Ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε τερματικά ηλίθιους - Πόσο ηλίθιοι νιώθετε;

Ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του -συνοδεία τζιτζικιών που μάλλον του έκαναν τον υποβολέα- επιτέθηκε στην ευφυΐα των πολιτών, λέγοντας πως δεν ξέρετε, δεν καταλαβαίνετε, δεν μπορείτε να αντιληφθείτε. Την ίδια στιγμή με 15.000 παρακολουθήσεις για το 2021, αν υπολογίσουμε 70-100 διαφορετικά άτομα που μίλησε κάθε ένας από τους στόχους, η ΕΥΠ παρακολουθούσε τουλάχιστον το 1/10 του πληθυσμού, σε σταθερή ή τυχαία βάση.

 Ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε τερματικά ηλίθιους - Πόσο ηλίθιοι νιώθετε;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του -συνοδεία τζιτζικιών που μάλλον του έκαναν τον υποβολέα- επιτέθηκε στην ευφυΐα των πολιτών, λέγοντας πως δεν ξέρετε, δεν καταλαβαίνετε, δεν μπορείτε να αντιληφθείτε. Την ίδια στιγμή με 15.000 παρακολουθήσεις για το 2021, αν υπολογίσουμε 70-100 διαφορετικά άτομα που μίλησε κάθε ένας από τους στόχους, η ΕΥΠ παρακολουθούσε τουλάχιστον το 1/10 του πληθυσμού, σε σταθερή ή τυχαία βάση. Να πούμε απλά πως ένας πολιτικός ή δημοσιογράφος μιλάει με απείρως περισσότερα άτομα σε ένα μήνα, όχι σε 3 ή 6 μήνες. Για να μην ξεχνιόμαστε η ΕΥΠ είχε και 10.500 συνομιλίες του δολοφονημένου δημοσιογράφου Καραϊβάζ, οι οποίες εξαφανίστηκαν, ενώ ο ίδιος ο δημοσιογράφος σύμφωνα με μαρτυρίες και δημοσιεύματα είχε δώσει ανωμοτί κατάθεση για κύκλωμα επίορκων απόστρατων και εν ενεργεία αστυνομικών που συνεργάζονταν και με την ΕΥΠ.

Οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πολιτικός προϊστάμενος από την στιγμή που έθεσε την ΕΥΠ (όπως και την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ) υπόλογη στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, βγαίνει και μιλάει πως δεν γνωρίζει για το παραμάγαζο της ΕΥΠ. Επανέλαβε δύο και τρεις φορές πως η παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη, τότε Ευρωβουλευτή και υποψήφιου Προέδρου του ΚΙΝΑΛ και μετέπειτα ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, ήταν νόμιμη. Ας το δούμε λίγο σοβαρά.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε δηλώσει πριν την εκλογή του πως δεν θα συνεργαζόταν με την Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι το κίνητρο: Τον Ανδρέα Λοβέρδο τον είχαν στο τσεπάκι, ποτέ δεν διέψευσε πως θα συνεργάζονταν με την ΝΔ, τον Γιώργο Παπανδρέου δεν θα τολμούσαν να τον παρακολουθήσουν καθώς στην ΕΥΠ υπάρχουν πολλοί διορισμένοι από το ΠΑΣΟΚ, ποιο όνομα μας μένει με ρεαλιστικές πιθανότητες να εκλεγεί; Ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Αφήνοντας λοιπόν στην άκρη της δικαιολογίες, η Κυβέρνηση ήθελε κάτι για να κρατάει τον Νίκο Ανδρουλάκη. Όσο πιο προσωπική και εξευτελιστική πληροφορία, τόσο το καλύτερο. Αυτές έχουν αξία στον στίβο της πολιτικής, αυτός ήταν και ο λόγος που η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κόντεψε να γίνει Κυβέρνηση Φουρθιώτη λίγους μήνες πριν. Η «νόμιμη» λοιπόν «επισύνδεση» έπρεπε να διακοπεί την ώρα που ο Ν. Ανδρουλάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την Προεδρία. Από την στιγμή που δεν έγινε, ήταν φανερό πως ήθελαν πληροφορίες για τις συμμαχίες του και για το τι έχει υποσχεθεί για την στήριξή στο πρόσωπό του. Με ποιους θα πορευτεί. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ παγιδεύτηκε με το Predator και όταν δεν πάτησε το κλικ να παγιδευτεί το κινητό του, ανέλαβε το παραμάγαζο της ΕΥΠ και η Εισαγγελέας Βλάχου.

Στην συνέχεια ο Πρωθυπουργός της Κλεπτοκρατίας και της Διαφθοράς έριξε στην πυρά τους υφισταμένους του: τον Διοικητή της ΕΥΠ και τον ανιψιό του, τον Γρ. Δημητριάδη στον οποίο φόρτωσε την πολιτική ευθύνη. Την ευθύνη του δηλαδή. Για ποιον δουλεύει ο Δημητριάδης; Για εσένα ή για κάποιον άλλο; Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού ήταν. Να πούμε όμως την αλήθεια, ο μόνος τρόπος για να μην είχε γνώση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν να έχει δώσει εντολή να μην έχει γνώση. Για περιπτώσεις όπως αυτή. Να έχει αφήσει την ΕΥΠ εν λευκώ στον ανιψιό του, ώστε να κάνει οτιδήποτε πρέπει να γίνει για να εκλεγεί ξανά, πράγμα απείρως πιο επικίνδυνο.

Το παραμύθι βρήκε... δράκο

Οπότε ο Πρωθυπουργός βλέποντας πως δεν τον παίρνει είπε να υπογραμμίσει το πρόβλημα: Η ΕΥΠ! Πρέπει να μπούνε περισσότερα «φίλτρα» σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, που δεν θα επιτρέπουν στο μαγαζάκι της ΕΥΠ να στέλνει προς υπογραφή γελοία χαρτάκια με γελοιωδέστερες δικαιολογίες για να τα υπογράφει η Εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου (σ.σ. Σκάνδαλο Χρηματιστηρίου, Noor1, όλα αυτή). Καλά μαντάμ. Δεκαπέντε χιλιάδες παρακολουθήσεις. Σαράντα μία την ημέρα. Τις διαβάζατε ή απλά υπογράφατε γιατί είστε φιλόδοξη; Για την Β. Βλάχου λοιπόν ο Πρωθυπουργός-κατάσκοπος τόνισε πως «η παρακολούθηση ενός πολιτικού προσώπου ασφαλώς και προϋποθέτει εγγυήσεις πέραν από την κρίση ακόμη και ενός έμπειρου και ικανού δικαστικού λειτουργού». Έμπειρη για τα σκάνδαλα η Β. Βλάχου, αλλά να μωρέ, παρασύρθηκε από την ΕΥΠ το κορίτσι μας.

Η ΕΥΠ μας φυλάει από τους πρόσφυγες και τους Τούρκους

Όμως μην είστε κακοί με την ΕΥΠ, γιατί μας σώζει από τους πρόσφυγες και τους Τούρκους. Αυτό εννοούσε ο Πρωθυπουργός του Πελατειακού Κράτους όταν μίλαγε για τον ρόλο της ΕΥΠ στον Έβρο και το Αιγαίο. Μας φυλάνε από τους πρόσφυγες. Δαιμονοποίησε δηλαδή τους πρόσφυγες για να βγάλει λάδι την ΕΥΠ. Το παραμύθι εδώ είναι στημένο καιρό, από τότε που τα Πετσωμένα Κανάλια με #εντολή_Μαξίμου κάνουν 1 ώρα πρωινή ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη. Για να μιλάνε όλη μέρα και όλη νύχτα για τον Τούρκο. Τον εχθρό. Αλλά και τους τρομοκράτες. Γιατί όλοι μας πάνω από όλα φοβόμαστε μην μας χτυπήσουν τρομοκράτες δηλαδή. Δεν φοβόμαστε τα πιστολίδια της Μαφίας μέρα μεσημέρι στον πόλεμο για επικράτηση, δεν φοβόμαστε την φτώχεια που μας ωθεί το Καθεστώς Μητσοτάκη, αλλά φοβόμαστε «την τρομοκρατία και το έγκλημα». Το οργανωμένο έγκλημα εννοεί, όπου η ΕΥΠ δεν τα έχει πάει ιδιαίτερα καλά. Σφαίρες από εδώ, σφαίρες από εκεί, κανένας δεν έχει συλληφθεί. Μόνο πτωματάκια γεμίζουν τους δρόμους μας και τις πλατείες.

«Και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί πόσο πολύτιμες είναι οι αξιόπιστες πληροφορίες στον κόσμο που ζούμε»

Εδώ δίνει ρέστα. Ο τύπος, συγγνώμη, ο Πρωθυπουργός που κατήργησε στην πράξη το τέλος για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο αθεόφοβος, μας συγχωρείτε, ο Πρωθυπουργός που χρηματοδότησε τα κανάλια και τις εφημερίδες που τον στηρίζουν με το Πετσόσημο, δήθεν για να ενημερώσουν για την Πανδημία, ακόμα και αυτοί που σύστηναν στον κόσμο να σνιφάρει χλωρίνες και να πίνει πορτοκαλάδες! Ο καθεστωτικός, συγγνώμη και πάλι, ο δαίμων του τυπογραφείου, ο Πρωθυπουργός που έφερε την χώρα στην 108η θέση της Ελευθερίας του Τύπου. Αυτός ο άνθρωπος τόλμησε να ψελλίσει για αξιόπιστες πληροφορίες! Πόσο αξιόπιστες είναι οι πληροφορίες για την παρακολούθηση των δημοσιογράφων; Καθόλου! Για την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη; «Έκανε ντιλ με Κινέζους, μας το ζήτησε η Αρμενία, μας το ζήτησε η Ουκρανία, μας το ζήτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες των Ρακούν». Αυτός ο γόνος τολμάει και μιλάει για αξιόπιστες πληροφορίες; Αυτός που επέβαλε σιωπητήριο στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ; Αυτός που τις έκανε υπαγωγή στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και τον ανιψιό του; Τολμάει αυτός ο Πρωθυπουργός της κακιάς ώρας να μιλήσει για αξιόπιστες πληροφορίες; Που οι αξιόπιστες πληροφορίες του προέρχονται από την παρακολούθηση των πολιτικών του αντιπάλων; Πόση αλαζονεία; Τι δικαίωμα; Συμπεριφέρεται σε μια χώρα λες και είναι ο κουμπαράς-γουρουνάκι του, μας υπερφορολογεί μέσω των φίλιων επιχειρήσεών του, όπως αυτές της ενέργειας, και μας επιστρέφει εικοσάευρα, μας θεωρεί ΗΛΙΘΙΟΥΣ ή ΠΛΕΜΠΑ.

Μετά μιλάει για ασύμμετρες και υβριδικές απειλές. Υβριδική απειλή είναι όταν ένας γόνος από πλούσια (σ.σ. στην πλάτη μας πλούτισαν) οικογένεια με προϊστορία στις υποκλοπές, την διαφθορά και το πελατειακό κράτος, που παρακολουθεί την αντιπολίτευση, φτωχοποιεί τον κόσμο, χειραγωγεί την Δικαιοσύνη, ελέγχει την νομοθετική, την εκτελεστική εξουσία και την δημοσιογραφία. Αυτός είναι η υβριδική και ασύμμετρη απειλή. 

Και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Ο Πρωθυπουργός ποτέ δεν ήταν φίλος του κοινοβουλευτισμού, πάντα ένιωθε αυτοκράτορας. Γιος αυτοκράτορα και αυτοκράτορας ο ίδιος. Οπότε δεν θα περιμένει να ανοίξει η Βουλή σε 24 μέρες, ώστε να περάσει τις αλλαγές στην ΕΥΠ μέσα από τις διαδικασίες του Κοινοβουλίου. Γιατί εκεί θα του βάλουν φρένο από την αντιπολίτευση, θα τον σταυρώσουν, θα τον ξεφτιλίσουν στο πανελλήνιο, ενώ θα κινδυνεύσει να χάσει πολύτιμους Βουλευτές που δεν είναι εντελώς αναξιοπρεπείς. Ζητάει μάλιστα δημιουργικές ιδέες για να τις λάβει υπ' όψιν του ο Κυριάκος ο Μέγας, λες και είναι συνέντευξη για δουλειά σε εταιρεία μάρκετινγκ. Το λογύδριό του τελειώνει με έναν απολύτως αισχρό τρόπο: Την δημιουργία των Σκοτεινών Δυνάμεων που επιβουλεύονται την χώρα μας, λες και η ζωή είναι σειρά κινουμένων σχεδίων με σούπερ μυστικούς κακούς. Αυτό όμως είναι το κοινό του: οι τερματικά ηλίθιοι και σε αυτούς απευθύνεται.

Οι κωμικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού μας, ενός από τους καλύτερους σταντ-απ κωμικούς που έχει βγάλει η χώρα

«Στη Δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σκιές. Γι’ αυτό και θέλω να σας μιλήσω ανοιχτά για τις πρόσφατες εξελίξεις.

Πριν από λίγες μέρες, ενημερώθηκα ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, και ενόσω ήταν ακόμα Ευρωβουλευτής, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε προβεί σε νόμιμη επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η διαδικασία είχε την έγκριση ανώτατης εισαγγελέως, όπως ακριβώς ορίζει η διάταξη που ψηφίστηκε το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση. Διήρκεσε τρεις μήνες και διεκόπη αυτόματα, όπως προβλεπόταν από τον νόμο, λίγες μέρες αφότου εκλέχτηκε ο κ. Ανδρουλάκης πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας.

Γιατί αν και αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό πρόσωπο, ο χειρισμός της υπήρξε ελλιπής. Ακριβώς γι’ αυτό απομακρύνθηκε αμέσως ο Διοικητής της ΕΥΠ. Ενώ και ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη.

Και επειδή η λέξη ευθύνη προέρχεται από το επίθετο ευθύς, επαναλαμβάνω ευθέως: αυτό που έγινε μπορεί να ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου, ήταν όμως λάθος. Δεν το γνώριζα και, προφανώς, δεν θα το επέτρεπα ποτέ!

Η υπόθεση ανέδειξε, ωστόσο, την έλλειψη πρόσθετων «φίλτρων» στη λειτουργία των υπηρεσιών πληροφοριών. Γιατί η παρακολούθηση ενός πολιτικού προσώπου ασφαλώς και προϋποθέτει εγγυήσεις πέραν από την κρίση ακόμη και ενός έμπειρου και ικανού δικαστικού λειτουργού.

Από την άλλη πλευρά, όμως, θέλω να είμαι επίσης σαφής: η προσφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι σημαντική. Αποτυπώνεται εμφατικά στην ετοιμότητα της Ελλάδος να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως αυτές στον Έβρο ή στο Αιγαίο. Στη διαρκή διπλωματική και αμυντική μας θωράκιση. Αλλά και στην καθημερινή μάχη της κοινωνίας με την τρομοκρατία και το έγκλημα.

Ένα ολίσθημα, συνεπώς, δεν μπορεί να σκιάσει ένα έργο με μετρήσιμο εθνικό όφελος. Και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί πόσο πολύτιμες είναι οι αξιόπιστες πληροφορίες στον σύνθετο κόσμο στον οποίο ζούμε.

Η υπηρεσία αυτή είναι επιφορτισμένη με την εθνική ασφάλεια και την προστασία της πατρίδας από γεωπολιτικές κινήσεις, αλλά και από ασύμμετρες και υβριδικές απειλές. Γι’ αυτό και στις περισσότερες ευρωπαϊκές Δημοκρατίες ανάλογες δομές υπάγονται στον αρχηγό της κυβέρνησης ή του κράτους, καθώς το εύρος του αντικειμένου τους ξεπερνά τα όρια του ενός Υπουργείου.

Όσο πολύτιμη όμως και αν ήταν η συνεισφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας, άλλο τόσο γίνεται καθαρό ότι απαιτείται όχι μόνο η βελτίωση της επιχειρησιακής της επάρκειας, αλλά και η συνολική επαναξιολόγηση του πλαισίου ελέγχου και εποπτείας της.

Ο νέος Διοικητής είναι ένας από τους πιο έμπειρους Έλληνες διπλωμάτες και διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συμφώνησε αμέσως στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία προφανώς και θα λειτουργήσει υπό συνθήκες που η φύση του αντικειμένου που θα ερευνήσει επιβάλλει.

Γιατί μία τέτοια υπεύθυνη διαδικασία δεν μπορεί, δεν πρέπει να μετατραπεί σε κατασκοπευτικό σήριαλ προς κομματική κατανάλωση. Ούτε, πολύ περισσότερο, να αποτελέσει αιτία υποβάθμισης της εθνικής συμβολής της ΕΥΠ και υπονόμευσης πτυχών της εθνικής ασφάλειας.

Πρέπει η αλήθεια να αναδειχθεί στις διαστάσεις που πραγματικά έχει. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις διαχρονικές παθογένειες της υπηρεσίας πληροφοριών.

Προσωπικά θα είμαι ανοιχτός σε κάθε δημιουργική ιδέα που ενσωματώνει βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό και θα ενισχύει τους μηχανισμούς λογοδοσίας μιας τόσο κρίσιμης υπηρεσίας για την ασφάλεια της χώρας.

Πρόθυμα, λοιπόν, θα συζητήσω προτάσεις που θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών μας υπηρεσιών χωρίς, προφανώς, να εμποδίζουν την αποστολή τους. Ξεκινώντας, σίγουρα, από τις αυστηρότερες δικλίδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις. Αυτό πρέπει να γίνει και θα γίνει αμέσως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Έτσι, καταθέτω σήμερα 4 πεδία αλλαγών που θα προτείνει η κυβέρνηση:

1ον. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

2ον. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.

3ον. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.

4ον. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Υπάρχουν πολλοί εχθροί της πατρίδας που καραδοκούν και θα ήθελαν μία αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και αν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας απεργάζονται οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι και ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη.

Ζούμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο. Είμαστε όμως μια Δημοκρατική πολιτεία. Και έχουμε ιερή υποχρέωση να ισορροπούμε ανάμεσα στην ασφάλεια του τόπου και των πολιτών και στην προστασία των θεμελιωδών αρχών που προστατεύουν την ιδιωτική σφαίρα και το απόρρητο των επικοινωνιών.

Εδώ και τρία χρόνια, άλλωστε, έχουμε αποδείξει ότι διδασκόμαστε από τις αστοχίες μας για να γινόμαστε καλύτεροι. Εγώ, προσωπικά, δεν κρύφτηκα ποτέ μπροστά σε δυσκολίες ή ευθύνες. Σε μία συχνά μοναχική αλλά σταθερή μάχη αυτοκριτικής και προσπάθειας διαρκούς βελτίωσης.

Χάνοντας, ίσως, προς στιγμήν κάποιες μάχες με χρόνιες παθογένειες. Κερδίζοντας, όμως, τον πόλεμο των μεγάλων στοιχημάτων. Και κυρίως, χωρίς να χάνω ποτέ μα ποτέ τον στόχο μιας ισχυρής, Δημοκρατικής, ευρωπαϊκής και εθνικά αυτοδύναμης Ελλάδας.

Σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσω να πορεύομαι, ωστε να χτίσουμε όλοι μαζί ακόμη πιο στέρεους και ανθεκτικούς στο χρόνο Δημοκρατικούς θεσμούς».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ