Ο Πρωθυπουργός επιδοτεί τους παρόχους ρεύματος και παρενέβη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέρ του ΣΕΒ - Ο λαός πεινάει

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων έβγαλε ανακοίνωση κατά του σχεδίου της Ευρωπαίκής Επιτροπής και ο Έλληνας Πρωθυπουργός απέστειλε απευθείας επιστολή στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ζητώντας ευρωπαϊκό μηχανισμό αποζημίωσης των βιομηχανικών καταναλωτών. Την ίδια στιγμή ο πολίτης κόβει από τα έξοδα που προορίζονταν για την διατροφή του.

Ο Πρωθυπουργός επιδοτεί τους παρόχους ρεύματος και παρενέβη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέρ του ΣΕΒ - Ο λαός πεινάει
ΠΡΟΒΟΛΗ

Όσον αφορά τους πολίτες η Κυβέρνηση αποφάσισε να επιδοτήσει με περίπου 0,35€ την κιλόβατώρα, όταν η μέση τιμή είναι περίπου στα 0,5€ (χωρίς πάγιο). Το κόστος της επιδότησης είναι 1,136 δις και στόχος είναι η απορρόφηση των αυξήσεων των παρόχων, ύψους 80-90%. Όμως και πάλι ο καταναλωτής θα αντιμετωπίσει αυξήσεις περίπου 10-20%. Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της ζητά την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης του ρεύματος μέσω της απεμπλοκής του χρηματιστήριου ενέργειας από το φυσικό αέριο, μείωση της χρήσης φυσικού αερίου για την παραγωγή ενέργειας, αύξηση της χρήσης Λιγνίτη και απαλλαγή της χώρας από τον φόρο άνθρακα.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας που ανέθεσε στην Opinion Poll. Σε αυτή, το 83,7% των ερωτηθέντων μειώνει την κατανάλωση ενέργειας, το 83,2% μειώνει τις αγορές καταναλωτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, ενώ το 66,4% περιορίζει τις μετακινήσεις με το ΙΧ. Ουσιαστικά έχουμε μια κάθετη πτώση του βιοτικού επιπέδου των περισσοτέρων πολιτών. Το 53,5% δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Ο Πρωθυπουργός στην επιστολή του προς την Ούσουλα Φον ντερ Λάιεν αναφέρει:

«Αγαπητή Πρόεδρε von der Leyen,

Με την επιστολή αυτή σας καταθέτω μία πρόταση προκειμένου να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια για τον ερχόμενο χειμώνα και, ταυτόχρονα, να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Πιστεύω ότι είναι καιρός να συνδυάσουμε το σημαντικότερο πλεονέκτημά μας, την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς που διαθέτουμε για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας: τη δική μας κατανάλωση. Θέλω να σας προτείνω έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τον ερχόμενο χειμώνα.

Η ιδέα χρησιμοποιεί ως βάση το καίριας σημασίας έργο που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το σχέδιο «Save Gas for a Safe Winter». Αποτελεί κάτι ενδιάμεσο ανάμεσα στην εθελοντική μείωση της ζήτησης, που πρέπει όλοι μας να διασφαλίσουμε, και την υποχρεωτική μείωση που ενδέχεται να προκύψει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η πρόταση αυτή έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να οδηγήσει σε μία σημαντική ανταπόκριση από την πλευρά της βιομηχανίας, καθώς προσφέρει οικονομικά κίνητρα, αντί να βασίζεται σε διακοπές στην παροχή στη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρουσίαζε έλλειψη κατά 45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) εάν οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία σταματούσαν πλήρως. Εάν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε, μέχρι τον Σεπτέμβριο, ότι μεγάλο ποσοστό αυτής της ποσότητας θα καλυπτόταν από ισχυρές δεσμεύσεις για μείωση της κατανάλωσης, το επιπρόσθετο κόστος που προκύπτει από τα ρίσκα που διαβλέπουν οι αγορές θα συρρικνωνόταν και το «όπλο» της Ρωσίας θα είχε εξουδετερωθεί σε μεγάλο βαθμό. Ο φόβος των ελλείψεων θα μειωνόταν και μία μικρή αίσθηση κανονικότητας θα μπορούσε να επιστρέψει στην αγορά.

Οι αγορές ενέργειας έχουν θεσπίσει εργαλεία που τους επιτρέπουν να πληρώνουν τους χρήστες προκειμένου να μην καταναλώνουν ενέργεια, όταν αυτό ωφελεί το σύστημα στο σύνολό του. Ο μηχανισμός που προτείνω θα ήταν πιο ευρύς, καλύπτοντας τη μείωση της ζήτησης για αρκετούς μήνες και όχι για ώρες ή ημέρες. Για να λειτουργήσει, αυτό το εργαλείο θα συνδύαζε στοιχεία από τον σχεδιασμό της αγοράς ενέργειας -το πότε, πόσο, για πόσο καιρό- και έναν τρόπο να αποζημιωθεί δίκαια η βιομηχανία.

Το ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε έναν συνδυασμό εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη και επιτρέποντας τη ροή κεφαλαίων σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μειώσουν την κατανάλωσή τους. Πρόκειται για μια ιδέα που συνδυάζει την οικονομική και την ενεργειακή αποδοτικότητα με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Τα οφέλη από την επιτυχή υλοποίηση αυτής της ιδέας θα ήταν πιθανότατα σημαντικά. Τα οικονομικά οφέλη για τις οικονομίες και τα εμπορικά ισοζύγιά μας, λόγω των χαμηλότερων τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, κατά πάσα πιθανότητα θα αντιστάθμιζαν τις όποιες δαπάνες θα απαιτούσε αυτό το πρόγραμμα. Πρόκειται για μια ιδέα που πιθανότατα θα καλύψει τις δαπάνες που θα προκαλέσει, μειώνοντας την ανάγκη για δημοσιονομική στήριξη που παρέχεται ήδη από αρκετά κράτη-μέλη.

Πρόκειται όμως για μία ιδέα που πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα -θα λειτουργήσει μόνο αν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε αυτές τις ποσότητες μέχρι τον Σεπτέμβριο, δείχνοντας στη Ρωσία την αποφασιστικότητά μας και επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο η αγορά φυσικού αερίου αντιμετωπίζει την Ευρώπη. Είναι μια σημαντική ευκαιρία ώστε να κάνουμε μια τολμηρή κίνηση για να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας και τους πολίτες μας, πριν από τον προσεχή χειμώνα.

Ελπίζω ότι θα βρείτε την ιδέα μου επίκαιρη και παραμένω στη διάθεσή σας για μια πιο λεπτομερή ανταλλαγή απόψεων πάνω στο ζήτημα.

Με εκτίμηση,

Κυριάκος Μητσοτάκης

Cc:

Frans Timmermans, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Kadri Simson, Επίτροπος Ενέργειας»

Όπως είναι απολύτως σαφές, ο Πρωθυπουργός επιδοτεί τις εταιρείες και δρα ως μεσάζοντας του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την ίδια στιγμή, οι πάροχοι ρεύματος αφέθηκαν να χρησιμοποιήσουν παραθυράκια, όπως το κυμαινόμενο πάγιο, ώστε να μην έχουν φιξ τιμές. Οι δε αυξήσεις στην κιλοβατώρα αγγίζουν μέχρι το 90%. Δεν προκαλεί εντύπωση που μια Κυβέρνηση της Δεξιάς λειτουργεί ως ταχυδρόμος του ΣΕΒ. Δεν προκαλεί εντύπωση που μια Δεξιά Κυβέρνηση αντί να επιβάλει πλαφόν, επιδοτεί τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ενέργειας υπέρ των παρόχων. Εντύπωση προκαλεί πως υπάρχουν φτωχοί ψηφοφόροι της Κυβέρνησης της Δεξιάς που ανέχονται όλα αυτά.

Ειδικά όταν αυτή είναι η αποτυχημένη πρεμιέρα του νέου συστήματος τιμολόγησης με ανακοινώσεις των τιμών από τις επίσημες σελίδες τους. Προσωπική παρότρυνση προς τους καταναλωτές είναι να επιστρέψουν στην ΔΕΗ που διατηρεί την χαμηλότερη τιμολογιακή πολιτική και ένα ποσοστό μέχρι το οριστικό ξεπούλημα ανήκει ακόμα στο Δημόσιο. Από την στιγμή που καταργήθηκαν οι ρήτρες αλλαγής παρόχου, είναι στο χέρι σας.

Για να κλείσουμε, η ΕΕ πανηγυρίζει πως με τις κυρώσεις στο φυσικό αέριο η Ρωσία αναγκάζεται να πουλήσει φθηνότερα στην Κίνα. Μάλιστα η Gazprom ανέφερε ρεκόρ ροής εξαγωγών προς την Κίνα μέσω τονυ αγωγού Power of Siberia. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη πτώση των τιμών των κινεζικών προϊόντων, κάτι που θα τα κάνει ακόμα πιο ανταγωνιστικά στα μάτια των φτωχοποιημένων ευρωπαίων. Οι Ρώσοι εισπράττουν τα ίδια χρήματα, αλλά ναι, αναγκάζονται να πωλούν μεγαλύτερη ποσότητα φυσικού αερίου.

Συγχαρητήρια λοιπόν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που βοηθά την Κινεζική Οικονομία να αναπτυχθεί περαιτέρω.


 

 

 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ