Ακροάσεις για τις υποκλοπές: Πώς το «Όλα στο φως, καμία σκιά» έγινε «απόρρητο»

Οι κληθέντες προς ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στην Βουλή την Πέμπτη 1/9 φέρονται να είχαν μια αγαπημένη φράση: «Είναι απόρρητο». Παρ' όλα αυτά, παρότι ο παραιτηθείς Διοικητής της ΕΥΠ δεν ενημέρωνε τον Πρωθυπουργό, ο νέος Διοικητής φέρεται να δήλωσε πως έχει ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για όλες τις νόμιμες επισυνδέσεις που γίνονται αυτή την στιγμή. Τότε δεν ήξερε, τώρα ξέρει!

Ακροάσεις για τις υποκλοπές: Πώς το «Όλα στο φως, καμία σκιά» έγινε «απόρρητο»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το κακό άρχισε όταν ο Κώστας Καραγκούνης ενημέρωσε τους κληθέντες πως είχαν το δικαίωμα να μην απαντήσουν σε ευαίσθητα ερωτήματα. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίστηκε πως θα θαφτεί το ζήτημα των υποκλοπών και κυρίως κανείς δεν θα πει πως «Ο Πρωθυπουργός γνώριζε τα πάντα». Ο ανιψιός του Πρωθυπουργού και πρώην Γενικός Γραμματέας του θείου του, Γρηγόρης Δημητριάδης, όπως και ο έτερος παραιτηθείς πρώην Διοικητής της ΕΥΠ επικαλέστηκαν το απόρρητο για τον λόγο που ο Νίκος Ανδρουλάκης τέθηκε υπό παρακολούθηση.

Σύμφωνα με διαρροές, καθώς στην Επιτροπή δεν υπάρχουν κάμερες, δημοσιογράφοι ή κινητά, στην ερώτηση αν υπάρχουν και άλλοι πολιτικοί υπό παρακολούθηση, ο Γρηγόρης Δημητριάδης επανέλαβε πως δεσμεύεται από το απόρρητο και πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την ερώτηση. Το απόρρητο φέρεται πως επικαλέστηκε και η Εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου για να μην απαντήσει στα ερωτήματα που της απευθύνθηκαν σχετικά με την παρακολούθηση του τότε υποψήφιου Προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Το μόνο που φέρεται να είπε ήταν πως ήταν υπογεγραμμένα από υπηρεσιακούς παράγοντες της ΕΥΠ.

Σύμφωνα με τις διαρροές που επικαλούνται πολλά μέσα ενημέρωσης, ο Βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας (προς τιμήν του) και ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, όπως και οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ επί Συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και επί Συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου επιχειρηματολόγησαν πως οι κληθέντες ενωπίον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, δεν έχουν το δικαίωμα να επικαλεστούν το απόρρητο. Κάτι που εξηγεί τον λόγο γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε την αντικατάσταση Τζαβάρα και Κεφαλογιάννη με πιο «πρόθυμους» βουλευτές.

Για να καταλάβετε το μέγεθος της παρωδίας, ο διοικητής της ΕΥΠ, ΔΕΝ επικαλέστηκε το απόρρητο στην ερώτηση αν γνώριζε ο Πρωθυπουργός ή κάποιος από το γραφείο του για τις παρακολουθήσεις! Παρότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης ήταν ακριβώς αυτός που όφειλε να γνωρίζει καθώς ήταν υπό την άμεση εποπτεία του!

Το ζήτημα, όπως καταλαβαίνετε, είναι ξεκάθαρα Πολιτειακό, καθώς υπάρχει μια ξεκάθαρη στρέβλωση των νόμων υπέρ της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η επιτροπή αυτή θα έπρεπε να συγκληθεί από την επόμενη Κυβέρνηση και όχι από την παρούσα, που έχει κάθε συμφέρον να εμποδίσει την διερεύνηση της υπόθεσης. Ακόμα υπάρχουν αντικρουόμενες εκδοχές, λόγω της μυστικότητας της διαδικασίας, για τις παρακολουθήσεις του πρώην Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ και του πρώην γ.γ. της Κυβέρνησης Τσίπρα, Σπύρου Σαγιά, οπότε δεν υπάρχει νόημα να αναφερθούμε σε αυτές. Το γραφικόμετρο έσπασε όταν ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ ερωτήθηκε αν έχει καταστραφεί ο φάκελος της ΕΥΠ με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, μια απλή ερώτηση του «ναι ή όχι», λέγοντας «είναι απόρρητο»!

Με λίγα λόγια, στην Επιτροπή δεν απαντήθηκε καμία ερώτηση, όλα συσκοτίστικαν, υπάρχει παράβαση του Συντάγματος και θεσμική εκτροπή (σ.σ. να δούμε τι θα πει η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για αυτό). Όμως ένα άτομο μπορεί να δώσει την λύση: Ο Πρωθυπουργός! Ο αθώος, υπέροχος, Πρωθυπουργός που δεν ήξερε, ο οποίος μπορεί να αποχαρακτηρίσει το απόρρητο της παρακολούθησης Ανδρουλάκη βάσει του άρθρου 14 παρ. 4 του νόμου 3649/2008. Αν είναι αθώος, δεν θα έπρεπε να το πράξει;

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ