση της αξιοπρέπειάς μας και η προάσπιση της αξιοπιστίας μας. Επ’ αυτού κρινόμαστε εξάλλου.

Όχι από τους επιφανείς, αλλά από τους αναγνώστες, τους ακροατές και τους τηλεθεατές μας.

Καλή ΔΥΝΑΜΗ σε όλους. Καλή ΞΕΚΟΎΡΑΣΗ, γιατί μας περιμένουν δύσκολα».


Η ΕΡΤ μέχρι τώρα: έχει λογοκρίνει το ρεπορτάζ της Μάχης Νικολάρα για την λογοκρισία στα social media, κάτι για το οποίο παλέψαμε να βγει, την μη κάλυψη του Θωμά Σιδέρη για το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για το Τάγμα Αζόφ, έχουμε τις καταγγελίες του Αντώνη Αλαφογιώργου του πρώην παρουσιαστή των μεσημεριανών ειδήσεων που είχε αναφέρει: «Επειδή με ρωτούν τι γίνεται στην ΕΡΤ, απαντώ, ρωτήστε το Μαξίμου» και «Προτιμώνται εκείνοι που είναι πιο δεκτικοί στην επιρροή, στην παρέμβαση και εκείνοι που αυτολογοκρίνονται» που τον έφαγε το μαύρο φίδι της Αγίας Παρασκευής και απομακρύνθηκε από την θέση του, έχουμε τιμωρητικές μετακινήσεις σε μη δημοφιλές ζώνες και το χειρότερο: Πως ελάχιστοι παρουσιαστές ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό της ΕΡΤ και οι περισσότεροι είναι εξωτερικοί συνεργάτες! Χωρίς να πιάνουμε ρεπορτάζ για το Παιδείας, που γίνονταν με συνεντεύξεις μελών της ΔΑΠ και άλλα τέτοια γραφικά!

Η ΕΡΤ έβγαλε μια ανακοίνωση που δεν βάζει ακριβώς τα πράγματα στην θέση τους: (σ.σ.Τα bold δικά μας)

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αναπαράγουν μια προσωπική δημοσίευση της δημοσιογράφου της ΕΡΤ κ. Χρύσας Ρουμελιώτη διευκρινίζονται τα εξής: η κυρία Ρουμελιώτη ουδέποτε υπέβαλε την παραίτηση της απο την ΕΡΤ Α.Ε, αλλά εξέφρασε την επιθυμία της να μην καλύπτει στο εξής δημοσιογραφικά την Προεδρία της Δημοκρατίας, όταν της γνωστοποιήθηκε ότι στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ έχει διαπιστευθεί και δεύτερος πολιτικός συντάκτης- εξέλιξη απολύτως απαραίτητη, λόγω των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται από τη λειτουργία του νέου ενημερωτικού καναλιού Ertnews. Σε κάθε περίπτωση, ουδέποτε ζητήθηκε από την κυρία Ρουμελιώτη να αποχωρήσει από το συγκεκριμένο ρεπορτάζ».

Άρα καταλαβαίνετε πως όταν η Διοίκηση της ΕΡΤ μια τόσο σοβαρή καταγγελία την αναγάγει σε «κόντρα» ή «ζήλεια», δεν βγάζεις άκρη. Εν αγνοία τους όμως έβγαλαν και την είδηση αν κάτι αρνούνταν να κάνει η Χρύσα Ρουμελιώτη για λόγους δεοντολογίας, θα τα έκανε ο «νέος συνάδελφος». Γιατί σε αυτό το ρεπορτάζ δεν χρειάζεται δεύτερο άτομο. Ρεπορτάζ από την Προεδρία στα δελτία βγαίνει μια φορά το δεκαπενθήμερο ή τον μήνα και οι παρεμβάσεις της Σακελλαροπούλου είναι σπάνιες, εκτός αν αφορούν την ίδια την Γνωστή Πρόεδρο ή την Πρώτη Γάτα. Άρα είτε ήταν αργομισθία, είτε ήταν για να κάνει όσα αντιδεοντολογικά αρνούνταν η κυρία Ρουμελιώτη σύμφωνα με την καταγγελία της. Είναι σαφής ο λόγος της παραίτησης από την ανακοίνωση της ρεπόρτερ «Δυστυχώς, αυτό το ξέρουν, όσοι επιφανείς, αγνοώντας τις συνταγματικές επιταγές, παρεμβαίνουν. Αυτό είναι ευθεία αναφορά στην Προεδρία της Δημοκρατίας ή συγκεκριμένα στην Πρόεδρο.

Με την σειρά μας ευχόμαστε στην Χρύσα Ρουμελιώτη καλή ξεκούραση και με το καλό να την ξαναδούμε σε ρεπορτάζ στις πρώτες γραμμές της ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ